RecensieVersterker

CI Audio D•500 MKII Monoblock Power Amplifier

Gelijk met de vorige keer besproken VDA•2 DAC kreeg ik ook nog een paar CI Audio D•500 MKII monoblokken in huis, samen met de PLC•1 MKII passieve volumeregelaar. De D•500 MKII is de krachtigste versterker in het CI Audio programma.

D•500 MKII

Channel Islands Audio D-500 MKII paarDe fraaie behuizing meet 21,5 x 10 x 34,3 cm en weegt 12,7 kg. De kast is opgebouwd uit 3 mm dik aluminium, met een met staalplaat verstevigde bodemplaat. Dat mag ook wel, de D•500 MKII heeft een conventionele voeding aan boord met een grote voedingstransformator, die voor een groot deel verantwoordelijk is voor het gewicht van de versterker.

Recentelijk heeft het front van de D•500 MKII een cosmetische upgrade gekregen. De voorkant wordt nu gesierd door het ingefreesde logo en een degelijke drukschakelaar met blauwe led indicatie rondom de drukknop.

De versterkers zijn te koop met een totale versterking van 32 dB of 38 dB. Dat laatste is fijn als er een passieve volumeregelaar wordt gebruikt. De versterker wordt dan met 1,5 volt ingangspanning naar maximaal vermogen gestuurd.

Achterkant

Channel Islands Audio D-500 MKII achterkant 2Ook de achterkant oogt overzichtelijk. Een IEC lichtnetaansluiting, twee speakerterminals plus cinch en XLR ingangsbussen. Met de toggleschakelaar tussen de XLR en cinch ingangen kan er een keus tussen de single ended of een gebalanceerd ingang worden gemaakt. De Trigger aansluitingen zijn er om de eindversterker eventueel via de voorversterker in en uit te kunnen schakelen. Als de gebruikte voorversterker tenminste met een dergelijke optie is uitgerust.

Binnenkant

Als de kap van de versterker wordt geschroefd zie je de heel clean opgebouwde binnenkant. De wel hele dikke ringkerntrafo, met een diameter van 15 cm en een hoogte van 8 cm, neemt een groot deel van de binnenruimte van de D•500 MKII versterker in. De voedingschakelingen zijn tegen de rechterkant aan gebouwd, de Hypex UCD402 versterkermodule tegen de linkerkant.

Channel Islands Audio D-500 MKII binnenkant helemaal

De totale afwerking van een zeer hoog niveau

Ik heb Dusty Vawter, de grote man achter CI-Audio gevraagd of er iets speciaals met de driver wordt gedaan. Dusty:

“We use a dedicated supply for the gate drive circuit, which consists of separate transformer winding, diode bridge, and regulation (not a shared circuit as most Hypex modules).The input stage is op amp based as most Hypex designs, but much more similar to the Ncore 1200 module.”

Channel Islands Audio D-500 MKII driver op PCB“Our amplifiers are much different than other Hypex based designs. All of our amplifiers use very high grade linear power supplies with custom multi-output windings for each individual circuit. D-500 also uses a custom module that is not available to the DIY community, and we have our own (secret)circuit magic to give them a more natural sound.

We were the 1st manufacturer to offer amplifiers using Hypex technology back in 2004, and have a lot of experience, and understanding how to get the best sound/reliability from them. All of our amplifier models have the same sound, just at different power levels.”

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is in de eerste plaats een muziekliefhebber met een voorkeur voor de analoge weergave, zijn platenspeler, de tape en cassettedecks en (goed ontworpen) hoornluidsprekers. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media. Daarnaast schreef hij vele recensies voor de hi-fi bladen HVT en Vi-fi. Dick's adagio is: 'Een dag geen muziek is een dag niet geleefd'.

6 thoughts on “CI Audio D•500 MKII Monoblock Power Amplifier

 • Zo’n mooie bak van een ucd400 module, begin dan te denken: Kunnen wij als zelfbouwers hier niet een mooi project van maken….. (Of van een nc400.)
  Eentje met ook zo’n mooie voeding, ideeën genoeg.
  Centen iets minder 😉

  Mooie recensie Dick!

  Beantwoorden
 • Als die laatste nul van het prijskaartje er niet op stond dan rende jij en ik vandaag nog naar de winkel, gevolgd door vrienden en kennissen. Vervolgens komt er dan een run op goede luidsprekers en gaan de mensen muziek aanschaffen om te genieten van al dit moois. En dan komt er een ommekeer in de business. Dan gaan zelfs niet audiofools aan de bak om eindelijk eens een goed geluid in huis te krijgen. Maar helaas. En nul teveel.

  Beantwoorden
 • Inderdaad een heftige prijs bijna € 7000, is dit per monoblock?
  Zou ik eerder kiezen voor Devialet.

  Beantwoorden
 • Zie deze recentie nu pas. Mee eens! Na veel omzwervingen uitgekomen op de kleine broer, de D 200MkII. Schoon is precies het goede woord. Ik ga voorlopig niet op zoek naar andere, en dat zegt wel wat in de audiofiele wereld 🙂

  Beantwoorden
 • Goedendag Rick,

  Doet de D200MK2 veel onder voor de D500Mk2? Wil nl in 1 keer goed doen ipv 2 a 3 stappen.

  Alvast dank voor jouw tijd.

  Mvg.
  Le.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.