René van Es gaat aan de slag met de Castle Avon-4 luidspreker

Castle Acoustics Avon-4 luidsprekers

 

Castle AvonEr is een spreekwoord dat in een variant kan luiden: “Je kunt een ontwerp wel uit England halen, maar Engeland niet uit het ontwerp”. Ik moest er aan denken toen ik de beschikking kreeg over een paar Castle Acoustics luidsprekers, een traditioneel merk afkomstig uit Yorkshire dat onder de vlag van de IAG Group zowel de ontwikkeling als de productie verplaatste van Engeland naar China. Alleen al het uiterlijk is onmiskenbaar Engels gebleven, de naam en het logo zijn blijvend geïnspireerd op de torens van Skipton Castle in Yorkshire, Avon komt uit het Welsh en betekent ‘rivier’ en zelfs het Transmissie Lijn principe is Engels.

Castle Acoustics

Het in 1973 opgerichte merk heeft altijd een reputatie gehad waarin degelijkheid, goede weergave en betaalbaar een belangrijke rol spelen. Om die eigenschappen te behouden en vooral betaalbaar te blijven moest wel worden uitgeweken naar het Verre Oosten, waar IAG in eigen huis zowel de drivers, de wisselfilters als de kasten kan fabriceren. Peter Comeau, jarenlang de ontwerper van Mission, tekent als ‘Director of Acoustic Design’ voor het huidige ontwerp. Bovendien kan Castle Acoustics ongetwijfeld putten uit expertise van zustermerken als Wharfedale en QUAD.

Castle Avon-4

Castle Avon 4De Avon-4 is de op één na grootste luidspreker uit de Avon serie waarin steevast een bandtweeter voor de hoge tonen wordt gebruikt en de overige units een geweven carbon conus hebben met een zachte surround. De kast is gebouwd als een transmissie lijn, dat wil zeggen een taps toelopende, kritisch gedempte tunnel met een opening aan het einde. Castle claimt door het gebruik van twee woofers, geplaatst op afstand van elkaar in de poort, traditionele onvolkomenheden van dit type luidspreker op te lossen (aan elk soort behuizing kleven voor- en nadelen). In dat verband moet men denken aan demping en energieverlies die een TL nogal eens de naam gaven “langzaam” te zijn.

Het principe noemt Castle: “Twin Drive Transmission Line”. Castle gebruikt in de Avon-4 twee 130mm woofers in de lijn die is getuned op 38Hz. Voor het middengebied is een enkele 115mm woofer aan het werk en de tweeter is een 12x45mm bandtweeter geworden, beide off-center geplaats op de baffle tussen de twee woofers. Die bandtweeter heeft een bandje van dun gelaagd materiaal dat tegelijk werkt als membraan en als spreekspoel in een sterk magnetisch veld. Een bandtweeter kan door zijn principe geen energy opslaan of last hebben van conus opbreken, terwijl het gehele oppervlak van het bandje uniform wordt aangedreven.

De lage massa van een bandje ten opzichte van elke dome zorgt voor snelle attack en grote mate van detaillering. Om gelijk door te gaan met de specificaties valt te melden dat de gevoeligheid 89dB is, de impedantie nominaal 8Ω met een laagste punt van 3,5Ω. Het frequentiebereik specificeert Castle als 45 tot 20.000Hz, met een -6dB punt op 40Hz. De kast meet de bescheiden buitenmaten van 955 x 180 x 310mm (hoog x smal x diep) en weegt bijna 18 kilo. Castle Avon transmissionlineOp de achterzijde zijn bi-wire klemmen aanwezig voor de luidsprekerkabels. De kasten die op een plint staan waar spikes ingedraaid kunnen worden, zijn te verkrijgen in de volgende fineersoorten: walnoot, rosewood, eiken, antiek of zwart eiken, mahonie en kersen.

Op papier hebben we dus een mooi 3-weg systeem in een behuizing die garant moet staan voor diep en zuiver laag, gecombineerd met een snelle tweeter en een middentoon unit. Dat wilde ik graag zelf beoordelen en daarom sloot ik ze aan op een set bestaande uit: een Bluesound Node 2, een Metrum Acoustics Adagio DAC/preamp en een Pass Labs XA30.5 eindversterker. Om meer in de prijsklasse van de Avon-4 te luisteren gebruikte ik ook nog even met een goed resultaat een QUAD 303 (gereviseerd maar zoveel mogelijk origineel), rechtstreeks gekoppeld aan de analoge uitgang van de Node 2. Maar liever luisterde ik heel lang naar de kwaliteit van Metrum en Pass op de Castle’s. Kabels komen van AudioQuest, VdH en Supra.

Transmissielijn

Er ligt veertig jaar tussen de zelfbouw van mijn paar Rogers transmissie lijnen en de Castle Avon-4 die nu speelt, veertig jaar waarin ik altijd een liefhebber ben geweest van dit luidspreker principe, dat mits goed gebouwd een diep en strak laag kan leveren. In mijn ogen superieur aan de basreflex en niet voor niets staat er een paartje TL in mijn eigen systeem (PMC). Des te meer was ik benieuwd hoe de Avon-4 zou gaan spelen, vooral in een kleinere ruimte waar een TL teveel van het goede kan zijn. Zo niet de Castle die zoals het een Engelsman betaamt met een “stiff upper lip” uitermate correct en gedoseerd de lage tonen aanlevert.
Castle fabricage

René van Es

René van Es is een muziek- en audioliefhebber in hart en nieren. Ooit besmet geraakt op 12-jarige leeftijd met het virus kan hij het niet laten om zijn ervaringen te delen via papier en on-line media. Na een aantal zelfbouw projecten in het verleden is voor hem de nadruk meer en meer komen te liggen op kant-en-klare producten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.