Canton Chrono SLS 780 DC
Conclusie
De Canton Chrono SLS780 heeft mij zeer aangenaam verrast. Van een eerste ‘saaie’ indruk blijkt deze luidspreker te zijn uitgegroeid tot een heerlijke partner voor wat rustige luister- en klassieke muziek. Een aanrader voor mensen die van dit genre houden. Natuurlijk kun je ook stevige muziek draaien met deze Canton SLS780 DC, maar dan mist het soms wat body en kracht. Een wat stevige versterker met voldoende stroomreserve, is dan zeker op zijn plaats. Een buis kan wel, maar kies dan voor bijvoorbeeld een KT88 push Pull configuratie, met wat meer vermogen. Tenslotte is de Canton SLS 780 een speaker die totaal niet vermoeiend is en dat is een groot compliment.
Prijs Canton SLS780 DC: 1139,- euro per stuk, in hoogglans wit of zwart
Importeur: Servi-Q
Canton Chrono SLS 780 DC meetrapport
De Canton Chrono SLS 780 DC ziet graag, zoals uit de impedantie/ fasemeting is op te maken, een stevige versterker om tot volle bloei te komen. Het lage impedantieplateau tussen 130 en 600 Hz tipt een 3 Ohm minimum aan. Een frequentiegebied waar gemiddeld veel energie in de muziek zit. Bij de resonantiefrequentie, rond 48 Hz wordt er naar 2,8 Ohm gedipt. Gelukkig loopt de elektrische fase op de kritische punten nergens uit de bocht met een fasehoek van pakweg 10 graden. Rond 300 Hz is een hele lichte rimpeling op de lijn weer vinden, wat kan duiden op een zeer lichte kastresonantie. Totaal onschuldig hier.
Ik had het al over de resonantiefrequentie. Die is hier niet gemakkelijk terug te vinden door de grote demping van de onderste bult van het open systeem. We hebben hier dus niet te doen met een klassiek basreflexsysteem.
Als de versterker waarop deze fraaie Canton SLS 780 DC wordt aangesloten voldoende stroom kan leveren, is dit een probleemloos luidsprekersyteem.
Hoi Marco,
Gezien je buizenversterkers gebruikt vraag ik mij af of de impedantiepiek van 11,5ohm geen negatieve invloed heeft?
Zelf heb ik de ervaren dat mijn SE2A3 erg gevoelig is voor impedantie schommelingen.
Daarom heb ik dit gecompenseerd mbv filters bij mijn Open Baffles.
Groet, Manfred
Manfred,
11,5 Ohm mag je geen impedantiepiek noemen. Als het zo kritisch zou zijn was er geen enkele buizenbak meer goed te matchen op wat voor luidsprekersysteem.
Hallo Dick,
Vanaf ongeveer 2000-5000 Hz, de regio waar ons gehoor de grootste gevoeligheid heeft zijn de zwakke punten van de hi-fi keten vooral duidelijk hoorbaar. Tegelijkertijd is deze regio zeer cruciaal voor de boventoon reproductie van de menselijke stem. De boventonen bepalen de klankkleur van een stem (en natuurlijk de instrumenten) en zijn essentieel om te waarborgen dat we een bepaald instrument kan toewijzen / spraak een bepaalde duidelijk.
Maar dat weet jij natuurlijk.
Misschien gebeurd het ool tussen mijn oren, maar ik ben zeker dat ik een duidelijk verschil hoor met mijn luidsprekers als de impedantie in deze bereik hoger dan 15 ohm is.
Met hulp van zobel en notchfilters heb ik dit bij mijn Open Baffle loudspeaker kunnen oplossen.
Ha Manfred,
Ah, de piek groeit al naar 15 Ohm…:-). Maar het is natuurlijk erg afhankelijk van de versterker die gebruikt. Heb je de uitgangsimpedantie (dempingfactor in de volksmond) daarvan al eens gemeten? Bij grote slingeringen van de impedantiecurve zie je ook wel eens alleen een parallelweerstand, zoals Bastanis dat doet . Een Notchfilter kan natuurlijk ook, maar je voegt ook weer extra capaciteit en inductie in het filter. En je moet het filter wel goed configureren om de oplopende curve precies te compenseren.
Hi Dick,
bedankt voor je reactie. Ik ga mijn luidspreker filter concept overdenken.
De uitgangsimpedantie moet ik meten, ga er vanuit dat die niet hoog is (2.5-4)
Is even een buizenbak 😉
Hi Dick,
Dempingsfactor is gering…. SE 2A3 geen negatieve feedback.
Ik ga de filter overdenken…
Bedankt voor je response!
Hoi Manfred,
Deze luidspreker heeft toch een wat stevige versterker nodig om helemaal tot bloei te komen. Een versterker die wat stroom kan leveren, zou prima zijn.