Canton Chrono SLS 780 DC
Luisteren
De luidspreker stel ik op in mijn standaard referentieset. Dit is een Triodedick Cleo 6 voorversterker en een set Triodedick Ceasar II 300B monoblokken. Deze volledige buizenset is mijn trouwe versterking sinds een aantal jaren en ik ken de mogelijkheden en beperkingen van dit systeem tot in het laatste schroefje. Veel mensen hebben het idee dat een laagvermogen buisversterking, zoals deze 300B Ceasar II, alleen geschikt is voor hoogrendement luidsprekersystemen. Natuurlijk, een beetje rendement is zeker praktisch, maar vanaf een 87 dB/Mtr is het prima te doen met een 300B versterker. Veel belangrijker is de impedantie over het gehele frequentiegebied. Dick meet een luidsprekerimpedantie dan ook altijd over het gehele gebied.
Wanneer de impedantie niet onder de 4 Ohm zakt, zit je met een buizenversterker eigenlijk altijd goed. Overigens hoor je het direct wanneer er ergens een lage impedantie verstopt zit. De luidspreker klinkt dan wat futloos en slap. In het slechtste geval loopt de versterker loopt dan letterlijk leeg….. Met het aansluiten van deze Canton SLS 780 DC komt er direct een prima stuk muziek uit. Echter mist het geheel wat aan kracht en ‘push’. Op voorhand weet je dan dat er wat meer aandacht moet worden besteed aan de versterker keuze.
Opvallend neutraal
Wat opvalt is eigenlijk hoe onopvallend deze luidspreker zijn werk doet. Bijna saai, zou je in eerste instantie zeggen. Maar dat is altijd heel gevaarlijk om te zeggen. Een luidspreker heeft gewoon een tijdje nodig om een goede indruk te maken. Dat is ook de reden dat ik nooit op locatie bij een importeur of dealer wil recenseren. Ook wil ik geen luidsprekers of apparatuur in huis die maar een paar dagen mogen blijven. Een paar weken logeren is bij ons verplicht.
Een ingetogen Canton SLS 780 DC
Nee, saai is deze Canton SLS 780 DC geenszins. Wel ingetogen en rustig. Ik kan juist van dat rustige karakter genieten. Het geluid wordt nooit vermoeiend. Maar ik kan me ook voorstellen dat mensen die Rammstein, Massive Attack, Slayer, Metallica, Trentemoller & Tectum en meer van deze muziek draaien, met deze luidspreker totaal niet uit de voeten kunnen. (zie de reacties onder het X-fi verslag 2013). Kies dan bijvoorbeeld voor een stevige PA set van Bose waar je mee kunt knallen en niet voor een fijngevoelige set als deze, welke emoties en gevoel in de muziek laat horen. Een tip: doe dan ook een paar oordoppen van goede kwaliteit in, anders kun je over een paar jaar, als je ook bejaard bent net als ons, met een versterkt gehoorapparaat alleen nog maar wat baslijntjes volgen. Ach ja, een beetje plagen mag natuurlijk. Ik respecteer ieders muziekkeuze, maar deze keuze is uiteindelijk wel bepalend welke set bij je past. Maar goed, over de X-fi 2013 is al genoeg gezegd.
Een transistorversterker voor de Canton SLS 780 DC
Zoals gezegd vind het allemaal een beetje te tam. Ik besluit dan ook om de gelijktijdig aanwezige Roksan Oxygene versterker in te zetten. Deze klasse D versterker heeft met de Canton geen enkele moeite en je hoort dat het belangrijke mid/laag gebied enorm van deze reservecapaciteit profiteert. Het geluid krijgt net wat meer body en kracht. Echter blijft het rustige, relaxte karakter wel staan en ik moet zeggen dat ik dat steeds meer ben gaan waarderen, tijdens de luisterperiode.
Hoi Marco,
Gezien je buizenversterkers gebruikt vraag ik mij af of de impedantiepiek van 11,5ohm geen negatieve invloed heeft?
Zelf heb ik de ervaren dat mijn SE2A3 erg gevoelig is voor impedantie schommelingen.
Daarom heb ik dit gecompenseerd mbv filters bij mijn Open Baffles.
Groet, Manfred
Manfred,
11,5 Ohm mag je geen impedantiepiek noemen. Als het zo kritisch zou zijn was er geen enkele buizenbak meer goed te matchen op wat voor luidsprekersysteem.
Hallo Dick,
Vanaf ongeveer 2000-5000 Hz, de regio waar ons gehoor de grootste gevoeligheid heeft zijn de zwakke punten van de hi-fi keten vooral duidelijk hoorbaar. Tegelijkertijd is deze regio zeer cruciaal voor de boventoon reproductie van de menselijke stem. De boventonen bepalen de klankkleur van een stem (en natuurlijk de instrumenten) en zijn essentieel om te waarborgen dat we een bepaald instrument kan toewijzen / spraak een bepaalde duidelijk.
Maar dat weet jij natuurlijk.
Misschien gebeurd het ool tussen mijn oren, maar ik ben zeker dat ik een duidelijk verschil hoor met mijn luidsprekers als de impedantie in deze bereik hoger dan 15 ohm is.
Met hulp van zobel en notchfilters heb ik dit bij mijn Open Baffle loudspeaker kunnen oplossen.
Ha Manfred,
Ah, de piek groeit al naar 15 Ohm…:-). Maar het is natuurlijk erg afhankelijk van de versterker die gebruikt. Heb je de uitgangsimpedantie (dempingfactor in de volksmond) daarvan al eens gemeten? Bij grote slingeringen van de impedantiecurve zie je ook wel eens alleen een parallelweerstand, zoals Bastanis dat doet . Een Notchfilter kan natuurlijk ook, maar je voegt ook weer extra capaciteit en inductie in het filter. En je moet het filter wel goed configureren om de oplopende curve precies te compenseren.
Hi Dick,
bedankt voor je reactie. Ik ga mijn luidspreker filter concept overdenken.
De uitgangsimpedantie moet ik meten, ga er vanuit dat die niet hoog is (2.5-4)
Is even een buizenbak 😉
Hi Dick,
Dempingsfactor is gering…. SE 2A3 geen negatieve feedback.
Ik ga de filter overdenken…
Bedankt voor je response!
Hoi Manfred,
Deze luidspreker heeft toch een wat stevige versterker nodig om helemaal tot bloei te komen. Een versterker die wat stroom kan leveren, zou prima zijn.