Canton Chrono SLS 780 DC

Hoogwaardige afwerking van de Canton SLS 780

Canton SLS 780 DCDe luidspreker, die bij mij is afgeleverd, is afgewerkt met een mooie hoogglans pianozwarte lak. Dat is erg mooi, maar ook erg besmettelijk. Elke vinger en elk stofdeeltje zie je op de kast en een beetje poetserige partner zal deze luidsprekers waarschijnlijk zeer kunnen waarderen, of niet natuurlijk. Het is maar net hoe je het bekijkt.
De lak zit er overigens mooi strak op. Zag je in het verleden nog wel eens kleine manco’s aan de aflak, tegenwoordig is dat geen issue meer. Ook de afwerking en bouw van de meeste luidsprekers, gebeurt in moderne fabrieken in China en daar staat kwaliteit op een hoog voetstuk. Dat kan ook niet anders, want de concurrentie daar is de laatste jaren moordend geworden.

De opbouw van de Canton SLS 780 DC

De Canton SLS 780 DC is opgebouwd met één enkele midden- en hoogunit, aangevuld met een dubbele woofer. In de meting was de zo herkenbare ‘bult’ van een typische basrefelexkast echter niet echt duidelijk zichtbaar. Toch is deze Canton SLS780 DC wel degelijk uitgerust met een basreflex voor het laag, waarbij de poort onder de luidspreker is aangebracht.

Canton SLS 780 DCDe luidsprekerunits zijn netjes verzonken in het MDF chassis gemonteerd. Om de luidspreker netjes af te werken, is er een fraaie aluminium rand over de conus rand aangebracht. Dat maakt de luidspreker visueel af en geeft een luxegevoel mee aan de uitstraling.
Binnenin de kast ziet het er ook zeer verzorgd uit. Er is fatsoenlijk luidsprekerdraad gebruikt om de luidsprekerunits aan het filter te verbinden. Gelukkig zijn ook de stekertjes netjes aan de luidsprekers gesoldeerd. Goede degelijke kwaliteit. Een kleine moeite, voor een grote kwaliteitswinst. We hebben het hier in onze luidsprekertesten al vaker over gehad. Het filter is gemonteerd midden in de kast, verstopt achter een dikke laag dempingsmateriaal. In het filter worden standaard componenten gebruikt, van een goede kwaliteit. Daar is niets mis mee.

Dubbele voet onder de Canton SLS 780 DC

chronosls790dc-3De luidspreker heeft een vaste voet waarop de zuil met een viertal aluminium tussenstukjes is geplaatst. Ook zijn er een aantal spikes meegeleverd, voor wie dat graag wil. Ik ben er zelf niet zo’n fan van en plaats de luidspreker dan ook liever gewoon op de grond. Je ziet overigens steeds minder animo om luidsprekers op stalen punten te zetten. Een goed contact met de ondergrond is vaak een betere keuze, eventueel door middel van rubberen voeten. Dan ben je dat gepiel met die metalen schoteltjes ook kwijt. Maar voor wie er wel heil in ziet, kan ze gewoon op punten zetten.Canton SLS 780 DCCanton SLS 780 DC

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

7 thoughts on “Canton Chrono SLS 780 DC

 • 05 januari 2014 om 12:37
  Permalink

  Hoi Marco,
  Gezien je buizenversterkers gebruikt vraag ik mij af of de impedantiepiek van 11,5ohm geen negatieve invloed heeft?
  Zelf heb ik de ervaren dat mijn SE2A3 erg gevoelig is voor impedantie schommelingen.
  Daarom heb ik dit gecompenseerd mbv filters bij mijn Open Baffles.

  Groet, Manfred

  Beantwoorden
  • 05 januari 2014 om 19:11
   Permalink

   Manfred,

   11,5 Ohm mag je geen impedantiepiek noemen. Als het zo kritisch zou zijn was er geen enkele buizenbak meer goed te matchen op wat voor luidsprekersysteem.

   Beantwoorden
   • 05 januari 2014 om 23:08
    Permalink

    Hallo Dick,
    Vanaf ongeveer 2000-5000 Hz, de regio waar ons gehoor de grootste gevoeligheid heeft zijn de zwakke punten van de hi-fi keten vooral duidelijk hoorbaar. Tegelijkertijd is deze regio zeer cruciaal voor de boventoon reproductie van de menselijke stem. De boventonen bepalen de klankkleur van een stem (en natuurlijk de instrumenten) en zijn essentieel om te waarborgen dat we een bepaald instrument kan toewijzen / spraak een bepaalde duidelijk.
    Maar dat weet jij natuurlijk.
    Misschien gebeurd het ool tussen mijn oren, maar ik ben zeker dat ik een duidelijk verschil hoor met mijn luidsprekers als de impedantie in deze bereik hoger dan 15 ohm is.
    Met hulp van zobel en notchfilters heb ik dit bij mijn Open Baffle loudspeaker kunnen oplossen.

    Beantwoorden
    • 05 januari 2014 om 23:40
     Permalink

     Ha Manfred,

     Ah, de piek groeit al naar 15 Ohm…:-). Maar het is natuurlijk erg afhankelijk van de versterker die gebruikt. Heb je de uitgangsimpedantie (dempingfactor in de volksmond) daarvan al eens gemeten? Bij grote slingeringen van de impedantiecurve zie je ook wel eens alleen een parallelweerstand, zoals Bastanis dat doet . Een Notchfilter kan natuurlijk ook, maar je voegt ook weer extra capaciteit en inductie in het filter. En je moet het filter wel goed configureren om de oplopende curve precies te compenseren.

     Beantwoorden
     • 06 januari 2014 om 01:00
      Permalink

      Hi Dick,
      bedankt voor je reactie. Ik ga mijn luidspreker filter concept overdenken.
      De uitgangsimpedantie moet ik meten, ga er vanuit dat die niet hoog is (2.5-4)
      Is even een buizenbak 😉

     • 06 januari 2014 om 17:35
      Permalink

      Hi Dick,
      Dempingsfactor is gering…. SE 2A3 geen negatieve feedback.
      Ik ga de filter overdenken…
      Bedankt voor je response!

  • 05 januari 2014 om 20:52
   Permalink

   Hoi Manfred,
   Deze luidspreker heeft toch een wat stevige versterker nodig om helemaal tot bloei te komen. Een versterker die wat stroom kan leveren, zou prima zijn.

   Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.