LuidsprekersRecensie

Canton Chrono SLS 780 DC

Canton SLS 780 DCEen paar weken geleden kreeg ik een belletje van importeur Servi-Q, of ik een paar Canton luidsprekers wilde bespreken. Daar zeg ik natuurlijk nooit nee tegen. Binnen een dag was het geregeld en stonden er vier grote dozen in de gang. Een paar monitoren en een set vloerstaande luidsprekers. Na een bak koffie en wat gezellig bijpraten, kan ik dan eindelijke de dozen gaan uitpakken. Dat is altijd weer een feestje, vind ik. Ik voel me soms net een kleine jongen in een speelgoedwinkel. Alleen de geur al, van die mooie nieuwe apparatuur, heerlijk. De twee luidsprekersets zijn een Canton SLS 720 monitor luidspreker en een Canton SLS 780 DC vloerstaande luidspreker, beide uit de Chrono serie.

Geschiedenis van Canton

Canton plus-SHet van oorsprong Duitse Canton, heeft een lange geschiedenis in luidsprekerbouw. Wie kent het merk niet, zou ik haast zeggen. Canton maakte 40 jaar geleden vooral naam met de Plus-S satelliet set met passieve (of actieve) subwoofer. Echte topkwaliteit uit de jaren zeventig/tachtig. Ik heb zelf onlangs een aantal van deze satelliet luidsprekers voor een habbekrats gekocht op marktplaats en gebruik deze voor een Home Theater opstelling. De passieve subwoofers heb ik gewoon weer verkocht en daar een stevige actieve 15” Tannoy s-sub15 sub bij gezet. Zo bouw je een 5.1 wereldset voor weinig centen.

 

Canton’s huiskamerbedrijfje

Schermafbeelding 2013-09-23 om 22.28.47Canton is begin jaren zeventig opgericht door vier muziekliefhebbers en als ‘huiskamerbedrijfje’ begonnen. Aangezien de vrouwen des huizes een belangrijke stem hadden in de vormgeving is het zo succesvolle satellietsysteem ontwikkeld. Daarna zijn er nog een aantal vloerstaande modellen geweest, echter hebben ze nooit meer de populariteit en succes van de satelliet systemen kunnen evenaren.

In de jaren 70 en 80 heb ik de Duitse luidsprekermerken nooit echt kunnen waarderen. De hierboven besproken satellietsystemen, zijn er een uitzondering op. De sound van Duitse luidsprekers was altijd wat boemerig en schreeuwerig. Veel te veel hoog, veel laag en een mager middengebied. Dat imponeert in het begin, maar als je wat langer luistert wordt het al snel vervelend en vermoeiend. Anno 2013 is dit (gelukkig) niet meer zo en ook de Duitse luidsprekers zijn klankmatig een stuk neutraler geworden, is mijn ervaring.

Nu is Canton weer helemaal terug met een aantal fraai ogende, moderne luidsprekersystemen waar ik als eerste de Canton SLS 780 DC vloerstaande luidspreker zal bespreken.

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

7 thoughts on “Canton Chrono SLS 780 DC

  • Hoi Marco,
    Gezien je buizenversterkers gebruikt vraag ik mij af of de impedantiepiek van 11,5ohm geen negatieve invloed heeft?
    Zelf heb ik de ervaren dat mijn SE2A3 erg gevoelig is voor impedantie schommelingen.
    Daarom heb ik dit gecompenseerd mbv filters bij mijn Open Baffles.

    Groet, Manfred

    Beantwoorden
    • Manfred,

      11,5 Ohm mag je geen impedantiepiek noemen. Als het zo kritisch zou zijn was er geen enkele buizenbak meer goed te matchen op wat voor luidsprekersysteem.

      Beantwoorden
      • Hallo Dick,
        Vanaf ongeveer 2000-5000 Hz, de regio waar ons gehoor de grootste gevoeligheid heeft zijn de zwakke punten van de hi-fi keten vooral duidelijk hoorbaar. Tegelijkertijd is deze regio zeer cruciaal voor de boventoon reproductie van de menselijke stem. De boventonen bepalen de klankkleur van een stem (en natuurlijk de instrumenten) en zijn essentieel om te waarborgen dat we een bepaald instrument kan toewijzen / spraak een bepaalde duidelijk.
        Maar dat weet jij natuurlijk.
        Misschien gebeurd het ool tussen mijn oren, maar ik ben zeker dat ik een duidelijk verschil hoor met mijn luidsprekers als de impedantie in deze bereik hoger dan 15 ohm is.
        Met hulp van zobel en notchfilters heb ik dit bij mijn Open Baffle loudspeaker kunnen oplossen.

        Beantwoorden
        • Ha Manfred,

          Ah, de piek groeit al naar 15 Ohm…:-). Maar het is natuurlijk erg afhankelijk van de versterker die gebruikt. Heb je de uitgangsimpedantie (dempingfactor in de volksmond) daarvan al eens gemeten? Bij grote slingeringen van de impedantiecurve zie je ook wel eens alleen een parallelweerstand, zoals Bastanis dat doet . Een Notchfilter kan natuurlijk ook, maar je voegt ook weer extra capaciteit en inductie in het filter. En je moet het filter wel goed configureren om de oplopende curve precies te compenseren.

          Beantwoorden
          • Hi Dick,
            bedankt voor je reactie. Ik ga mijn luidspreker filter concept overdenken.
            De uitgangsimpedantie moet ik meten, ga er vanuit dat die niet hoog is (2.5-4)
            Is even een buizenbak 😉

          • Hi Dick,
            Dempingsfactor is gering…. SE 2A3 geen negatieve feedback.
            Ik ga de filter overdenken…
            Bedankt voor je response!

    • Hoi Manfred,
      Deze luidspreker heeft toch een wat stevige versterker nodig om helemaal tot bloei te komen. Een versterker die wat stroom kan leveren, zou prima zijn.

      Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.