Recensie Cambridge Audio DacMagic Plus
Meten
De uitgangsspanning is bij 0 dBFS, het maximum uitgangsignaal, 2.072 volt en 2.069 volt voor respectievelijk het rechter en linker kanaal.
De frequentierespons laat het –1 dB punt bij 49 kHz zien, bij een ingang samplefrequentie van 96 kHz.
De vervorming is erg laag met 0.0097% linieer gemeten en 0.0034% gewogen. Bekijken we het FFT plaatje dan zien we een diep weg liggende ruisvloer rond –135 dBFS waar de tweede en derde harmonischen op resp. –104 en –107 dB terug te vinden zijn. Van een 50 Hz instraling op de gevoelige schakelingen door een voedingstrafo is uiteraard niks terug te vinden, het kan ook voordelen meebrengen om een trafo buiten de kast te houden.
De liniariteitsmeting laat ook uitstekende dingen zien, Beneden –120 dB zien we wat rimpelingen op de lijn, maar beneden –130 dB is de koek pas echt op. Erg goed,
De angstgegner van veel da-converters is en blijft de jittermeting. De Cambridge Audio DacMagic is nergens bang voor. De meting ziet er goed uit. De vloer loopt een beetje op naar de hogere frequenties maar er is geen spoor dat op vervelend jittergedrag lijkt te duiden.
Het meetsignaal toont zich als een fiere piek zonder de geringste klokvormige uitloop naar onderen toe. Maar wat zeker zo belangrijk is: sluit ik een bewezen jitterrijke bron aan op een SPDIF ingang dan wordt die keurig gladgestreken. Het verschil tussen een jitterarme en jitterende bron is aan de uitgangen van de DacMagic nauwelijks meer te zien. (klik ook hier op de plaatjes voor een grote afbeelding)
Hier is het in en uitslingergedrag van het lineaire filter mooi te zien.
Het minimum fase filter laat geen inslingering zien, alleen een uitslingering.
Op de meetbank toont de DacMagic Plus zich van zijn allerbeste kant zonder zwakke punten.
Conclusie
Het is druk geworden in de sub 500 tot 600 euro klasse waar een aantal DAC’s worden aangeboden die allemaal hun sterke punten laten horen en zien. En man, wat krijg je veel waar voor je geld in deze tijd waar de DAC weer een belangrijk stuk audioapparatuur is. Wat zeg ik: een DAC is nu nog veel belangrijker dan in de tijd dat ze vooral werden verkocht om het leven van een wat oudere cd-speler met achterhaalde ingebouwde converter nog wat op te kunnen rekken. In deze tijd van audiostreaming en hoge resolutie downloads is een goede DAC een verrijking voor het totaalgeluid.
De Cambridge DacMagic Plus doet daarin vrolijk mee boven in het linker rijtje, waar een aantal spelers vechten om het kampioenschap. Een absolute winnaar is niet zomaar aan te wijzen. Zelf luisteren en beoordelen is belangrijk. De ene DAC geeft je een ander geluid dan de ander. Zoek je in deze betaalbare klasse DAC’s naar een vriendelijk, niet opdringerig geluid, met een natuurlijke rust, detailrijk, maar gelukkig niet te overdreven, dan zou ik de DacMagic Plus hoog in mijn lijstje zetten. Je haalt er een prachtig stukje techniek mee in huis dat zijn geld voor de volle honderd procent waard is. Warm aanbevolen!
Cambridge Audio DacMagic Plus prijs: 549,00
Import: http://www.dimex.nl/
Recent heb ik de Cambridge Audio DAC Magic gekocht. Puur als DAC omdat ik een mooie voorversterker heb en die niet wil missen in mijn set-up. In recensies zijn veel positieve zaken te melden, maar ook negatieve zoals: “mist power” en harsh in het midden/hoog. Jammer want de DAC is overall op een prima hoog middenklasse niveau. Dat kan beter bedacht ik. Vooral als je naar dat simpele meegeleverde geschakelde voedinkje kijkt met een “dropvetertje” snoertje om het apparaat van stroom te voorzien. Dat is beslist de “missing link”
Wel logisch als je de DAC op een acceptabel prijsniveau wilt hebben dat je op de voeding bezuinigd.
Investeren dus in dit geval in een veel betere high-end voeding. Die ik heb gevonden in een mooi Nederlands product, de SBooster BOTW P&P eco MKII.
WoW, wát een upgrade is dat!
De DAC staat ineens twee klassen hoger op de ladder te spelen, en alle negatieve punten zijn als sneeuw voor de zon verdwenen.
Nadeel: De voeding in vrijwel net zo duur als de DAC maar ik vond het meer dan waard. Bij elkaar opgeteld heb je voor ongeveer een bedrag van € 700 een tóp combi die de sterren van
De hemel speelt en makkelijk kan concurreren met andere top merken die soms wél een stuk duurder zijn.
Iets voor mij? Heb een Cambridge DAC magic plus gekoppeld aan mijn analoge geluidsapparatuur Linn met als bedoeling het geluid van de TV te verbeteren. Echter het resultaat valt tegen. Heb het idee dat dit veroorzaakt wordt door het uitgaande audio signaal van de tv. Vraag is of iemand weet welke mogelijkheden er nog zijn dit te verbeteren?