Recensie Cambridge Audio DacMagic Plus
Binnenkant
Hoe krijg je het allemaal in… De hoofdprintplaat beslaat het volledige oppervlakte van de kast. De USB sub pcb is daar weer boven gemonteerd. De elektronica ziet er desondanks netjes verzorgd uit. Mede dank zijn het ontbreken van veel losse bedrading. De schakeling is rond twee Wolfson converters gebouwd, één voor ieder kanaal. Maar nog meer klankbepalend voor de DacMagic Plus zal de Analog Devices ADSP21261 DSP zijn, welke geprogrammeerd is met Anagram Technologies ATF2software. Dit soort softwarematige upsampling zie je zelden in betaalbare apparatuur, waar voor het leeuwendeel wordt gegrepen naar standaard chips.
Anagram
Niks mis mee hoor, maar ik ken het Zwitserse Anagram uit eigen ervaring als vreselijk goed. Mijn inmiddels zeven jaar oude Audio Aero Prima DAC was toen ik ‘m voor het eerst hoorde in mijn installatie zo verbluffend veel beter dan alles wat ik er voor had gehoord dat ik meteen over het geld weg begon te schrapen om maar niet meer terug te hoeven naar de mindere kwaliteiten van de apparaten die ik had staan. Deze AAP DAC onderscheidde zich door een vreemd blok op de pcb met de naam Anagram. Dank zij dit ingebouwde stuk custom made geprogrammeerde elektronica is deze oude DAC nog steeds een juweeltje. Maar niet meer zo los van de concurrentie dan destijds. Steeds meer nieuwe en vooral goedkopere apparaten geven me een even goed gevoel. De ATF2 software sampled het inkomende digitale signaal naar 24 bit/ 384 kHz, waarbij de jitteronderdrukking optimaal wordt.
Indrukwekkend, dat deze zeker niet meest goedkope techniek in een DAC van pakweg 500 euro wordt toegepast.
De USB ingang is een grote vooruitgang vergeleken met de techniek die nog gebruikt werd in de voorganger van de DacMagic Plus. Die moest het nog doen met een adaptive USB aansluiting, die overigens al wel een 96 kHz samplerate aan kan. De Plus beschikt over een echte asynchrone USB ingang, ontwikkeld rond een chip van SMSC, de USB3320C. Meestal komen we de inmiddels bekende Texas chip tegen. Deze 3320heb ik hiervoor nog niet eerder gezien in een consumenten DAC.
De receiver voor de SPDIF ingang is de bekende Cirrus Logic8416, die samplerates tot 192 kHz kan ontvangen.
De gebruikte opamps zijn ook niet de aller goedkoopste. Je vind de Burr Brown OPA275 in de analoge uitgangstrappen. Er lijkt nergens echt bezuinigd op onderdelenkwaliteit.
(klik op de plaatjes voor een grote afbeelding)
Luisteren
De Cambridge Audio DacMagic Plus laat zich gemakkelijk installeren achter mijn muziek Mac. Ik heb zowel via USB geluisterd als via de SPDIF ingangen, waarbij de M2Tech HiFace EVO tussen iMac en DacMagic Plus zit. De USB connectie gaat feilloos en stabiel. Dat zien we wel eens anders, zoals je nog in mijn Mytek DAC verhaal kunt lezen, die niet stabiel te krijgen was.
Het toeval wil dat de genoemde Mytek DAC een tijdje parallel aan de DacMagic is gebruikt in mijn audiorek. Waar het geluid van de Mytek soms überanalytisch is, blijkt de Cambridge Audio DAC een vriendelijke vertaler van de bitjes naar de vloeiende analoge vorm. Het geluid luistert lekker smooth, nooit vermoeiend weg. Verwacht geen als gebeitelde contouren maar een iets afgeronde in elkaar vloeiend geheel. Het totaalgeluid klopt echter helemaal. Ook minder fraai opgenomen muziek krijgt een royal behandeling.
Het is niet de DAC die me het meest van de losse details laat horen, ondanks dat de diepte en breedte van het virtuele podium dat ik voorgeschoteld krijg in orde is. Met wat de DacMagic laat horen mag ‘ie zich met recht een topplek in de sub 500 euro klasse opeisen. Zijn naaste concurrent, de Musical Fidelity DAC1, ook al zo veel waar voor je geld, laat zich van een meer analytische kant horen, zonder dat echter te overdrijven. In vergelijk daarmee heeft de DacMagic Plus een lichte softfocus over zich, een mooimaker. Wel zo licht dat het niet meteen opvalt als je alleen naar de DM Plus. Ja, ik vind dit een heerlijk DACje.
Recent heb ik de Cambridge Audio DAC Magic gekocht. Puur als DAC omdat ik een mooie voorversterker heb en die niet wil missen in mijn set-up. In recensies zijn veel positieve zaken te melden, maar ook negatieve zoals: “mist power” en harsh in het midden/hoog. Jammer want de DAC is overall op een prima hoog middenklasse niveau. Dat kan beter bedacht ik. Vooral als je naar dat simpele meegeleverde geschakelde voedinkje kijkt met een “dropvetertje” snoertje om het apparaat van stroom te voorzien. Dat is beslist de “missing link”
Wel logisch als je de DAC op een acceptabel prijsniveau wilt hebben dat je op de voeding bezuinigd.
Investeren dus in dit geval in een veel betere high-end voeding. Die ik heb gevonden in een mooi Nederlands product, de SBooster BOTW P&P eco MKII.
WoW, wát een upgrade is dat!
De DAC staat ineens twee klassen hoger op de ladder te spelen, en alle negatieve punten zijn als sneeuw voor de zon verdwenen.
Nadeel: De voeding in vrijwel net zo duur als de DAC maar ik vond het meer dan waard. Bij elkaar opgeteld heb je voor ongeveer een bedrag van € 700 een tóp combi die de sterren van
De hemel speelt en makkelijk kan concurreren met andere top merken die soms wél een stuk duurder zijn.
Iets voor mij? Heb een Cambridge DAC magic plus gekoppeld aan mijn analoge geluidsapparatuur Linn met als bedoeling het geluid van de TV te verbeteren. Echter het resultaat valt tegen. Heb het idee dat dit veroorzaakt wordt door het uitgaande audio signaal van de tv. Vraag is of iemand weet welke mogelijkheden er nog zijn dit te verbeteren?