RecensieStreaming

Recensie Cambridge Audio DacMagic Plus

 

DacMagic Plus front

De geschiedenis van Cambridge Audio gaat al terug tot 1968. De Britse fabriek bouwde een reeks versterkers en tuners. Na de introductie van de CD-speler maakte Cambridge Audio veel furore met de door de fameuze Stan Curtis ontwikkelde CD1, een uit twee behuizingen bestaande CD-speler, en opvolger CD2, waarin voor het eerste 16x oversampling werd gebruikt.

In 1994 werd het bedrijf verkocht aan Audio Partnership, waaronder ook het luidsprekermerk Mordant Short valt.

Inmiddels heeft Cambridge Audio een groot assortiment AV apparatuur, onderverdeeld in verschillende series, in het leverprogramma. De apparaten worden in Engeland ontwikkeld en gebouwd in China. Cambridge Audio zag daar al vroeg de voordelen van en velen zouden dit voorbeeld volgen. Het is anno 2012 de manier om apparatuur van hoge kwaliteit nog voor een betaalbaar bedrag aan te kunnen bieden.

De Cambridge Audio DacMagic Plus

Enkele jaren geleden kwam Cambridge Audio met de DacMagic, een compact kastje waarin een bovengemiddeld goede digitaal naar analoog converter was gebouwd. Met veel mogelijkheden voor niet te veel geld. De DacMagic werd snel een populaire DAC, die vaak in een zin genoemd werd met generatiegenoten Musical Fidelity V-DAC en DAC1. Ineens was het mogelijk om een duidelijk beter apparaat voor je zuur verdiende geld aan te schaffen zonder je bankrekening te hoeven plunderen. De trend heeft zich gelukkig voortgezet en inmiddels zijn er talrijke mooie converters te koop voor een sympathieke prijs. DAC’s die niet zelden een vorige generatie veel kostbaardere apparaten het nakijken geven.

Cambridge DacMagic Plus 1De DacMagic Plus is de opvolger van de DacMagic. Naast deze da-converter heeft Cambridge Audio ook nog de goedkopere DacMagic 100 in het programma. De ‘grote’ broer is nu tot 192 kHz samplefrequentie te gebruiken en heeft ook een USB aansluiting die dit mogelijk maakt. Aangesloten op een Windows pc moet er hiervoor een aparte driver worden geïnstalleerd. Achter een Mac is de USB connectie plug ‘n’ play.

De DacMagic is een kastje van Afmetingen (H x B x D): 52 x 215 x 191mm en een gewicht van 1.2 kg. De makers hebben voor een apparaat van deze afmetingen een enorme hoeveelheid mogelijkheden in de DacMagic Plus kunnen stouwen. Naast de converter schakeling is er ook een volwaardige hoofdtelefoonversterker aan boord, met eigen volumeregelaar. De DAC is zelfs rechtstreeks op een eindversterker aan te sluiten om als digitale regelversterker te dienen.

Aansluitingen

Cambridge DacMagic Plus 2 Daarvoor zijn er zowel single ended cinch als gebalanceerde XLR uitgangen. Er zijn naast de USB ingang twee cinch extra SPDIF aansluitingen, waarbij uit cinch coaxiaal en Toslink kan worden gekozen. Ook kun je weer digitaal uit via een cinch of Toslink aansluiting.

Er is een keus uit drie verschillende digitale filteropties: lineaire fase, minimum fase en een steil brickwall filter. Bij het minimum fase filter zijn er geen inslingerverschijnselen op de pulsweergave zoals de geïnteresseerde techneut die bij conventionele digitale filtering kent.

Ben je niet technisch ingesteld schakel dan af en toe eens tussen de verschillende filters, dat kan gewoon on the fly, en bepaal je eigen voorkeur. Verwacht niet meteen grote verschillen. Het werkt allemaal subtiel. Digitale filters zijn nu eenmaal geen klankregelaars, dat wordt wel eens uit het oog verloren. Zelf heb ik een lichte voorkeur voor het minimum fase filter gekregen. Klinkt net even iets smoother. En daar hou ik wel van. De voeding krijgt de DacMagic Plus uit aparte adapter.

Cambridge Audio - achterkant

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is een echte buizenveteraan. Zijn Triodedick zelfbouw projecten worden wereldwijd door hobbyisten gebouwd. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media.

2 thoughts on “Recensie Cambridge Audio DacMagic Plus

  • Recent heb ik de Cambridge Audio DAC Magic gekocht. Puur als DAC omdat ik een mooie voorversterker heb en die niet wil missen in mijn set-up. In recensies zijn veel positieve zaken te melden, maar ook negatieve zoals: “mist power” en harsh in het midden/hoog. Jammer want de DAC is overall op een prima hoog middenklasse niveau. Dat kan beter bedacht ik. Vooral als je naar dat simpele meegeleverde geschakelde voedinkje kijkt met een “dropvetertje” snoertje om het apparaat van stroom te voorzien. Dat is beslist de “missing link”
    Wel logisch als je de DAC op een acceptabel prijsniveau wilt hebben dat je op de voeding bezuinigd.
    Investeren dus in dit geval in een veel betere high-end voeding. Die ik heb gevonden in een mooi Nederlands product, de SBooster BOTW P&P eco MKII.
    WoW, wát een upgrade is dat!
    De DAC staat ineens twee klassen hoger op de ladder te spelen, en alle negatieve punten zijn als sneeuw voor de zon verdwenen.
    Nadeel: De voeding in vrijwel net zo duur als de DAC maar ik vond het meer dan waard. Bij elkaar opgeteld heb je voor ongeveer een bedrag van € 700 een tóp combi die de sterren van
    De hemel speelt en makkelijk kan concurreren met andere top merken die soms wél een stuk duurder zijn.

    Beantwoorden
  • Iets voor mij? Heb een Cambridge DAC magic plus gekoppeld aan mijn analoge geluidsapparatuur Linn met als bedoeling het geluid van de TV te verbeteren. Echter het resultaat valt tegen. Heb het idee dat dit veroorzaakt wordt door het uitgaande audio signaal van de tv. Vraag is of iemand weet welke mogelijkheden er nog zijn dit te verbeteren?

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.