Cambridge Audio Azur 951C

Cambridge Audio Azur 851C DAC/CD-speler

Metingen

 

Cambridge Audio Azur 851C - Frequentierespons 44.1, 96 en 192 kHz samplefrequentieDe frequentierespons bij 44,1 kHz, 96 kHz en 192 kHz samplefrequenties. Het – 1 dB punt bij 192 kHz muziekfiles ligt op 62 kHz, het –3 dB punt op 90 kHz.

 

 

 

 

FFT THD n 0dBFS 1 kHzDe vervorming is laag met 0.0019 % bij 0 dBFS (het maximale uitsturen van een digitaal signaal, de ‘FS’ staat voor ‘Full Scale’) en 0.015% bij een signaal van –20 dBFS. Zelfs bij  –60 dBFS ligt de THD+n (de totale vervorming plus ruis en brom) nog maar op –1.6 dBFS.

Bekijken we het FFT plaatje dan zijn de tweede en derde harmonischen net boven de laag liggende ruisvloer te zien.

 

J-Test USB ingang

De jittermetingen kunnen een plaag zijn voor CD-spelers en DAC’s. De Cambridge Audio Azur 851C trekt zich daar niks van aan en presteert dan ook extreem goed, zowel op de USB als op de SPDIF ingangen. De DAC is ook niet gevoelig voor een bron met een matig of slecht jittergedrag. De piekjes boven het maaiveld zijn het resultaat van de 229 Hz modulatie van het J-Test meetsignaal. Een nog steeds gebruikte methode die destijds is ontwikkeld door Julian Dunn, bekend van onder andere Meridian Audio maar helaas al lang niet meer onder onder ons

J-Test 128K

De J-Test aan de SPDIF ingang.

 

 

 

De meetresultaten onderstrepen de buitengewoon goede technische eigenschappen in de Azur 851C. Prachtige resultaten.

Conclusie

De Cambridge Audio Azur 851C heeft mij blij verrast, Een aantrekkelijk apparaat, oerdegelijk gebouwd met een erg mooie afwerking en een geluidskwaliteit waar niet zo veel op aan te merken valt. Dankzij de ingebouwde CD speelmogelijkheid naast de zeer uitgebreide aansluitmogelijkheden, die de 851C net zo gemakkelijk tot een geweldig fijne stand alone DA-converter maken, is de Azur 851C niet minder interessant voor de man of vrouw die nog graag een CD-speler in het audiorek wil. Want ook op die discipline laat dit apparaat weinig te wensen over. Maar je bent in dat laatste geval wel helemaal gereed voor de toekomst, als het audiostreamen alsnog een rol gaat spelen. En ik hoeft geen profetische kwaliteiten te hebben om te voorspellen dat dit zeker een keer gaat gebeuren.

Hoe je de Cambridge Audio Azur 851C ook bekijkt, als een hoogwaardige DA-converter met CD afspeelmogelijkheid of visa versa, het is een sterk staaltje van hedendaagse digitale audiotechniek. En de prijs die ervoor gevraagd wordt is helemaal ok. Zeer warm aanbevolen om eens nader kennis mee te gaan maken.

Cambridge Audio Azur 851C: 1699,00 euro

Importeur: Dimex
Fabikant: cambridge audio

Cambridge Audio Azur 851C voorpagina

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is een echte buizenveteraan. Zijn Triodedick zelfbouw projecten worden wereldwijd door hobbyisten gebouwd. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media.

2 gedachten over “Cambridge Audio Azur 851C DAC/CD-speler

 • 04 mei 2013 om 09:42
  Permalink

  Uitgebreide review en ik deel de mening, een hele fijne speler.

  De speler wordt alleen wel erg vaak uitgescholden voor 951 terwijl het natuurlijk de 851 betreft.

  Beantwoorden
  • 05 mei 2013 om 08:37
   Permalink

   Oei René, ik merk mijn black out nu pas op. Zelfs de importeur en/of fabrikant is het blijkbaar niet opgevallen. Zo, de boel is gecorrigeerd. Bedankt voor deze positieve terugkoppeling…:-)

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.