Cambridge Audio Azur 951C

Cambridge Audio Azur 851C DAC/CD-speler

Geluid

Cambridge Audio Azur 851C in audiorek (2)Hoewel de Cambridge Audio DAC Magic Plus net de deur uit was toen de Azur 851C kwam is het me toch wel snel duidelijk dat we hier domweg een klasse hoger spelen. Waar de DAC Magic Plus een relaxt maar ook een in vergelijk met veel andere DAC’s een beetje een diffuus beeld voor de luisteraar neerzet, heeft de Azur 851C een meer vanzelfsprekende autoriteit en erg goede detailweergave, zonder in wat voor digitale hardheid of wat ook te vervallen. Neutraal, en vanzelfsprekend, dat zijn de woorden hier.

Een direct ter vergelijk staande Musical Fidelity, aangesloten via de SPDIF uitgang van de CA, geeft een wat afstandelijker gevoel, wat minder glad gepolijst rond de contouren. De 851C zet het allemaal heel gemakkelijk neer.

De hierboven al eerder aangehaalde Metrum Octave, ook aangesloten op digitale uitgang van de Cambridge Audio DAC, komt tot grootste prestaties. Beter nog dat ik verwachte. Het geluid van de Octave is vloeiender en tastbaarder dan in de normale opzet, achter de M2Tech EVO. Dan wordt het vergelijk in eens moeilijk. Kies ik voor de snelle en wat meer directere sound van Octave, of voor het nog meer uitgesponnen bredere beeld, maar waar in dit directe vergelijk ook enige versmering van de details hoorbaar wordt bij de Cambridge Audio Azur 851C?

Toch opmerkelijk dat je soms buitengewoon tevreden naar je gebruikte spullen luistert, en eigenlijk geen speciale wensen meer hebt. Maar bij het aansluiten van van een apparaat dat blijkbaar weer een stukje beter presteert het ineens toch duidelijk is dat het plafond weer een stukje verder naar boven is verschoven. Absoluut geen kwestie van slecht, matig, en goed, ook niet van ‘op grote afstand zetten’, of ‘tegen de muur spelen’, het bloemrijke taalgebruik waarmee veel zogenaamde ‘audiofielen’ zich graag bedienen om kleine verschillen, al dan niet verbeteringen, vele malen vergroot, aan te geven.

Non oversampling versus de upsampling.

Het laat me wel luid en duidelijk horen dat de keus minder gemakkelijk is dan vooraf misschien verwacht of gehoopt werd. Het is zeker geen uitgemaakte zaak dat het ene principe het andere overheerst. Verwacht je een zwart/ wit conclusie van me, dan moet ik je teleurstellen. Met beide DAC’s is het uitstekend vertoeven. Anders hoeft niet altijd beter of slechter betekenen.

Cambridge Audio Azur 851C in audiorek(3)Waar de Metrum nono DAC excelleert bij bijvoorbeeld muziek waar de vleugel een grote rol speelt, bevalt me de Azur DAC weer zo goed bij breed uitgesponnen progrock. Maar van deze muziek kan ik ook heerlijk genieten op de Metrum Octave. En ook de Cambridge Audio doet het prima met pianomuziek. De verschillen moeten, hier in ieder geval, zeker niet overtrokken worden.

Het is dat ik beide DAC’s voor langere tijd naast elkaar gebruik, dan leer je een apparaat uit ten treure kennen. Ik kan ze nu wel blind van elkaar onderscheiden. De verschillen zitten in de details maar zijn er wel uit te halen. Een achteloze bezoeker zal deze twee erg goede digitaal analoog converters minder vlot uit elkaar kunnen houden, vermoed ik.

Cambridge Audio Azur 851C analoge uitgang detailDe Metrum Acoustics NOS MiniDAC Octave (hoe bedenken ze toch altijd de namen) is hier al langere tijd in huis en heeft weinig partij van DAC’s die onder de 1000 euro grens worden verkocht, hoe verdienstelijk de kwaliteit van de betaalbare converters ook zijn, maar maakt ook gemakkelijk ‘slachtoffers’ in de klasse daarboven. Dan beschouw ik deze fijne resultaten met de Cambridge Audio als een regelrecht compliment. Heel knap apparaat, niks meer en niks minder.

Filters

Cambridge Audio Azur 851C detail MenuHet geluid van de Azur 851C is nog binnen kleine grenzen te beïnvloeden met de hulp van een drietal digitale filtermodes: lineair, Minimale fase, en Steep, de klassieke steile brickwall filtering. Ik heb in de loop van de tijd een lichte voorkeur voor de middelste, ‘minimale fase’ stand gekregen.

De drie types filtering zijn overigens met de afstandsbediening vanuit de luisterstoel om te schakelen. Daar blijken de hoorbare verschillen wel afhankelijk te zijn van de gespeelde muziek. Bij rijke meersporen opgenomen producties is het verschil tussen de drie standen soms nihil tot minimaal, bij kleine mooi opgenomen bezettingen zijn ze echter beter te onderscheiden.

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is een echte buizenveteraan. Zijn Triodedick zelfbouw projecten worden wereldwijd door hobbyisten gebouwd. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media.

2 thoughts on “Cambridge Audio Azur 851C DAC/CD-speler

 • 04 mei 2013 om 09:42
  Permalink

  Uitgebreide review en ik deel de mening, een hele fijne speler.

  De speler wordt alleen wel erg vaak uitgescholden voor 951 terwijl het natuurlijk de 851 betreft.

  Beantwoorden
  • 05 mei 2013 om 08:37
   Permalink

   Oei René, ik merk mijn black out nu pas op. Zelfs de importeur en/of fabrikant is het blijkbaar niet opgevallen. Zo, de boel is gecorrigeerd. Bedankt voor deze positieve terugkoppeling…:-)

   Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.