Cambridge Audio Azur 951C

Cambridge Audio Azur 851C DAC/CD-speler

Binnenkant

Cambridge Audio Azur 851C binnenkant helemaal

De binnenkant toont niet minder strak en netjes afgewerkt als de buitenkant. Middenvoor het CD-loopwerk met links daarvan de eigen ontwikkelde besturingselektronica. Cambridge Audio maakt nogal veel werk van wat verschillende onder ons, inclusief me, myself and I, waarschijnlijk als een leuke toegift zullen zien. “Als we het doen, doen we het ook goed, geen half werk”, lijkt het motto van de ontwikkelaars.

Ik maak zelf nog maar sporadisch gebruik van de mogelijkheid om een CD in de lade te schuiven, maar ja, het ‘moet’ toch geïnspecteerd worden. Ik heb voor deze gelegenheid dus maar weer eens een stapeltje CD’s uit de Ikea Benno op de bovenverdieping geselecteerd. En dan is snel te horen dat de 851C zich als een volbloed CD-speler gedraagt als het van hem gevraagd wordt. Weinig op aan te merken.

Cambridge Audio Azur 851C cd loopwerkUSB

De USB ingang is nu al niet meer weg te denken op moderne DA-converters. Het is in rap tempo een primaire aansluiting geworden. Wat niet wil zeggen dat de kwaliteit er van altijd hetzelfde is. Laten we het zo zeggen: het feit dat er een USB aansluiting op een DAC, versterker of CD-speler zit is op zichzelf nog geen reden om de slingers uit de kast te halen Ik zie nog veel te veel USB aansluitingen waarvan de houdbaarheidsdatum al lang overschreden is.

Een fabrikant moet er wat voor doen om van de USB connectie een audio ingang van formaat te maken. Aan de buitenkant kun je niet zien of er nog een gemakkelijk toe te passen, maar technisch zeer beperkte, old school schakeling achter wordt gebruikt of eentje die helemaal van deze tijd is.

Ik heb dit al vaker aangeroerd, recentelijk nog bij de test van de Micromega MyDAC, de Stello U3 en bij de Arcam rDAC, één van de eerste betaalbare converters met een hoogwaardige USB aansluiting aan boord.

De Cambridge Audio methode

Cambridge Audio Azur 851C SMSC USB converter

De USB ingang wordt gevormd door de inmiddels bekende SMSC USB converterchip. De verdere processing vind plaats in op een XMOS lijkende vierkante chip met eigen CA opdruk.

Inderdaad een beetje overdadig, maar wel ideaal om te gebruiken aan mijn DAC’s die nog geen eigen USB ingang hebben om zo ‘on the fly’ te kunnen vergelijken met de ingebouwde DAC in deze Cambridge Audio Azur 851C. Zo heb ik ook de Metrum Acoustics Octave DAC een tijdje aangesloten omdat ik er snel achter was dat de oorspronkelijk gebruikte M2Tech EVO qua geluid voorbij werd gestreefd door die van de Azur 851C omzetter. Deze laatste lijkt veel van de kwaliteiten van de pas nog besproken Stello U3 USB omzetter te hebben. Natuurlijk is de Stello U3 een veel handiger en vooral veel goedkopere oplossing als je al een DAC in bezit hebt die alleen een USB ingang ontbeert. Maar het verteld wel iets over de serieuze aanpak van Cambridge Audio van in tot uitgang.

Zelf gebruik een Mac computer als muziekbron voor de digitale muziek, die is plug ‘n’ play met de Azur 951C. Voor het aansluiten op een Windows PC of laptop moet je om maximaal van high res muziek tot 24 bit/ 192 kHz te kunnen profiteren een driver downloaden van de support pagina op de site van Cambridge Audio. Doe je dat niet, dan wordt de datastroom tot 24 bit/ 96 kHz beperkt. Je vind hier ook een uitgebreide informatie over de ins en outs van het streamen via de USB aansluiting.

Anagram

Cambridge Audio Azur 851C Anagram upsamplerEén van de geheime wapens die Cambridge Audio hier inzet, tja, er zijn nu eenmaal niet zoveel mensen die de kap van het apparaat halen om de binnenkant te onderzoeken, is er in de vorm van de custom made upsampler rond een processor met Anagram opdruk. In de Cambridge DAC Magic Plus is hiervan een simpeler versie te vinden.

Het Zwitserse Anagram ontwikkeld zelf de complexe software van deze processor. Deze sampled alle binnenkomende digitale muzieksignalen op naar een 24 bit/ 384 kHz signaalstroom. Vervolgens gaat het signaal naar een tweetal  Analog Devices AD1955 converterchips, voor links en rechts gescheiden.

Cambridge Audio Azur 851C analoge uitgang detailDe analoge uitgangstrappen zijn rond een aantal OPA2134 opamps geconfigureerd.

Cambridge Audio Azur 851C AD converterMijn al weer wat oudere en al vaker aangehaalde Audio Aero Prima DAC heeft ook een groot deel van zijn klasse aan een Anagram upsampler te danken. Toen ik die voor het eerst in mijn audiorek aansloot was ik overrompeld door het gewelddadig goede geluid dat ik ineens uit mijn CD’s voorgeschoteld kreeg. Ik heb daarna echt alles op alles gezet om overal het nodige geld weg te schrapen om de Audio Aero converter niet meer de deur uit te hoeven laten gaan. Nu, pakweg zes jaar later is het nog steeds een top DAC, maar de concurrentie heeft niet stil gestaan…

Dat een dergelijke mooie, alles behalve standaard van de plank, upsampler nu in een apparaat te vinden is dat maar een kwart van de winkelprijs heeft dan mijn ouwe trouwe AA, is natuurlijk bijzonder heugelijk.

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is een echte buizenveteraan. Zijn Triodedick zelfbouw projecten worden wereldwijd door hobbyisten gebouwd. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media.

2 gedachten over “Cambridge Audio Azur 851C DAC/CD-speler

 • 04 mei 2013 om 09:42
  Permalink

  Uitgebreide review en ik deel de mening, een hele fijne speler.

  De speler wordt alleen wel erg vaak uitgescholden voor 951 terwijl het natuurlijk de 851 betreft.

  Beantwoorden
  • 05 mei 2013 om 08:37
   Permalink

   Oei René, ik merk mijn black out nu pas op. Zelfs de importeur en/of fabrikant is het blijkbaar niet opgevallen. Zo, de boel is gecorrigeerd. Bedankt voor deze positieve terugkoppeling…:-)

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.