Cambridge Audio Azur 851C DAC/CD-speler
Cambridge Audio
Cambridge Audio is een bekende speler in audioland. Het Britse bedrijf timmert al meer dan 40 jaar aan de weg en heeft een heel rijtje van wat we nu audioklassiekers mogen noemen op zijn naam. Sinds de fabriek onder ‘Audio Partnership’ valt bouwt het bovengemiddeld mooie audioapparatuur die voor sympathieke bedragen in de winkel staan. Een beter voorbeeld voor een geslaagde Europa/China connection is er bijna niet te noemen. Cambridge Audio is daarin een goed voorbeeld geweest voor de inmiddels niet meer te tellen navolgers. De apparaten worden in Engeland ontwikkeld en daarna in China geassembleerd.
Magic?
Recentelijk heb ik nog de Cambridge Audio DacMagic Plus besproken. Een compact gebouwde betaalbare DA-converter, die over veel kwaliteiten beschikt. De hier besproken Azur 851C gaat in alles echter nog een hele stap verder. Niet alleen de fysieke omvang is die van een min of meer standaard audioapparaat, ook de inwendige techniek is het beste wat Cambridge Audio momenteel kan bieden.
Even voorstellen
De Cambridge Audio Azur 951C is een DAC/ CD-speler, meet 43 x 36 x 11.5 cm en weegt een gezonde 10 kg. Het mooi rustig uitgevoerde front heeft aan de linkerkant de keuzedrukschakelaars waarmee het de ingang, het keuzemenu en digitale filtering worden gekozen. De zwarte dot is de IR sensor voor de afstandsbediening. Rechts zijn de bedieningsknopjes voor het gebruik als CD-Speler. De lade en display zijn centraal gepositioneerd. Voor mij persoonlijk had Cambridge Audio de hele CD-weergavemogelijkheid weg mogen laten, maar het maakt de 951 wel een heel fraai breed inzetbaar apparaat voor zowel mensen die nog graag CD’s spelen als voor mensen die hoofdzakelijk hun audio streamen maar eventueel toch ook nog even een CD’tje in de lade kunnen schuiven.
Dubbel volwaardig uitgerust
En eerlijk is eerlijk: op geen van beide functies lijkt kwalitatief beknibbeld. De 951 is niet minder dan een rijk uitgevoerde DA-converter, met meer aansluitmogelijkheden dan je op een gemiddelde DAC tegenkomt. Tel maar op: asynchrone USB, Dubbel uitgevoerde SPDIF aansluitingen waar kan worden gekozen tussen cinch en toslink en een XLR AES/EBU.
Maar de Azur 951C is ook een volwaardige CD-speler. Zoals we op onderstaande foto kunnen zien is er zelfs een eigen servo, een elektronische regeling, voor het CD-loopwerk ontwikkeld.
Naast een DAC en een CD-speler is de Azur 851C ook te gebruiken als digitale voorversterker, dank zij de ingebouwde volumeregelaar, via de afstandsbediening te bedienen. Deze optie is via het menu van de speler naar keuze in te schakelen of buitenspel te zetten.
De oude Azur 840, de voorganger…
Even terug in de tijd…. Collega auteur Peter Gelder heeft enkele jaren geleden de voorganger van 951, de Azur 840C aan de tand gevoeld en was daar zo van onder de indruk dat het apparaat zijn huis niet meer heeft verlaten. Peter speelt er nog steeds met volle tevredenheid mee. Zelf heb ik de 840 destijds op de meetbank gehad en er ook nog een week of wat naar geluisterd. Waar de 840 nog als een CD-speler met extra digitale ingang werd gezien, er is alleen cinch en toslink ingang, is het bij de nieuwe Azur 851C gekanteld naar een volbloed DAC waar ook nog een CD mee gespeeld kan worden. Kijk maar eens even naar de verschillen die de achterkanten van beide apparaten ons laten zien…
De ‘oude’ 840, voor een speler van drie jaar geleden nog erg lux uitgevoerd, met een tweetal SPDIF ingangen.
De opvolger, de 851C heeft dubbel uitgevoerde SPDIF ingangen, een XLR ingang en een USB ingang die tot 192 kHz samplefrequenties aan kan. Ik ken veel DAC’s die het met minder moeten doen.
Je ziet op de Azur 851 ook nog een aantal digitale uitgangen: XLR, SPDIF coaxiaal en optische toslink . Lijkt een beetje een overbodige toevoeging, maar ik heb dankbaar gebruik gemaakt van deze mogelijkheid. Als je een muziek pc via de USB connector aansluit wordt het digitale muzieksignaal ook 1 op 1 doorgegeven naar de digitale uitgangen. Je gebruikt de 951 in principe dan als een superluxe USB naar SPDIF converter. En nog een hele mooie ook bleek snel. Zelfs mijn tot dan toe gebruikte M2Tech EVO wordt er door geklopt. Het snel vergelijken van andere DAC’s met de ingebouwde Cambridge Audio DAC van de 851 is nu real time via de ingangskeuzeschakelaar van de versterker te doen. De analoge uitgangen blijven immers ook gewoon actief. Een mooie plus voor de 851.
Uitgebreide review en ik deel de mening, een hele fijne speler.
De speler wordt alleen wel erg vaak uitgescholden voor 951 terwijl het natuurlijk de 851 betreft.
Oei René, ik merk mijn black out nu pas op. Zelfs de importeur en/of fabrikant is het blijkbaar niet opgevallen. Zo, de boel is gecorrigeerd. Bedankt voor deze positieve terugkoppeling…:-)
hey Dick
ik kan de 851c showmodel uit een winkel aanschaffen voor 1395,-
is dat de moeite waard
hoor van je
Een winkel showmodel uit 2013???
Ja een showmodel staat achter het glas in een vitrine als winkelmodel voor 1349,
Ha Jimmy,
Een bedrag in de geest van pakweg 500 euro lijkt me realistischer.
Hey, Dick
Wat vind je van de Rotel rcd1572mkii
Of de denon dne1600ne
Hoor van je
Jimmy, Ik kan alleen wat over apparatuur vertellen waar wijzelf praktijkervaringen mee hebben of hebben gehad.