LuidsprekersRecensie

Bowers & Wilkins 805 Diamond

Meten

De B&W 805 Diamond toont zich geen stroomvretende belasting voor de voorliggende versterker. Met een laagste gemeten impedantie van 5 Ohm tussen 100 en 200 Hz, waarbij de fase zich ook nog rond de 0 graden lijn beweegt hoeft dit speakersysteem geen enkele versterker tot zware last te zijn. Waar wel rekening mee moet worden gehouden is de hoge bult in het middengebied rond 2 kHz die de 30 Ohm grens nadert. Deze zal de frequentierespons van een versterker met een lage dempingfactor beïnvloeden, door dit gebied enkele dB’s luider weer te geven. Hoeveel dit is, is weer afhankelijk van de werkelijke uitgangsimpedantie van de versterker.

Impedantie en fase open poortImpedantie en fase afgestopte poort

De B&W 805 is wat in de volksmond een basreflexsysteem heet te zijn. Met een poortresonantie die op 52 Hz ligt. De karakteristieke dubbele bulten van een reflexsysteem zijn redelijk gelijk afgestemd maar behoorlijk matig gedempt en pieken hoog op naar 29 Ohm. Tussen 800 en 900 Hz is een ongelijkmatigheid in de lijn te zien dat op een resonantie duidt. Of het uit de behuizing zelf afkomstig is? Gezien de afmetingen en stevige bouw niet erg waarschijnlijk. Het zou een lichte conusresonantie kunnen zijn.

Bij een afgestopte poort is mooi te zien dat alleen het onderste deel van het frequentiespectrum beïnvloed wordt. De systeemresonantie schuift op naar een hogere 72 Hz met weer een hele hoge 35 Ohm impedantie.
Deze metingen vertellen niets over de uiteindelijke weergavekwaliteiten van dit mooie luidsprekersysteem, wel veel over het gedrag als versterkerbelasting en dat ziet er zeker niet onvriendelijk uit. En dat is een heel mooi pluspunt. Het maakt de keus van een te gebruiken versterker veel ruimer.

Lees ook: Heerlijke luisteravonden met de B&W 805

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

3 thoughts on “Bowers & Wilkins 805 Diamond

 • Hoi Marco,

  Marco jij hebt een tijdje geleden een SME 3009 III bij mij aangekocht.
  Ik zou even jouw ervaring en mening willen vragen over de B&W 805.
  Ik ga mij een set aanschaffen maar weet niet goed de welke.
  De 805 of 805S of 805 D.
  Ik kan een set als nieuw 805 en de bijpassende center HTM 2 kopen voor 1800eur.
  Kun jij mij uit mijn twijfels halen.
  Al dank en tot horen.

  Mvg:M.Jean.

  Beantwoorden
 • Geachte

  Ben met mijn Primaluna Premium geïntegreerde versterker (4 x EL 34 buizen) naar een dealer van B & W getrokken om daar de combinatie met de 804 diamond te beluisteren. De nieuwe Primaluna speelt voorlopig nog op Tannoy Berkelys, die duidelijk verouderd zijn. Ik had mij al ingelicht en Primaluna en buizenversterkers zijn volgens de literatuur niet zo’n goede match. Ook de verkoper waar ik de 804 D reeds had beluisterd op een transistorcombinatie had zijn twijfels. Op die transistorversterker klonken ze overigens formidabel. Bij de test met de Primaluna bleek echter dat ze gewoonweg fantastisch klonken en dat de aansturing bijna beter was dan op de twee monoblokken van Atoll. Wat daarvan te denken? Kan de vakliteratuur zo verkeerd zijn of spelen hier andere factoren? In ieder geval staat mijn keuze voor de vervanging van de Tannoys nu toch zo goed als vast.
  Hoewel, bij de recensie van de 805 D neigde me toch al naar een buizenversterker , met de 804 D helemaal?

  Vriendelijke groeten

  Pierre De Duytsche
  Kooidreef 16
  8200 Brugge

  Beantwoorden
  • Hallo Pierre,

   Of je mu met een transistor of buizenversterker speelt, de combinatie met de luidspreker moet ook kloppen. Zoals je kunt lezen op deze site hebben we ook regelmatig mooie luidsprekersystemen ter recensie die het met solid state versterkering gewoon beter doen dan met een buizenbak.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.