LuidsprekersRecensie

Bowers & Wilkins 805 Diamond

Conclusie

B&W 805-19De B&W 805 Diamond is een luidspreker die velen onder u zal beroeren. Al is het alleen al om het uiterlijk, dat menige audiofiel hart sneller zal laten kloppen. Maar ook de geluidskwaliteit is uitzonderlijk fraai te noemen. Een paar trefwoorden die mij invallen als ik de 805 Diamond voor u in tekst wil vertalen: ruimtelijk, vol van detail en stemprecies. Zelfs nieuw uit de doos klinkt deze kleinste telg uit de Diamond serie van B&W als een klok. Wel hebben ze aanzienlijk meer inspeeltijd nodig dan de vier weken die ze in mijn bezit heb gehad. Maar daardoor heen luisterend kan ik alleen maar zeggen dat deze luidspreker zeer veel potentie heeft om uit te groeien tot een echte topper in de 800 Diamond lijn van B&W. Als versterkerkeuze is deze 805D niet al te moeilijk. Mogelijkheden genoeg denk ik. Kies wel een versterker met wat meer reserve, een stevige duw en trek buisversterker of een mooie muzikale transistorbak om het maximale uit de luispreker te halen.
Prijs en kwaliteit zijn bij deze luidspreker zeker in balans en ik verwacht de eventuele restwaarde bij inruil of op de vrije markt hoog zal zijn en blijven. Een prima investering dus.

Prijs B&W 805 Diamond:   € 4.500 per paar

Importeur: B&W Group NL

Gebruikte apparatuur:
Luidsprekers: Klipschorn AK4, Acoustic Energy Aegis One, PMC TB2i
Versterking: TD Ceasar II 300B eindversterkers en Cleo 6 voorversterker, TD PhonoDude MK.3, UcD-400HG stereo eindversterker, 12SN7  buizenvoorversterker. Densen Beat B-100
Bronnen: Sonos ZP90 netwerkspeler, Arcam CD17, Altmann Attraction DAC, Marantz CD67 MK2 cd-speler
Clearaudio Blue Emotion draaitafel, Ortofon MC20 element en Ortofon T-20 step-up.

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

3 thoughts on “Bowers & Wilkins 805 Diamond

 • Hoi Marco,

  Marco jij hebt een tijdje geleden een SME 3009 III bij mij aangekocht.
  Ik zou even jouw ervaring en mening willen vragen over de B&W 805.
  Ik ga mij een set aanschaffen maar weet niet goed de welke.
  De 805 of 805S of 805 D.
  Ik kan een set als nieuw 805 en de bijpassende center HTM 2 kopen voor 1800eur.
  Kun jij mij uit mijn twijfels halen.
  Al dank en tot horen.

  Mvg:M.Jean.

  Beantwoorden
 • Geachte

  Ben met mijn Primaluna Premium geïntegreerde versterker (4 x EL 34 buizen) naar een dealer van B & W getrokken om daar de combinatie met de 804 diamond te beluisteren. De nieuwe Primaluna speelt voorlopig nog op Tannoy Berkelys, die duidelijk verouderd zijn. Ik had mij al ingelicht en Primaluna en buizenversterkers zijn volgens de literatuur niet zo’n goede match. Ook de verkoper waar ik de 804 D reeds had beluisterd op een transistorcombinatie had zijn twijfels. Op die transistorversterker klonken ze overigens formidabel. Bij de test met de Primaluna bleek echter dat ze gewoonweg fantastisch klonken en dat de aansturing bijna beter was dan op de twee monoblokken van Atoll. Wat daarvan te denken? Kan de vakliteratuur zo verkeerd zijn of spelen hier andere factoren? In ieder geval staat mijn keuze voor de vervanging van de Tannoys nu toch zo goed als vast.
  Hoewel, bij de recensie van de 805 D neigde me toch al naar een buizenversterker , met de 804 D helemaal?

  Vriendelijke groeten

  Pierre De Duytsche
  Kooidreef 16
  8200 Brugge

  Beantwoorden
  • Hallo Pierre,

   Of je mu met een transistor of buizenversterker speelt, de combinatie met de luidspreker moet ook kloppen. Zoals je kunt lezen op deze site hebben we ook regelmatig mooie luidsprekersystemen ter recensie die het met solid state versterkering gewoon beter doen dan met een buizenbak.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.