LuidsprekersRecensie

Bowers & Wilkins 805 Diamond

Luisteren

B&W 805-7Na de inspeelperiode heeft de set en prominente plaats gekregen in mijn huiskamer en ga ik er eens goed naar gaan luisteren. Een nieuwe luidspreker vraagt altijd wat gewenning, maar dat duurt bij deze 805D niet zo heel erg lang. Voor je het weet krijg je het gevoel dat je nooit naar iets anders geluisterd hebt. Wat als eerste opvalt is de extreem mooie ruimtelijke plaatsing deze luidspreker heeft. Hier doet de kostbare diamant tweeter duidelijk zijn werk. Vergeleken met de set die ik ook nog thuis heb staan, de PMC TB2i, gaat de B&W 805D in ruimtelijke weergave nog een stapje verder. Maar dat mag dan ook wel gezien het aanzienlijke prijsverschil tussen beide luidsprekers.

 

Een eigen klankkarakter

B&W 805-10Verder houdt de vergelijking dan ook op, want deze 805D heeft een duidelijk eigen klankkarakter. Zoals gezegd is de combinatie met de 300B buisversterker prima, een bewijs dat deze luidspreker niet echt moeilijk aan te sturen is. Maar het totaalbeeld blijft een beetje laid-back en braaf. Het mist een beetje aan controle en push, te weinig ballen, zeg maar. Dan maar even omschakelen naar een transistorversterker, de Densen Beat B100. Een middelzware transistorversterker met een goed gebufferde voeding. En hier gaat het weer een stukje beter. Veel meer kracht en controle in het midden en laaggebied is het resultaat. Ik verbaas steeds weer hoe fijn een goede monitor luidspreker kan klinken. En dat onderschrijft deze B&W 805D nog eens. Hoezo een klein beeld, weinig laag en druk. Veelal gehoorde vooroordelen van tegenstanders van monitoren. Een heerlijke ervaring had ik al met de PCM TB2i, deze B&W 805D maakt die ervaring alleen maar groter.

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

3 thoughts on “Bowers & Wilkins 805 Diamond

 • Hoi Marco,

  Marco jij hebt een tijdje geleden een SME 3009 III bij mij aangekocht.
  Ik zou even jouw ervaring en mening willen vragen over de B&W 805.
  Ik ga mij een set aanschaffen maar weet niet goed de welke.
  De 805 of 805S of 805 D.
  Ik kan een set als nieuw 805 en de bijpassende center HTM 2 kopen voor 1800eur.
  Kun jij mij uit mijn twijfels halen.
  Al dank en tot horen.

  Mvg:M.Jean.

  Beantwoorden
 • Geachte

  Ben met mijn Primaluna Premium geïntegreerde versterker (4 x EL 34 buizen) naar een dealer van B & W getrokken om daar de combinatie met de 804 diamond te beluisteren. De nieuwe Primaluna speelt voorlopig nog op Tannoy Berkelys, die duidelijk verouderd zijn. Ik had mij al ingelicht en Primaluna en buizenversterkers zijn volgens de literatuur niet zo’n goede match. Ook de verkoper waar ik de 804 D reeds had beluisterd op een transistorcombinatie had zijn twijfels. Op die transistorversterker klonken ze overigens formidabel. Bij de test met de Primaluna bleek echter dat ze gewoonweg fantastisch klonken en dat de aansturing bijna beter was dan op de twee monoblokken van Atoll. Wat daarvan te denken? Kan de vakliteratuur zo verkeerd zijn of spelen hier andere factoren? In ieder geval staat mijn keuze voor de vervanging van de Tannoys nu toch zo goed als vast.
  Hoewel, bij de recensie van de 805 D neigde me toch al naar een buizenversterker , met de 804 D helemaal?

  Vriendelijke groeten

  Pierre De Duytsche
  Kooidreef 16
  8200 Brugge

  Beantwoorden
  • Hallo Pierre,

   Of je mu met een transistor of buizenversterker speelt, de combinatie met de luidspreker moet ook kloppen. Zoals je kunt lezen op deze site hebben we ook regelmatig mooie luidsprekersystemen ter recensie die het met solid state versterkering gewoon beter doen dan met een buizenbak.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.