LuidsprekersRecensie

Bowers & Wilkins 805 Diamond

Stevige prijzen

Schrikt u overigens niet van de prijzen. De 800 diamond serie begint met een instapprijs voor de 805 Diamond monitor van € 4.500 per set en loopt op tot € 22.000 per set voor het topmodel de 800 Diamond. Even slikken dus en niet voor iedere hardwerkende burger weggelegd.

B&W 801D

Ik heb altijd al een beetje een zwak gehad voor B&W luidsprekers en ben zelf, in mijn begintijd van mijn audiohobby, eigenaar geweest van een set B&W 802 luidsprekers. Een set met een gesloten kast en een van de laatste producties zonder de matrix constructie. En ik moet zeggen dat ik er een heerlijke muziektijd mee heb beleeft. Wel heeft de 802 een stevige versterker nodig en is uiteindelijk verkocht omdat ik een volledige overstap heb gemaakt naar buizenversterkers. De set staat nog steeds, met alle tevredenheid, te spelen bij een vriend van mij.

Beschaafde impedantie

Zoals gezegd heeft mijn B&W 802 destijds plaats moeten maken voor een wat buizenvriendelijker luidspreker en met dat in mijn achterhoofd heb ik het vermoeden dat ook deze B&W 805D mogelijk niet echt combineert met een buizenversterker, laat staan met een 300B versterker. Maar wie niet probeert… Dus gewoon de stoute schoenen aangetrokken en de 300B versterker lekker warm gestookt. En wat schetst mijn verbazing; dit gaat helemaal niet verkeerd. Sterker nog, gaat het gewoon erg goed. Deze 805D is helemaal niet zo’n grote stroomvreter en heeft mogelijk een heel beschaafd impedantieverloop. Let wel, de luidspreker komt zo nieuw uit de doos en is dus niet eens ingespeeld. Dit laatste is wel jammer omdat je in die paar weken dat de luidspreker bij mij logeert nooit de volledige potentie zal bereiken. Maar goed , na een paar dagen doorspelen en met wat cd inbrandsessies is de luidspreker aardig bijgetrokken.

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

3 thoughts on “Bowers & Wilkins 805 Diamond

 • Hoi Marco,

  Marco jij hebt een tijdje geleden een SME 3009 III bij mij aangekocht.
  Ik zou even jouw ervaring en mening willen vragen over de B&W 805.
  Ik ga mij een set aanschaffen maar weet niet goed de welke.
  De 805 of 805S of 805 D.
  Ik kan een set als nieuw 805 en de bijpassende center HTM 2 kopen voor 1800eur.
  Kun jij mij uit mijn twijfels halen.
  Al dank en tot horen.

  Mvg:M.Jean.

  Beantwoorden
 • Geachte

  Ben met mijn Primaluna Premium geïntegreerde versterker (4 x EL 34 buizen) naar een dealer van B & W getrokken om daar de combinatie met de 804 diamond te beluisteren. De nieuwe Primaluna speelt voorlopig nog op Tannoy Berkelys, die duidelijk verouderd zijn. Ik had mij al ingelicht en Primaluna en buizenversterkers zijn volgens de literatuur niet zo’n goede match. Ook de verkoper waar ik de 804 D reeds had beluisterd op een transistorcombinatie had zijn twijfels. Op die transistorversterker klonken ze overigens formidabel. Bij de test met de Primaluna bleek echter dat ze gewoonweg fantastisch klonken en dat de aansturing bijna beter was dan op de twee monoblokken van Atoll. Wat daarvan te denken? Kan de vakliteratuur zo verkeerd zijn of spelen hier andere factoren? In ieder geval staat mijn keuze voor de vervanging van de Tannoys nu toch zo goed als vast.
  Hoewel, bij de recensie van de 805 D neigde me toch al naar een buizenversterker , met de 804 D helemaal?

  Vriendelijke groeten

  Pierre De Duytsche
  Kooidreef 16
  8200 Brugge

  Beantwoorden
  • Hallo Pierre,

   Of je mu met een transistor of buizenversterker speelt, de combinatie met de luidspreker moet ook kloppen. Zoals je kunt lezen op deze site hebben we ook regelmatig mooie luidsprekersystemen ter recensie die het met solid state versterkering gewoon beter doen dan met een buizenbak.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.