LuidsprekersRecensie

Bowers & Wilkins 805 Diamond

De Nautilus

B&W-NautilusIn de jaren 90, 1993 om precies te zijn, zette B&W nog een mijlpaal neer in de luidsprekerindustrie; de Nautilus werd gepresenteerd. Een zeer bijzondere luidspreker in de vorm van een nautilusschelp die destijds over de gehele wereld geprezen werd. Uiteraard zijn er in de loop van de tijd talloze goed betaalbare modellen in de B&W fabriek ontwikkeld en geproduceerd. De meesten zijn afgeleiden van de succesvolle topmodellen. Teveel om allemaal te noemen maar het zijn veelal fijne, goed klinkende luidsprekers die een weg hebben gevonden naar duizenden tevreden muziekliefhebbers over de hele wereld.

De B&W 800 serie

805_Diamond_02De ontwikkeling van het vlaggenschip 801 en de Nautilus is de basis geweest van het uiteindelijke concept van de eerste Nautilus 800 serie in 2002. Deze 800 serie is inmiddels geëvolueerd in de topserie van B&W; de 800 Diamond serie. Met diamond refereert B&W aan de hoogwaardige diamanten tweeter die toegepast wordt in deze lijn. Later over die tweeter wat meer. Aan de top van deze high-end lijn staat de fameuze 800 Diamond. Een grote vloerstaande luidspreker en vervanger voor de klassieke 801. Een gewichtige luidspreker met een indrukwekkende uitstraling. Daarna wordt de serie afgebouwd naar grootte in de 802, 803, 804 en 805 diamond. Deze laatste is de enigste monitor luidspreker uit de serie. Verder zijn er nog een tweetal centerluidsprekers en een subwoofer in deze serie.

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

3 thoughts on “Bowers & Wilkins 805 Diamond

 • Hoi Marco,

  Marco jij hebt een tijdje geleden een SME 3009 III bij mij aangekocht.
  Ik zou even jouw ervaring en mening willen vragen over de B&W 805.
  Ik ga mij een set aanschaffen maar weet niet goed de welke.
  De 805 of 805S of 805 D.
  Ik kan een set als nieuw 805 en de bijpassende center HTM 2 kopen voor 1800eur.
  Kun jij mij uit mijn twijfels halen.
  Al dank en tot horen.

  Mvg:M.Jean.

  Beantwoorden
 • Geachte

  Ben met mijn Primaluna Premium geïntegreerde versterker (4 x EL 34 buizen) naar een dealer van B & W getrokken om daar de combinatie met de 804 diamond te beluisteren. De nieuwe Primaluna speelt voorlopig nog op Tannoy Berkelys, die duidelijk verouderd zijn. Ik had mij al ingelicht en Primaluna en buizenversterkers zijn volgens de literatuur niet zo’n goede match. Ook de verkoper waar ik de 804 D reeds had beluisterd op een transistorcombinatie had zijn twijfels. Op die transistorversterker klonken ze overigens formidabel. Bij de test met de Primaluna bleek echter dat ze gewoonweg fantastisch klonken en dat de aansturing bijna beter was dan op de twee monoblokken van Atoll. Wat daarvan te denken? Kan de vakliteratuur zo verkeerd zijn of spelen hier andere factoren? In ieder geval staat mijn keuze voor de vervanging van de Tannoys nu toch zo goed als vast.
  Hoewel, bij de recensie van de 805 D neigde me toch al naar een buizenversterker , met de 804 D helemaal?

  Vriendelijke groeten

  Pierre De Duytsche
  Kooidreef 16
  8200 Brugge

  Beantwoorden
  • Hallo Pierre,

   Of je mu met een transistor of buizenversterker speelt, de combinatie met de luidspreker moet ook kloppen. Zoals je kunt lezen op deze site hebben we ook regelmatig mooie luidsprekersystemen ter recensie die het met solid state versterkering gewoon beter doen dan met een buizenbak.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.