LuidsprekersRecensie

Bowers & Wilkins 805 Diamond

Geschiedenis

History--1965--BeginningsHistory--1966--Electronics-LtdHistory--1968--Domestic_Monitors

 

 

 

 

 

Ik denk dat er onder ons muziekliefhebbers niemand is die nog nooit van Bowers & Wilkins heeft gehoord. Maar voor wie iets meer wil weten heb ik de historie van B&W even op een rijtje gezet. In 1966 stichtte John Bowers en zijn vriend Peter Hayward een klein productiebedrijfje met de naam B&W Electronics en ontwikkelde en produceerde de eerste B&W speaker; de P1 die al snel werd opgevolgd door de succesvolle DM1 en de DM3. Deze serie werd in 1970 verder door ontwikkeld tot de DM70. Deze DM 70 luidspreker had wat uiterlijk betreft al veel weg van het latere, zo succesvolle model, de B&W 801. De DM serie heeft uiteindelijk nog een aantal opvolgers gehad. In 1976 de DM6 gevolgd door de DM7 in 1977.B&W DM7

In deze tijd ontwikkelde B&W het zo bekende Kevlar materiaal dat een handelsmerk werd voor hen. Het gele gevlochten materiaal, dat uitgehard wordt onder druk en temperatuur met een tweecomponentenhars, is eigenlijk ontwikkeld voor kogelvrije vesten. Naast het tegenhouden van kogels bleek dit materiaal zeer goede akoestische eigenschappen te bezitten. Tijdens het droogproces wordt de Kevlar in een mal gedrukt en na uitharden nog eens overgespoten met een polymeer coating. Hierdoor ontstaat een semi-stijve conus welke een zeer natuurlijke klankkarakter heeft.

De Bowers & Wilkins 801

B&W-801Door de goede contacten die John Bowers had in de opname industrie is eind jaren 70, in samenwerking met de opnamestudio’s, de eerste 801 ontwikkeld welke al zeer snel een wereldwijd succes werd.
Deze B&W 801 werd in 1979 zelfs de referentie speaker in grote studio’s zoals  EMI, Abbey Road , Decca en Deutsche Grammophon. Niet de minsten dus. Reden te meer dus om deze luidspreker ook voor de muziekliefhebber thuis te produceren. Deze grote speakers waren echter niet voor iedereen weggelegd.

Door het gebruik van superieure drivers, zeer bijzondere kastconstructie, de afmeting en gewicht van een wasmachine waren dit zeer kostbare speakers die buiten de hoge prijs ook nog eens lastig te plaatsen zijn in een doorsnee huiskamer. Ook de aansturing was een vak apart en een muzikaal hoogtepunt werd niet bereikt niet zonder een zorgvuldige keuze in versterking. Deze luidsprekers lusten nog wel wat stroom en een beetje gemiddelde versterker loopt er letterlijk op leeg. Maar goed, voor wie het kon betalen en er de ruimte voor had waren dit voor die tijd revolutionaire speakers die in combinatie met een passende versterker een zeer realistisch geluidsbeeld konden neerzetten.

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

3 thoughts on “Bowers & Wilkins 805 Diamond

  • Hoi Marco,

    Marco jij hebt een tijdje geleden een SME 3009 III bij mij aangekocht.
    Ik zou even jouw ervaring en mening willen vragen over de B&W 805.
    Ik ga mij een set aanschaffen maar weet niet goed de welke.
    De 805 of 805S of 805 D.
    Ik kan een set als nieuw 805 en de bijpassende center HTM 2 kopen voor 1800eur.
    Kun jij mij uit mijn twijfels halen.
    Al dank en tot horen.

    Mvg:M.Jean.

    Beantwoorden
  • Geachte

    Ben met mijn Primaluna Premium geïntegreerde versterker (4 x EL 34 buizen) naar een dealer van B & W getrokken om daar de combinatie met de 804 diamond te beluisteren. De nieuwe Primaluna speelt voorlopig nog op Tannoy Berkelys, die duidelijk verouderd zijn. Ik had mij al ingelicht en Primaluna en buizenversterkers zijn volgens de literatuur niet zo’n goede match. Ook de verkoper waar ik de 804 D reeds had beluisterd op een transistorcombinatie had zijn twijfels. Op die transistorversterker klonken ze overigens formidabel. Bij de test met de Primaluna bleek echter dat ze gewoonweg fantastisch klonken en dat de aansturing bijna beter was dan op de twee monoblokken van Atoll. Wat daarvan te denken? Kan de vakliteratuur zo verkeerd zijn of spelen hier andere factoren? In ieder geval staat mijn keuze voor de vervanging van de Tannoys nu toch zo goed als vast.
    Hoewel, bij de recensie van de 805 D neigde me toch al naar een buizenversterker , met de 804 D helemaal?

    Vriendelijke groeten

    Pierre De Duytsche
    Kooidreef 16
    8200 Brugge

    Beantwoorden
    • Hallo Pierre,

      Of je mu met een transistor of buizenversterker speelt, de combinatie met de luidspreker moet ook kloppen. Zoals je kunt lezen op deze site hebben we ook regelmatig mooie luidsprekersystemen ter recensie die het met solid state versterkering gewoon beter doen dan met een buizenbak.

      Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.