LuidsprekersRecensie

Bowers and Wilkins CM8 Luidsprekersysteem

Meten

B&W CM8 impedantie en fasemeting

De impedantie dipt tussen 100 en 200 Hz naar een gemene 2,82 Ohm. Dat de bijhorende fasehoek zich in dat gebied rond de 0 graden lijn beweegt is een gelukje. Dat de impedantie richting 20 kHz weer door de 4 Ohm lijn daalt is veel minder belangrijk. De energie in de muziek is in dat frequentiegebied maar gering meer, dat maakt het hier een stuk minder kritisch. Rond 37 Hz vinden we het dal tussen de twee resonantiepieken dat als de poortresonantie mag worden aangenomen. Kenmerkend voor een reflexsysteem.

 

B&W CM8 impedantie en fasemeting (afgestopte poort)

Wordt de poort afgestopt, een legitieme veel gebruikte methode, als er bijvoorbeeld te veel laag ontstaat in een bepaalde luisterruimte, dan krijg de kast het karakter van een gesloten systeem met een resonantiefrequentie van 49 Hz. Tussen 200 en 600 zijn met een vergrootglas heel lichte rimpelingen op de impedantielijn te vinden die op wat behuizingresonantie kunnen duiden.

Jammer dat B&W een onnodige zware belasting van de verder zo mooie CM8 luidspreker heeft gemaakt. Zeker als de gebruikte luidsprekerunits uit eigen huis komen. Wat is er dan simpeler om de spoelimpedantie van de wooferunit wat hoger te leggen, naar 10 of 12 Ohm of zo. Je weet als ontwikkelaar immers dat beide parallel komen te staan en wat het resultaat daarvan zal zijn. Ik vind dit met name heikel voor een speaker in de sub-duizend euro klasse. Daar worden geen joekels van versterkers van Krell of Mark Levinson gebruikt die niet op een ampère meer of minder kijken. In de Bowers and Wilkins brochure staat voor de CM8 een nominale impedantie van 8 Ohm vermeld, met een laagste punt van 3 Ohm. Maar zelfs daar blijkt het nog door heen te schieten. Daarbij ziet de lezer vaak alleen het eerste getal: ‘Oh, het is een 8 Ohm luidspreker…’. Niet onoverkomelijk, maar wel een beetje jammer.

Conclusie

De Bowers and Wilkins CM8 speaker scoort ruim boven de middelmaat. Het is een luidsprekersysteem zonder echte zwakke punten maar met veel sterke. Let alleen op dat de versterker goed past bij deze luidspreker. Verder is alles in huis voor een successtory: elegant voorkomen, mooie speakercomponenten, in eigen huis ontwikkeld en gemaakt, een uitstekende afwerking, oog voor detail en laatste maar in feite het belangrijkste: een geluid dat gehoord mag worden. De prijs die gevraagd wordt is volledig in overeenstemming met de geboden kwaliteiten. En speaker om jaren zorgeloos van te kunnen genieten. Wat mij betreft een luidspreker die je zeker moet opnemen op je shortlist als je op zoek gaat naar wat nieuws in de klasse onder 2000 euro per paar. Warm aanbevolen.

Bowers and Wilkins CM8: 900,00 euro per stuk

www.bowers-wilkins.com

B&W CM8 voorpagina

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is in de eerste plaats een muziekliefhebber met een voorkeur voor de analoge weergave, zijn platenspeler, de tape en cassettedecks en (goed ontworpen) hoornluidsprekers. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media. Daarnaast schreef hij vele recensies voor de hi-fi bladen HVT en Vi-fi. Dick's adagio is: 'Een dag geen muziek is een dag niet geleefd'.

2 thoughts on “Bowers and Wilkins CM8 Luidsprekersysteem

 • Beste Dick,

  Ik heb een vraag: Mijn versterker heeft de mogelijkheid om de impedantie van de aangesloten luidsprekers aan te geven door middel van een keuze schakelaar tussen 4 Ohm en 8 Ohm.
  Zou je, gezien de geplaatste opmerking over de gemene dip in de impedantie, adviseren om de versterker op 4 Ohm in te stellen voor de aansturing van de CM8? En zo ja, levert dat een zwaardere belasting op voor mijn versterker of juist niet?

  Met vriendelijke groet,
  Marten

  Beantwoorden
 • P.S.: Ik ben de belangrijkste vraag vergeten te stellen: klinkt het bij een op 4 Ohm ingestelde versterker beter?

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.