Bowers and Wilkins CM8 Luidsprekersysteem
Het rijke assortiment van Bowers and Wilkins
Er wordt door Bowers and Wilkins (vaak B&W genoemd) een rijk assortiment gevoerd van betaalbare tot heel kostbare systemen. De aparte Nautilus is er nog steeds, de 800 serie is het paradepaardje van B&W maar de CM, XT en 600 series hebben ook veel te bieden. Zelf gebruik ik enkele jaren de ook al zo bijzondere kogelronde PV1 actieve subwoofer, met twee tegenover elkaar geplaatste laagunits. Ik ben er nog steeds zo tevreden over dat deze nooit ter discussie staat als er weer dingen uitgewisseld moeten worden. De PV1 is door zijn onopvallende neutrale eigenschappen met nagenoeg iedere hoofdluidspreker te combineren tot één geheel. Een eigenschap die we ook weer vinden in de hier besproken CM8 luidspreker.
Aangenaam kennismaken
De CM8 is het wat kleinere broertje van de al langer bestaande CM9. Door een slag kleinere woofers te gebruiken in de CM8 is een sierlijke smalle zuil het resultaat. Ondanks dat dit speakersysteem een meter hoog boven de vloer uitsteekt is de mooie ranke CM8 een alles behalve storende aanwezige verschijning. Hoezo, ik heb liever een monitorspeaker die nog minder plek inneemt? Die moet je voor een optimaal resultaat toch ook op een speakerstand plaatsen? Waardoor de totale hoogte niet anders zal zijn.
Door de zuilconstructie neemt de CM8 niet meer ruimte in de kamer in dan een compacte monitorspeaker op een statief maar heeft wel het voordeel van de kastinhoud van een vloerstaander, wat de laagweergave altijd ten goede komt. Enkele jaren terug had ik een grotere broer van de CM8, de 804S, uit de topserie van B&W thuis te logeren. Een prima ervaring. Hoe leuk is het dan om te zien dat veel van de goede dingen uit die serie van Bowers and Wilkins terug te zien in de meer betaalbare CM reeks. De CM8 maakt meteen bij binnenkomst een uitstekende indruk met de oerdegelijke bouw, de verfijnde afwerking en praktische uitwerkingen.
De CM8 is een meter hoog,16,5 cm breed en 28 cm diep. Heel handig is de bijgeleverde op en afschroefbare plint die door de oversteek van een paar centimeter voor een stevige basis zorgt. Normaal is een luidspreker met een kleine voetafdruk als de CM8 niet stevig te plaatsen, met de plint er opgeschroefd staat ‘ie als een huis. Onder de plint kunnen naar wens de bijgeleverde spikes of rubbervoetjes worden gedraaid. De plint geeft de CM8 iets stoers maar maakt ook het totaalplaatje af. Ik kreeg de CM8 in witte uitvoering. Erg geslaagd vind ik zelf maar er zijn ook afwerkingen in zwart en meerdere fineersoorten. Er worden grills bijgeleverd. Het gewicht van 19,5 kg geeft aan dat deze speaker stevig in elkaar steekt. De aansluitterminals met bi-wiremogelijkheid zijn van mooie en degelijke kwaliteit en kunnen zowel losse draden, banaan als spades aan. De aansluitplaat vormt één geheel met de reflexpoort met de bekende trompetvormige pijp en ingedrukt golfballetjesmotief, zoals we dat ook kennen van de andere B&W speakers.
Luchtverplaatsing
De gebruikte speakerunits komen uit de eigen keuken van B&W. De beide 5” woofers zijn met conussen van kevlarvezels versterkt papierpulp uitgerust. Dank zij de dubbel uitgevoerde woofersectie is er toch voldoende conusoppervlak om een respectabele druk in het laag te krijgen. De chassis zijn uit gegoten metaal. De middentoner is het stralend middelpunt van de CM1 en is rechtstreeks afgeleid van die in de 800 serie. Uitgerust met een geweven Kevlar conus, een zeer kleine stijve ophangrand en een open constructie van het chassis waardoor de ventilatie optimaal is en compressie van de luchtstroom minimaal.
Het oppervlak van de typerende gele conus is behoorlijk groter dan dat we gemiddeld kennen bij middentoonspeakers en de cross-over frequentie ligt niet echt laag met 350 Hz . Dat samen geeft dat er maar heel weinig conusuitslag gevraagd wordt, zelfs bij hard aansturen, om de bijhorende luchtverplaatsing te geven. Dit type middentoner is niet voor niets al jaren het stralende middelpunt in verschillende Bowers and Wilkins speakersystemen. Het is een echte middenspecialist.
Aluminium bolletje
De tweeter heeft een aluminium dome, dat is niet zo exclusief. Aan de achterkant van de dome is echter wel weer die typische lange taps toelopende ‘Nautilus’ pijp te zien. Een tweeter heeft net als iedere speakerunit een voor en achterkant waar geluid uitgestraald wordt. Dat geeft bij woofers de mogelijkheid bijvoorbeeld transmissionlijn, hoorn of reflexkasten te creëren. Er wordt dan dankbaar gebruik gemaakt van het naar achteren uitgestraalde geluid om de laagweergave verder naar onderen door te kunnen laten lopen of om het rendement te verhogen. Bij middentoners is de energie gemakkelijker te absorberen in een eigen middentonerbehuizing waarin dempingmateriaal is aangebracht. Tweeters moeten het meestal binnen de (metalen) behuizing zelf zien te klaren. Je ziet vaak doorboorde poolkernen met een plukje dempingmateriaal er in.
Beste Dick,
Ik heb een vraag: Mijn versterker heeft de mogelijkheid om de impedantie van de aangesloten luidsprekers aan te geven door middel van een keuze schakelaar tussen 4 Ohm en 8 Ohm.
Zou je, gezien de geplaatste opmerking over de gemene dip in de impedantie, adviseren om de versterker op 4 Ohm in te stellen voor de aansturing van de CM8? En zo ja, levert dat een zwaardere belasting op voor mijn versterker of juist niet?
Met vriendelijke groet,
Marten
P.S.: Ik ben de belangrijkste vraag vergeten te stellen: klinkt het bij een op 4 Ohm ingestelde versterker beter?