Bowers and Wilkins CM8 Luidsprekersysteem
In de veel te volle in luidsprekermarkt, waar nieuwe merken komen en vaak snel weer gaan, zijn er ook een aantal vaste waardes. Eén ervan is het Engelse Bowers and Wilkins. Maar is iedere nieuwe luidspreker van deze wereldvermaarde fabrikant meteen een garantie voor een nieuw succes? De CM7 lijkt in ieder veelbelovend…
Mijn eerste ‘echte’ luidspreker was er toevallig ook eentje van B&W, de DM4a. Eigenlijk wilde ik de grotere DM2a transmissionlijn speaker, maar dat ging me in 1975 boven mijn financiële vermogens. De DM4 heeft echter nooit teleurgesteld en speelt tot op de dag van vandaag (!) nog steeds bij een vriend thuis. Over een duurzame investering gesproken.
John Bowers begint na de oorlogsjaren een hifiwinkel met Roy Wilkins, inderdaad, onder de naam Bowers and Wilkins, in het Engelse Worthing. John is een liefhebber van klassieke muziek maar niet helemaal tevreden met de kwaliteiten van de luidsprekersystemen die in die dagen in de winkel staan. Negatieve vibraties worden wel vaker tot positieve ontwikkelingen omgebogen bij later fameuze audio-ontwikkelaars, zeker in de pionierende jaren 60, waar hifi een enorme ontwikkeling doormaakte.
John B. bedrijft zijn luidsprekerhobby achter in de B&W winkel waar het begint met het modificeren van bestaande luidsprekersystemen. Dat evolueert langzaam naar eigen ontwerpen. Nog steeds voor een kleine maar groeiende kring kennissen en bekenden. Als John een leuk bedrag uit een nalatenschap krijgt van een Engelse dame die zeer blij is met de service en kwaliteit van de luidsprekerfirma in spe besluit hij in 1966 de winkel de winkel te laten en samen met zijn goede vriend Peter Hayward als zelfstandig luidsprekerbouwer verder te gaan onder de naam B&W Electronics. De naam bekt nu eenmaal lekker, zal mister Bowers gedacht hebben, ondanks dat meneer Wilkins gewoon de winkel blijft runnen en verder niets meer met luidsprekerfabrikant B&W te doen heeft.
Bowers and Wilkins komt tot furore
Het nieuwe bedrijf komt in een stroomversnelling, groeit snel en brengt de ene na de andere klassieker, zo weten we nu, op de markt. Enkele markeringspunten: de DM70, de ‘wasmachine’ met de gebogen elektrostaat voor het midhoog, De al genoemde DM2a, de DM6 uit 1976, met het kangoeroe uiterlijk, het eeste B&W speakersysteem dat prioriteit geeft aan fase lineaire eigenschappen in een meerwegsysteem. In 1979 is er de vader van de 800 serie, de Model 801, die in 1987 wordt opgewaardeerd met het matrix binnenwerk. Hetzelfde jaar overlijdt John Bowers helaas op veel te vroege leeftijd. Een enorme erfenis van kennis achterlatend.
De firma wordt echter in de geest van de oprichter voorgezet en heeft anno 2012 een enorm assortiment luidsprekersystemen, opgedeeld in verschillende series. Van zeer exclusief tot betaalbaar. De hier beschreven CM8 is er eentje die net onder het topsegment van B&W is neergezet. De invloed van vindingen uit de topserie van B&W is echter duidelijk terug te vinden is deze veel beter betaalbare reeks speakersystemen.
Beste Dick,
Ik heb een vraag: Mijn versterker heeft de mogelijkheid om de impedantie van de aangesloten luidsprekers aan te geven door middel van een keuze schakelaar tussen 4 Ohm en 8 Ohm.
Zou je, gezien de geplaatste opmerking over de gemene dip in de impedantie, adviseren om de versterker op 4 Ohm in te stellen voor de aansturing van de CM8? En zo ja, levert dat een zwaardere belasting op voor mijn versterker of juist niet?
Met vriendelijke groet,
Marten
P.S.: Ik ben de belangrijkste vraag vergeten te stellen: klinkt het bij een op 4 Ohm ingestelde versterker beter?