Er komt een setje Boston Acoustic A25 naar je toe. Zo luidde de mail van importeur D&M Europe. Prima dacht ik. Een leuke, goedkope monitorluidspreker. Maar wel één met een verrassend resultaat! - Audio-Creative

Boston Acoustics A25

Meten

De impedantiecurve van de Boston A25 laat zien dat dit speakersysteem geen gecompliceerde belasting voor een voorgeschakelde versterker zal vormen. Het laagste punt is rond 200 Hz te zien met 4,5 Ohm. De fasehoek is daarbij slechts rond 10 graden. Rond 2,5 kHz zie je het hoogste punt van de impedantie op 15 Ohm. Het is niet extreem maar gebruik je de Boston speaker met aan een (buis)versterker die weinig tot geen negatieve tegenkoppeling gebruikt en dus over een lage dempingfactor beschikt dan zat dit gebied met enkele dB’s worden verhoogt. Dat hoeft geen probleem te zijn overigens, het geluid zal wat presenter tonen.
Boston A25 impedantie en fasemetingDe resonantiefrequentie ligt precies in het dal tussen de kenmerkende bulten, die hier bijna volgens het boekje gelijk aan elkaar zijn, en waaraan je een basreflexsysteem zo mooi kunt herkennen: 60 Hz. Hieronder zal de frequentiecurve snel afvallen. Normaal voor een compact systeem als dit.

Je kunt het lage afvalpunt wel kunstmatig willen verlagen als ontwikkelaar, maar wat bereik je er mee? Vaak geen betere luidspreker. De basspeaker moet veel grotere uitslagen (kunnen) maken en het gaat altijd samen met veel rendement verlies. Voor meer druk in de echt lage regionen kun je simpeler een actieve subwoofer gebruiken.

Bij 170 Hz is nog net een kleine kastresonantie te zien. Dat kan voor wat extra kleuring zorgen, maar het ziet er probleemloos uit.

De Boston A25 is een speakersysteem zonder haken of ogen waar rekening mee moet worden gehouden. Zo zien we ze graag op de meetbank.

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

4 thoughts on “Boston Acoustics A25

 • 29 december 2013 om 21:06
  Permalink

  Hallo Marco,
  Dank voor je mooie recensie en ervaringen.
  Wat ik nog mis in je verhaal is de ervaring met een buizenversterker.
  Ik draai zelf met The General II buizenversterker en vraag me af of dit goed gaat?

  Uit het meetverslag van Dick wordt duidelijk dat het gebied rond de 2.5 Khz op een buizenversterker zonder tegenkoppeling met enkele db’s wordt verhoogd. Dat lijkt me nogal wat.
  Is een transistor versterker daarom de juiste versterker, of moet je aan buizenversterker met meer tegenkoppeling gaan denken?

  Alvast dank voor je reactie.

  Hartelijke groet,

  René Elsinga

  Beantwoorden
  • 03 januari 2014 om 20:34
   Permalink

   Hallo René,
   De Boston is een erg kleine maar fijne monitor luidspreker. Mijn ervaring is dat een laag vermogen buisversterker wel kan, maar dat een mooie transistorversterker of een buisversterker met wat meer power, zoals een KT88 PP versterker, net wat meer push geeft en de luidspreker wat meer tot zijn recht laat komen.

   Beantwoorden
 • 24 februari 2014 om 19:19
  Permalink

  Hoi Marco,

  Even een leuk verhaaltje. Ongeveer 3 jaar geleden kreeg ik een telefoontje van mijn dealer dat mijn Maranz CD speler was binnengekomen, of ik die kon ophalen.
  Aangekomen in de winkel waren ze net bezig deze Boston A25 op te bouwen, die waren net binnen.
  Ik had de tijd, dus ben blijven luisteren. Mijn eerste impresiie was wow…Goede plaatsing, lekker relaxed, ze doen niet veel onder voor mijn (vele grotere) installatie.
  Gweoon voor de lol gevraagd wat de prijs was..ik schok me te pletter, jemig, zoveel kwaliteit voor zo weinig geld. Je snapt het al, ik kon ze niet laten staan. Sindsdien staan ze bij mij op de slaapkamer, waar ik er regelmatig naar luister en me er heerlijk bij kan ontspannen. En na heel wat luister uurtjes, ze bevallen erg goed! En ze zijn zeker een aanrader!

  Groet

  Roland

  Beantwoorden
 • 13 december 2020 om 16:42
  Permalink

  Ik heb nog een setje staan. Boston Acoustic A25 Nieuw in de doos. Voor €200 mag het weg.
  0621521162

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.