Er komt een setje Boston Acoustic A25 naar je toe. Zo luidde de mail van importeur D&M Europe. Prima dacht ik. Een leuke, goedkope monitorluidspreker. Maar wel één met een verrassend resultaat! - Audio-Creative

Boston Acoustics A25

Een vergeten medium

Akai AT2400Een ander medium waar ik de laatste maand veel naar heb geluisterd is ‘gewone’ FM radio. Nu de decembermaand is gearriveerd gaat mijn Top 2000 bloed weer stromen en ik vind het heerlijk om naar de goede compressiearme radio 2 zender te luisteren. En dan wel met een goede tuner. Ik heb een oude ‘gepimpte’ Akai AT2400. Deze eenvoudige tuner uit de jaren zeventig is nog steeds redelijk makkelijk te vinden. Kijk maar eens op marktplaats of in de plaatselijke kringloop winkel. Daarbij is de tuner ook nog eens eenvoudig servicable.
Mijn Akai AT2400 heeft inmiddels een volledige oppoetsbeurt gekregen. Alle elco’s zijn vervangen door nieuwe en ook heeft de tuner een buizenuitgangs-trapje gekregen. Dit alles hebben we te danken aan de ‘ tunerman’  in Nederland : Tubejack. Het is de moeite waard eens op zijn site kijken.
Daar staat ook de volledige beschrijving voor deze aanpassing voor Akai AT2400 tuners. Echt de moeite waard. En voor wie twee linkerhanden heeft, heeft Jack af en toe een volledig gereviseerde tuner te koop. Eventueel kun je een tuner door hem, tegen schappelijke vergoeding, laten reviseren. Goede FM muziek is dus binnen ieders bereik.

Driedimensionaal geluidsbeeld

De kwaliteit van een dergelijke tuner is natuurlijk wel afhankelijk van het aangeboden signaal. Ik heb een kabelabonnement bij Ziggo en radio2 komt via de kabel sterk en zuiver door. Maar dan heb je ook een prachtig beeld staan. Vaak gelijk of soms beter dan de standaard cd kwaliteit en na de upgrade kan deze tuner zich meten met de beste tuners ter wereld. En met een goede luidsprekerset is dit heerlijk genieten. De Boston A25 zet ook hier een prachtig driedimensionaal geluidsbeeld. Een nadeel is er wel. Door de verslavende muziek en de onverwachte muziekkeuze blijf je te lang bij de muziek hangen en wordt het voor de zoveelste keer weer laat… Wat een hobby!

Een verrassende minimonitor

a25Wat een verrassing is deze Boston A25. Ik heb nog nooit een kleine monitor onder duizend euro gehoord die zo’n prachtig homogeen en uitgewogen beeld neerzet. En ook daarboven moet je van goede huize zijn om deze minimonitor bij te benen. Anders gezegd, misschien is deze A25 wel veel te goedkoop…. Niet te hard roepen. Wat ook erg fijn is dat deze kleine geluidsweergever ook nog eens allesvergevend is in muziekkeuze. Van klassiek tot symfonische rock, alles speelt mooi op deze set. Ik heb inmiddels twee familieleden die zo onder de indruk waren en ook direct een setje besteld hebben. Mensen die niet direct een audiohobby hebben maar gewoon lekker ongecompliceerd, maar wel met kwaliteit muziek willen luisteren kunnen deze Boston A25 blindelings kopen.

Naast stereo toepassing is de Boston serie ook bedoeld voor Home theater toepassing en ik vermoed dat een 5.1 set opgebouwd met een viertal A25 wel eens heel erg goed kan uitpakken. Misschien iets voor de toekomst om uit te testen.

Conclusie

De kwaliteit van de Boston A25 staat wat betreft geluidsweergave en afwerking op een hoog niveau. Natuurlijk heeft deze luidspreker zijn eigen beperkingen. Met name het laag beneden 55 Hz. zal voor een aantal muziekliefhebbers te mager zijn. Maar daar zijn ook goede oplossingen voor te vinden door de aanvulling van een goede subwoofer. Gezien de kwaliteit die deze Boston A25 biedt zal de luidspreker een luis in de pels zijn van menig luidsprekerleverancier en ik  vind het knap dat Boston het mogelijk maakt om de A25 voor zo weinig geld in de markt te zetten. Dit ook gezien de aandacht die is besteed aan het filter en natuurlijk de fraaie, luxe afwerking. Voor nog geen 260 euro bent u echt een spekkoper en bezit u een setje luidsprekers die u jarenlang met prachtige muziek zullen verwennen.

Boston Acoustics A25: € 258 per paar

D&M Europe B.V     www.dm-holdings.com
De site van Tubejack: http://www.tubejack.nl/

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

4 thoughts on “Boston Acoustics A25

 • 29 december 2013 om 21:06
  Permalink

  Hallo Marco,
  Dank voor je mooie recensie en ervaringen.
  Wat ik nog mis in je verhaal is de ervaring met een buizenversterker.
  Ik draai zelf met The General II buizenversterker en vraag me af of dit goed gaat?

  Uit het meetverslag van Dick wordt duidelijk dat het gebied rond de 2.5 Khz op een buizenversterker zonder tegenkoppeling met enkele db’s wordt verhoogd. Dat lijkt me nogal wat.
  Is een transistor versterker daarom de juiste versterker, of moet je aan buizenversterker met meer tegenkoppeling gaan denken?

  Alvast dank voor je reactie.

  Hartelijke groet,

  René Elsinga

  Beantwoorden
  • 03 januari 2014 om 20:34
   Permalink

   Hallo René,
   De Boston is een erg kleine maar fijne monitor luidspreker. Mijn ervaring is dat een laag vermogen buisversterker wel kan, maar dat een mooie transistorversterker of een buisversterker met wat meer power, zoals een KT88 PP versterker, net wat meer push geeft en de luidspreker wat meer tot zijn recht laat komen.

   Beantwoorden
 • 24 februari 2014 om 19:19
  Permalink

  Hoi Marco,

  Even een leuk verhaaltje. Ongeveer 3 jaar geleden kreeg ik een telefoontje van mijn dealer dat mijn Maranz CD speler was binnengekomen, of ik die kon ophalen.
  Aangekomen in de winkel waren ze net bezig deze Boston A25 op te bouwen, die waren net binnen.
  Ik had de tijd, dus ben blijven luisteren. Mijn eerste impresiie was wow…Goede plaatsing, lekker relaxed, ze doen niet veel onder voor mijn (vele grotere) installatie.
  Gweoon voor de lol gevraagd wat de prijs was..ik schok me te pletter, jemig, zoveel kwaliteit voor zo weinig geld. Je snapt het al, ik kon ze niet laten staan. Sindsdien staan ze bij mij op de slaapkamer, waar ik er regelmatig naar luister en me er heerlijk bij kan ontspannen. En na heel wat luister uurtjes, ze bevallen erg goed! En ze zijn zeker een aanrader!

  Groet

  Roland

  Beantwoorden
 • 13 december 2020 om 16:42
  Permalink

  Ik heb nog een setje staan. Boston Acoustic A25 Nieuw in de doos. Voor €200 mag het weg.
  0621521162

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.