Er komt een setje Boston Acoustic A25 naar je toe. Zo luidde de mail van importeur D&M Europe. Prima dacht ik. Een leuke, goedkope monitorluidspreker. Maar wel één met een verrassend resultaat! - Audio-Creative

Boston Acoustics A25

Weer een man met een baard

William FitzsimmonsOok erg fraai is dat alle muziek gewoon goed klinkt op deze set. Rustige singer/song writer muziek zoals William Fitzsimmons (een echte aanrader!) klinkt direct en precies. De muziek van deze muzikant met stevige baard! is simpel en bestaat vaak uit slechts drie of vier accoorden, maar het is wel muziek die je aangrijpt. Zeker als je luistert naar de innemende en uit het leven gegrepen teksten. Met deze relaxte muziek kun je de set echt opendraaien zonder dat de muziek opdringerig wordt. Erg mooi.
Neutraal en uitgebalanceerd

GenesisBij wat complexere muziek als symfonische rock als Genesis heb ik bij veel luidsprekers (ook forse full range speakers) vaak het gevoel dat het het allemaal teveel wordt. Zeker bij wat hogere volumes. De muziek wordt dan een brei van instrumenten en niet meer aangenaam om naar te luisteren. Niet bij deze Boston A25. Het frequentiegebied is zo neutraal en uitgebalanceerd dat je dit symfonische geweld gewoon op een hoog volume kunt spelen. Natuurlijk mis je wel wat laag, zeker bij wat meer bombastisch geweld.

Wel of geen subwoofer?

Maar dan zou je kunnen overwegen dit aan te vullen met een goede subwoofer. Maar nodig is het zeker niet. Wat er aan laag uitkomt staat als een huis en is mooi warm van klank.
Ik denk zelfs dat je moet uitkijken met het lukraak plaatsen van een sub. Zeker geen Media Markt Home Theater subje. Dat is deze kleine luidspreker niet waardig en kieper je direct de mooie kwaliteit van deze monitor weg. Wat mij ook opvalt bij deze monitor dat het middengebied erg ruimtelijk en vol klinkt en los van de speakers speelt. Dit is overigens moeilijk in woorden te vertalen, maar ik ervaar bij een goede set en een goede match van de installatie dat het midden/hoog gebied als het ware rondzingt in de ruimte. Dit geeft aan dat deze luidspreker iets kan wat ik vaak pas bij veel duurdere collega’s ervaar.

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

4 thoughts on “Boston Acoustics A25

 • 29 december 2013 om 21:06
  Permalink

  Hallo Marco,
  Dank voor je mooie recensie en ervaringen.
  Wat ik nog mis in je verhaal is de ervaring met een buizenversterker.
  Ik draai zelf met The General II buizenversterker en vraag me af of dit goed gaat?

  Uit het meetverslag van Dick wordt duidelijk dat het gebied rond de 2.5 Khz op een buizenversterker zonder tegenkoppeling met enkele db’s wordt verhoogd. Dat lijkt me nogal wat.
  Is een transistor versterker daarom de juiste versterker, of moet je aan buizenversterker met meer tegenkoppeling gaan denken?

  Alvast dank voor je reactie.

  Hartelijke groet,

  René Elsinga

  Beantwoorden
  • 03 januari 2014 om 20:34
   Permalink

   Hallo René,
   De Boston is een erg kleine maar fijne monitor luidspreker. Mijn ervaring is dat een laag vermogen buisversterker wel kan, maar dat een mooie transistorversterker of een buisversterker met wat meer power, zoals een KT88 PP versterker, net wat meer push geeft en de luidspreker wat meer tot zijn recht laat komen.

   Beantwoorden
 • 24 februari 2014 om 19:19
  Permalink

  Hoi Marco,

  Even een leuk verhaaltje. Ongeveer 3 jaar geleden kreeg ik een telefoontje van mijn dealer dat mijn Maranz CD speler was binnengekomen, of ik die kon ophalen.
  Aangekomen in de winkel waren ze net bezig deze Boston A25 op te bouwen, die waren net binnen.
  Ik had de tijd, dus ben blijven luisteren. Mijn eerste impresiie was wow…Goede plaatsing, lekker relaxed, ze doen niet veel onder voor mijn (vele grotere) installatie.
  Gweoon voor de lol gevraagd wat de prijs was..ik schok me te pletter, jemig, zoveel kwaliteit voor zo weinig geld. Je snapt het al, ik kon ze niet laten staan. Sindsdien staan ze bij mij op de slaapkamer, waar ik er regelmatig naar luister en me er heerlijk bij kan ontspannen. En na heel wat luister uurtjes, ze bevallen erg goed! En ze zijn zeker een aanrader!

  Groet

  Roland

  Beantwoorden
 • 13 december 2020 om 16:42
  Permalink

  Ik heb nog een setje staan. Boston Acoustic A25 Nieuw in de doos. Voor €200 mag het weg.
  0621521162

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.