Boston Acoustics A25

Wetenschappelijke basis

boston_A25_wooferBoston Acoustics maakt bij de A25 gebruik van een polypropyleen conusmateriaal en versterkt dit met keramische en glasvezelmaterialen. Dit alles met het doel de luidspreker minder gevoelig te maken voor resonanties. Ook bepaald de stijfheid van de conus in belangrijke mate de eigen resonantie en dit vertaald zich dan in een typerend dynamisch gedrag. De conus is ook wat melkwit doorschijnend waardoor je de aansluitdraden achter het conusmateriaal kunt zien lopen. De tweeter is een normale 1” Kortec soft dome. Beide units zijn mooi en zorgvuldig in de kast geplaatst.
Aan het filter is volgens Boston Acoustics erg veel aandacht besteed en is op en bijna wetenschappelijke manier ontwikkeld. Dit betekent in gewone taal; veel meten, luisteren en corrigeren. Hierbij heeft imaging van het geluidsbeeld als prioriteit gestaan. Veel werk en zeker wel bijzonder voor een luidspreker in deze prijsklasse. Maar ach, je hoeft dit ook maar één keer te doen.

Daarnaast zijn ook frequentierespons, impedantieverloop en fase tijdgedrag belangrijke parameters geweest bij de afstemming en berekening van het crossoverfilter. De overgangsfrequentie ligt bij 2400 Hz. en het totale frequentiebereik ligt tussen 55 Hz en 25 KHz. Die 55 Hz. is natuurlijk niet al te laag. Boston-A-25-r937x624-C-8e5267e5-47198173Maar als het goed is afgestemd en niet teveel kunstmatig laag wordt gegenereerd, dan vind ik het prima. Beter strak laag dan een laag-doorlopend kunstmatig gezwabber.
Het rendement wordt opgegeven als 87 dB. Ook dit is ruimschoots voldoende voor de meeste versterkers. Ook een laagvermogen buisversterker hoeft hier geen enkel probleem mee te hebben. Ik vind het altijd weer een uitdaging om een nieuwe luidspreker in mijn vertrouwde opzet te plaatsen. Een nieuwe frisse wind in de huiskamer. Meestal laat ik de luidsprekers een wat langere tijd spelen, voordat ik serieus ga luisteren.

Heerlijk relaxed en gedetailleerd

Echter bij deze Boston A25 ben ik echter erg nieuwsgierig, mede veroorzaakt door de vele positieve reacties op het www. Allereerst kies ik voor de ‘veilige’ set. Een volledig transistor  Exposure 3010 S2 voor en eindversterkers. En ik moet eerlijk bekennen dat ik erg verrast ben van de prestaties van deze kleine luidspreker. Wat klinkt deze set heerlijk relaxed en gedetailleerd. Het midden en hoog gebied loopt werkelijk naadloos in elkaar over en laat werkelijk elk detail horen.A25_front Met name dit midden/hoog is bij wat goedkopere luidsprekers vaak een beetje schel, hard of ongenuanceerd. Niet in balans is een betere omschrijving. Dit kan ook niet altijd, want de prijs moet ergens worden gerechtvaardigd. In het geval van deze Boston A25 is er dus wel veel werk gestoken in het filterontwerp en dat laat zich wel degelijk horen in de performance. Ik heb echt nog geen monitor luidspreker onder de duizend euro beluisterd die zo’n uitgewogen zijdezacht geluidsbeeld neerzet. Zo, die zit…!

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

4 thoughts on “Boston Acoustics A25

 • 29 december 2013 om 21:06
  Permalink

  Hallo Marco,
  Dank voor je mooie recensie en ervaringen.
  Wat ik nog mis in je verhaal is de ervaring met een buizenversterker.
  Ik draai zelf met The General II buizenversterker en vraag me af of dit goed gaat?

  Uit het meetverslag van Dick wordt duidelijk dat het gebied rond de 2.5 Khz op een buizenversterker zonder tegenkoppeling met enkele db’s wordt verhoogd. Dat lijkt me nogal wat.
  Is een transistor versterker daarom de juiste versterker, of moet je aan buizenversterker met meer tegenkoppeling gaan denken?

  Alvast dank voor je reactie.

  Hartelijke groet,

  René Elsinga

  Beantwoorden
  • 03 januari 2014 om 20:34
   Permalink

   Hallo René,
   De Boston is een erg kleine maar fijne monitor luidspreker. Mijn ervaring is dat een laag vermogen buisversterker wel kan, maar dat een mooie transistorversterker of een buisversterker met wat meer power, zoals een KT88 PP versterker, net wat meer push geeft en de luidspreker wat meer tot zijn recht laat komen.

   Beantwoorden
 • 24 februari 2014 om 19:19
  Permalink

  Hoi Marco,

  Even een leuk verhaaltje. Ongeveer 3 jaar geleden kreeg ik een telefoontje van mijn dealer dat mijn Maranz CD speler was binnengekomen, of ik die kon ophalen.
  Aangekomen in de winkel waren ze net bezig deze Boston A25 op te bouwen, die waren net binnen.
  Ik had de tijd, dus ben blijven luisteren. Mijn eerste impresiie was wow…Goede plaatsing, lekker relaxed, ze doen niet veel onder voor mijn (vele grotere) installatie.
  Gweoon voor de lol gevraagd wat de prijs was..ik schok me te pletter, jemig, zoveel kwaliteit voor zo weinig geld. Je snapt het al, ik kon ze niet laten staan. Sindsdien staan ze bij mij op de slaapkamer, waar ik er regelmatig naar luister en me er heerlijk bij kan ontspannen. En na heel wat luister uurtjes, ze bevallen erg goed! En ze zijn zeker een aanrader!

  Groet

  Roland

  Beantwoorden
 • 13 december 2020 om 16:42
  Permalink

  Ik heb nog een setje staan. Boston Acoustic A25 Nieuw in de doos. Voor €200 mag het weg.
  0621521162

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.