LuidsprekersRecensie

Boston Acoustics A25

boston-a25-kersenEr komt een setje Boston Acoustic A25 naar je toe. Zo luidde de mail van importeur D&M Europe. Prima dacht ik. Een leuke, goedkope monitorluidspreker, eigenlijk bedoeld voor home cinema toepassingen. Maar wel met stereopotenties.
Een kleine luidsprekerrevolutie
Ik had van de luidspreker eigenlijk nog niet gehoord. Even googlelen en hee, hier is iets meer mee aan de hand. Jubelende kritieken van toch wel gerenommeerde bladen zoals What-Hifi en zelfs een hete discussiedraad op het HT forum waar superlatieven in de breedste zin van het woord over het scherm vliegen. Nu ben ik zelf een nuchtere Hollander en wordt niet snel al te warm van dit soort uitspraken. Daarmee ben ik al te vaak op mijn neus gevallen. Maar toch, mijn interesse is geprikkeld. Een stevig onderzoek waard dus.

Ken Ishiwata

MARANTZKENAan de wieg van deze kleine luidsprekerrevolutie, als ik dit zo vrij mag vertalen,  staat Ken Ishiwata. Hij heeft met zijn Marantz Pearl Lite versterker en dito cd-speler in combinatie met deze kleine luidspreker, volgens oorgetuigen,  een aantal overtuigende demonstraties gegeven met de A25. Ik ben zelf wel eens bij een dergelijke demo geweest (overigens niet bij de Boston A25 ) en kan je vertellen dat Ken dit fantastisch doet. Niet alleen het prachtige verhaal wat Ken vertelt, maar de man heeft wel degelijk verstand van zaken en een paar goede oren aan zijn hoofd en weet als geen ander de kritische luisteraar te ‘misleiden’. Misleiden in positieve zin uiteraard. Want vele audiofielen onder ons halen hun neus op voor dergelijke kleine monitoren. En dan heb ik het nog niet eens over de prijs gehad. Want als ik die op voorhand zou vertellen, is vaak de serieuze interesse als sneeuw voor de zon verdwenen.

Home cinema set

Home cinema setDe A-serie van Boston Acoustics omvat een gehele lijn luidsprekers die met name bedoeld is voor de home cinema markt. De A23 is de kleinste telg. Deze wordt opgevolgd door de A25 en A26, beiden monitoren. Boston Acoustics heeft verder nog twee vloerstaanders (A250 en A360) een tweetal subwoofers (ASW250 en ASW360) en een centerluidspreker (A225C). De luidspreker wordt geleverd in een stevige doos. De uitvoering is naar gelieve; zwart, wit of kersenkleur. De set die ik nu voor mij heb staan is de zwarte uitvoering. De zijpanelen zijn in hoogglans pianozwart. Het boven-,midden- en achterpaneel is echter zijdeglans met een heel fijn werkje. Het lijkt bijna zwart leer. Het geheel heeft een super-de-luxe uitstraling en er is zeer zeker niet bezuinigd op gebruikte materialen en afwerking. De zwarte frontjes zijn eenvoudig afneembaar door ingebouwde magneetjes. Heel fraai en verzorgd dus. A25_back Aan de achterkant bevinden zich een tweetal, relatief kleine, vergulde luidsprekeraansluitingen, waarin gewoon standaard banaanstekkers geplaatst kunnen worden. Gelukkig geen gepruts met draden die vastgeschroefd moeten worden.

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

4 thoughts on “Boston Acoustics A25

 • Hallo Marco,
  Dank voor je mooie recensie en ervaringen.
  Wat ik nog mis in je verhaal is de ervaring met een buizenversterker.
  Ik draai zelf met The General II buizenversterker en vraag me af of dit goed gaat?

  Uit het meetverslag van Dick wordt duidelijk dat het gebied rond de 2.5 Khz op een buizenversterker zonder tegenkoppeling met enkele db’s wordt verhoogd. Dat lijkt me nogal wat.
  Is een transistor versterker daarom de juiste versterker, of moet je aan buizenversterker met meer tegenkoppeling gaan denken?

  Alvast dank voor je reactie.

  Hartelijke groet,

  René Elsinga

  Beantwoorden
  • Hallo René,
   De Boston is een erg kleine maar fijne monitor luidspreker. Mijn ervaring is dat een laag vermogen buisversterker wel kan, maar dat een mooie transistorversterker of een buisversterker met wat meer power, zoals een KT88 PP versterker, net wat meer push geeft en de luidspreker wat meer tot zijn recht laat komen.

   Beantwoorden
 • Hoi Marco,

  Even een leuk verhaaltje. Ongeveer 3 jaar geleden kreeg ik een telefoontje van mijn dealer dat mijn Maranz CD speler was binnengekomen, of ik die kon ophalen.
  Aangekomen in de winkel waren ze net bezig deze Boston A25 op te bouwen, die waren net binnen.
  Ik had de tijd, dus ben blijven luisteren. Mijn eerste impresiie was wow…Goede plaatsing, lekker relaxed, ze doen niet veel onder voor mijn (vele grotere) installatie.
  Gweoon voor de lol gevraagd wat de prijs was..ik schok me te pletter, jemig, zoveel kwaliteit voor zo weinig geld. Je snapt het al, ik kon ze niet laten staan. Sindsdien staan ze bij mij op de slaapkamer, waar ik er regelmatig naar luister en me er heerlijk bij kan ontspannen. En na heel wat luister uurtjes, ze bevallen erg goed! En ze zijn zeker een aanrader!

  Groet

  Roland

  Beantwoorden
 • Ik heb nog een setje staan. Boston Acoustic A25 Nieuw in de doos. Voor €200 mag het weg.
  0621521162

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.