Het is maart 1981 als ik met mijn spaargeld op weg ga naar de lokale audiowinkel, voor de aanschaf van een laatste paar luidsprekers. Met een fikse korting omdat de doos ontbreekt. - Audio-Creative

Bose 901 MK VI luidsprekers

Aanpassen

Wat overigens, misschien in wat mindere mate ook geldt voor een ‘rechte’ speaker met ‘vaste’ waardes, die klinkt in een harde lege kamer ook anders dan in een sterk gedempte gestoffeerde ruimte. Je kunt de vrijheid die het instellen van de equalizer je geeft om het geluid te veranderen en aan te passen naar je eigen tevredenheid wel simpel afzeiken, en dat is in de 40 jaar dat de 901 bestaat al ontelbaar vaak gedaan, als: ‘dit heeft niks met hifi, laat staan high end te doen. Maar dat is me veel te gemakkelijk en ook een goede reden om uit te zoeken waarom gebruikers wél enthousiast zijn. Ik ken weinig speakersystemen met  meer radicalere tegenstanders.

Op sommige fora wordt je virtueel standrechtelijk afgeschoten als je lovende woorden over de Bose 901 schrijft. Of een eigen mening verboden is. Het gekke is dat er onder de ‘over mijn lijk’ tegenstanders genoeg zijn te vinden die de 901 speakers zelf nog nooit hebben gehoord! Onze gewaardeerde audiohobby is er toch om ontspanning en gemoedsrust te brengen in de schaarse vrije tijd?

Sublaag Boost

Tussen de uiterste standen die de ‘midlaag’ regelaar geeft zit een ruimte van 14 dB waarmee het vooral het middengebied wordt beïnvloed. Het diepste laag blijft steeds buitenspel. Daarvoor zit een aparte drukschakelaar op de equalizer waarmee het gebied onder 100 Hz een boost krijgt die maximaal 6,3 dB bij 40 Hz is. Onder deze frequentie neemt de versterking snel af. Dit min of meer subsonische filter spaart de versterker en de luidsprekerunits. De ‘midhoog’ regelaar beïnvloed vooral het frequentiegebied boven 1 kHz en heeft een speelruimte van 17 dB tussen de maximale en minimale stand van de regelaar rond het 12 kHz punt.

Het is ook goed te zien dat de Bose 901 equalizer iets totaal anders is dan een gewone grafische equalizer. De Bose 901 series VI eq is specifiek op de 901 series VI luidspreker bedacht. Ondanks de 40 jarige leeftijd van het 901 systeem is het voor mij best wel verfrissend om deze Bose filosofie weer eens te overdenken. Het blijft een afwijkend en boeiend luidsprekersysteem.

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

5 thoughts on “Bose 901 MK VI luidsprekers

 • 27 december 2016 om 21:55
  Permalink

  Een paar weken geleden heb ik een oud boekje (1977) op een radiomarkt gekocht: HIFI – theorie en praktijk van H. Matzdorf. Daarin wordt aan het begin al veel aandacht besteed aan een bijzonder luidsprekersysteem, zonder een merknaam te noemen. De auteur is heel positief over deze speakers en noemt het dé technische innovatie sinds jaren op luidspreker gebied. Vandaar mijn zoektocht naar meer achtergrond over de 901’s. Blijkbaar worden ze niet meer gebouwd, want op de site van Boer zijn ze niet meer te vinden. Ik heb er nooit het geld voor gehad (evenmin als voor de Quad 33 en 303) en ben nog steeds heel tevreden met mijn Tannoy T225 ers. Maar daarom vond ik je artikel wel interessant. Bedankt.

  Beantwoorden
 • 09 november 2017 om 19:58
  Permalink

  Momenteel zit ik zonder luidsprekers,maar mocht ik het geld er voor hebben,dan zou ik graag de Bose 901 plus de equalizer aan willen schaffen,het is niet alleen het direct reflecting systeem,wat mij aanspreekt,maar vind de vormgeving van de 901 ook apart
  Ik ben verder ook wel benieuwd hoe de 901 zou klinken op mijn Onkyo TX-NR 509 receiver

  Beantwoorden
  • 29 mei 2020 om 22:08
   Permalink

   Ben ook altijd onder de indruk geweest van de 901’s. Was in mijn jeugd wat te duur was, maar nu staan ze voor niks op marktplaats.
   Ik had ze eerst bij een yamaha 250 w versterker. Kwamen niet tot hun recht. Nu met bose 550 versterker met ingebouwde switch naar 901 equaliser weet je niet wat je hoort

   Beantwoorden
 • 12 januari 2018 om 09:28
  Permalink

  Op een relatief goedkoop 5.1 receiver van onkyo komt de 901 niet goed over.
  hij is dan ook niet geschikt voor surround.
  Er moet gewoon een flinke stereo versterker achter dan komt hij pas tot zijn recht.

  Beantwoorden
 • 09 augustus 2020 om 17:40
  Permalink

  Ik heb al veel commentaren gelezen over Bose 901 +equilizer. Ikzelf heb er sedert 1975;
  De equilizer is van bedenkelijke kwaliteit. Reparatie helpt niet adequaat. Maar ik lees nergens iets over
  de aansluitingshardware- nl draden .
  maw aansluiting aan de versterker( meestal naief) -bekabeling ( afhankelijk afstand ), min 2,5 mmsq
  maar liefst 4 mmsq ( hoogwaardige meeraderige bekabeling ) met lage L en lage capacitieve factor
  Ik heb veel installaties gezien met 0,75 en of 1 mmsq
  Wijzig deze en je weet niet wat je hoort ( + rekening houden met de juiste plaatsing )

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.