Het is maart 1981 als ik met mijn spaargeld op weg ga naar de lokale audiowinkel, voor de aanschaf van een laatste paar luidsprekers. Met een fikse korting omdat de doos ontbreekt. - Audio-Creative

Bose 901 MK VI luidsprekers

Versterkervriendelijk

Wat de impedantiecurve aangaat kun je de 901 gerust als een vriendelijke last voor de versterker beschouwen. Het laagste punt ligt rond 37 Hz waar de impedantie net onder 7 Ohm daalt. Tussen 300 en 800 Hz gaat de curve een fractie onder de 8 Ohm lijn. Voor het overige is de impedantie bovengemiddeld hoog te noemen, helemaal boven 1 kHz, vanwaar de lijn naar de hogere frequenties alleen maar blijft stijgen en tegen de 40 Ohm uitkomt bij 20 kHz.

Sterke inductieve fasehoeken in combinatie met de lage impedanties zijn er niet te zien. Boven 200 Hz zijn er wel ribbels op de lijn te herkennen die op lichte behuizing of conusresonanties lijken te duiden, met een forsere uitschieter rond 850 Hz. De afwezigheid van een luidsprekerfilter met spoelen en condensatoren, de 901 gebruikt de luidsprekerunits voor hele frequentiebereik, maakt het aansturen er ook niet moeilijker op. Een excessieve stroomvraag uit de aangesloten versterker hoef je bij de 901 niet te verwachten.

De  equalizer

Maar er is wel een ander punt van aandacht: de al genoemde equalizer. Deze vormt een twee-eenheid met de 901 luidspreker. Zonder deze elektronische correctie komt er geen fatsoenlijk geluid uit de speaker. Ik heb verschillende metingen aan de equalizer gedaan en het is te zien dat er een herkenbare voorgeprogrammeerde curve is ingebracht om het uiteindelijke eindresultaat min of meer recht te kunnen krijgen zodat de lage, midden en hoge tonen weer in balans zijn.

Bose spreekt zelf overigens nergens over een ‘rechte’ stand van de regelaars. Je moet de knoppen zo instellen dat je zelf, en niet je (al dan niet audiofiele) vrienden of buren het geluid als mooiste ervaart. Dat is een 180 graden andere insteek dan bij luidsprekers die je van een meer conventionele fabrikant koopt. Zo’n speakersysteem is helemaal naar de filosofie van ontwerper getuned. Daar is meestal niks zelf aan te regelen. Ook niet als je het hoog net iets te opdringerig vind, het laag wat te luid of het midden wat te geprononceerd. Je waardeert het of je vind het niet goed genoeg.

Bose geeft de bezitter de vrijheid om de eigen voorkeur in te stellen. Als je met die vrijheid overweg kunt en de regelaars niet standaard op de uiterste standen schuift, maar er echt even goed voor gaat zitten om de beste instelling voor je woon of luisterruimte te bepalen, moet daar een goed luisterbaar resultaat uit te halen zijn. Vergeet niet dat door de direct/indirect stralende speakerunits de ene huiskamer andere resultaten zal geven dan andere.

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

5 thoughts on “Bose 901 MK VI luidsprekers

 • 27 december 2016 om 21:55
  Permalink

  Een paar weken geleden heb ik een oud boekje (1977) op een radiomarkt gekocht: HIFI – theorie en praktijk van H. Matzdorf. Daarin wordt aan het begin al veel aandacht besteed aan een bijzonder luidsprekersysteem, zonder een merknaam te noemen. De auteur is heel positief over deze speakers en noemt het dé technische innovatie sinds jaren op luidspreker gebied. Vandaar mijn zoektocht naar meer achtergrond over de 901’s. Blijkbaar worden ze niet meer gebouwd, want op de site van Boer zijn ze niet meer te vinden. Ik heb er nooit het geld voor gehad (evenmin als voor de Quad 33 en 303) en ben nog steeds heel tevreden met mijn Tannoy T225 ers. Maar daarom vond ik je artikel wel interessant. Bedankt.

  Beantwoorden
 • 09 november 2017 om 19:58
  Permalink

  Momenteel zit ik zonder luidsprekers,maar mocht ik het geld er voor hebben,dan zou ik graag de Bose 901 plus de equalizer aan willen schaffen,het is niet alleen het direct reflecting systeem,wat mij aanspreekt,maar vind de vormgeving van de 901 ook apart
  Ik ben verder ook wel benieuwd hoe de 901 zou klinken op mijn Onkyo TX-NR 509 receiver

  Beantwoorden
  • 29 mei 2020 om 22:08
   Permalink

   Ben ook altijd onder de indruk geweest van de 901’s. Was in mijn jeugd wat te duur was, maar nu staan ze voor niks op marktplaats.
   Ik had ze eerst bij een yamaha 250 w versterker. Kwamen niet tot hun recht. Nu met bose 550 versterker met ingebouwde switch naar 901 equaliser weet je niet wat je hoort

   Beantwoorden
 • 12 januari 2018 om 09:28
  Permalink

  Op een relatief goedkoop 5.1 receiver van onkyo komt de 901 niet goed over.
  hij is dan ook niet geschikt voor surround.
  Er moet gewoon een flinke stereo versterker achter dan komt hij pas tot zijn recht.

  Beantwoorden
 • 09 augustus 2020 om 17:40
  Permalink

  Ik heb al veel commentaren gelezen over Bose 901 +equilizer. Ikzelf heb er sedert 1975;
  De equilizer is van bedenkelijke kwaliteit. Reparatie helpt niet adequaat. Maar ik lees nergens iets over
  de aansluitingshardware- nl draden .
  maw aansluiting aan de versterker( meestal naief) -bekabeling ( afhankelijk afstand ), min 2,5 mmsq
  maar liefst 4 mmsq ( hoogwaardige meeraderige bekabeling ) met lage L en lage capacitieve factor
  Ik heb veel installaties gezien met 0,75 en of 1 mmsq
  Wijzig deze en je weet niet wat je hoort ( + rekening houden met de juiste plaatsing )

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.