Het is maart 1981 als ik met mijn spaargeld op weg ga naar de lokale audiowinkel, voor de aanschaf van een laatste paar luidsprekers. Met een fikse korting omdat de doos ontbreekt. - Audio-Creative

Bose 901 MK VI luidsprekers

Meten

Ik moet bekennen niet veel op te hebben met het huidige ‘erg kleine speakertjes plus laagkast’ design luidsprekersystemen van Bose. Maar met de dé klassieker van Bose, de 901, hier in de zesde versie, ligt het toch even iets anders. Daarnaast heb ik mensen in mijn kennissenkring die met een andere langloper in het Bose programma, de ‘301’, buitengewoon tevreden hun muziek beleven. Mensen zonder de audiofiele kwaaltjes en maniertjes, waar het merendeel van ons, vrijwillig of volkomen uit de hand gelopen dwangmatig, toch wel een beetje onder lijden. Een setje 301’s, aangesloten op een fijne betaalbare Marantz, Pioneer of Sony versterker kan gewoonweg erg lekker klinken, merk ik steeds weer bij bezoekjes. Je kunt ook op een ongecompliceerde manier een prettige luisterbare sound in je huiskamer krijgen zonder je druk te maken over allerlei condities, kostbare accessoires en aanverwante dingen. Ik ben, héél diep verborgen, best wel eens een beetje jaloers op deze mensen… Thuis gekomen ben overigens al snel weer bezig met mijn eigen audio aanverwante dingen waar ik dagelijks met volle teugen van geniet. Maar het geeft soms toch stof tot nadenken.

Rendement

Om terug te komen bij het onderwerp van het verhaal: aan het principe en uitvoering van het 901 systeem op zich is sinds de introductie in 1968 (!) niet veel gewijzigd, maar vooral fijngeslepen. Al weet ik uit die Bose 901 MK VI luidsprekersjaren nog dat de eerste versies een erg laag rendement hadden dat om veel versterkervermogen smeekte. Zeker als je de noodzakelijke correcties die de bijgeleverde equalizer met zich meebrengt er ook nog bij in calculeert. De toegepaste breedbandluidsprekerunits geven zonder wat hulp van buitenaf immers een afgezwakte laag en hoogweergave. Maar iedere 3 dB boost van het hoog en vooral laag vraagt ook weer om een verdubbeling van het versterkervermogen. Bose bouwde in die jaren zelf een dikke versterker en je zag de 901 nog wel eens aan Crown of Phase Linear versterking gekoppeld, de vermogensreuzen uit die jaren late jaren 60 en 70.

Ondanks de haat/liefde verhouding met de schrijvende audiopers, die vaak niks op hadden met de eigenzinnige Bose direct/reflecting methode, en dat ook zonder er doekjes om te winden schreven, waren er talrijke consumenten buitengewoon tevreden met hun geluid van de 901. Met de komst van de series III, in 1976, werd het rendement sterk verbetert en werden ‘normale’ versterkers ook veel beter bruikbaar. Ik had destijds naaste collega’s en kennissen die zweerden bij de 901 en niks anders wilden. Hoewel ik ze zelf nooit in mijn bezit heb gehad kon ik me daar wel iets bij voorstellen. Ik heb met name voor dit Bose 901 speakersysteem altijd een bepaalde sympathie gehad. Het voorgebrachte geluid ‘heeft iets’ wat je bij andere luidsprekersystemen niet vaak vind. En het punt dat Bose zich toen niet en nu nog niet aan de vaste starre regels van de hifiwetten houdt, wat die ook mogen inhouden, bevalt me eigenlijk ook wel. Helaas moet ik me ook deze keer beperken tot het technisch bekijken van deze speaker. Op de een of andere manier wil het niet tot een treffen in mijn eigen huiskamer komen. Maar zeg nooit nooit…

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

12 thoughts on “Bose 901 MK VI luidsprekers

 • 27 december 2016 om 21:55
  Permalink

  Een paar weken geleden heb ik een oud boekje (1977) op een radiomarkt gekocht: HIFI – theorie en praktijk van H. Matzdorf. Daarin wordt aan het begin al veel aandacht besteed aan een bijzonder luidsprekersysteem, zonder een merknaam te noemen. De auteur is heel positief over deze speakers en noemt het dé technische innovatie sinds jaren op luidspreker gebied. Vandaar mijn zoektocht naar meer achtergrond over de 901’s. Blijkbaar worden ze niet meer gebouwd, want op de site van Boer zijn ze niet meer te vinden. Ik heb er nooit het geld voor gehad (evenmin als voor de Quad 33 en 303) en ben nog steeds heel tevreden met mijn Tannoy T225 ers. Maar daarom vond ik je artikel wel interessant. Bedankt.

  Beantwoorden
 • 09 november 2017 om 19:58
  Permalink

  Momenteel zit ik zonder luidsprekers,maar mocht ik het geld er voor hebben,dan zou ik graag de Bose 901 plus de equalizer aan willen schaffen,het is niet alleen het direct reflecting systeem,wat mij aanspreekt,maar vind de vormgeving van de 901 ook apart
  Ik ben verder ook wel benieuwd hoe de 901 zou klinken op mijn Onkyo TX-NR 509 receiver

  Beantwoorden
  • 29 mei 2020 om 22:08
   Permalink

   Ben ook altijd onder de indruk geweest van de 901’s. Was in mijn jeugd wat te duur was, maar nu staan ze voor niks op marktplaats.
   Ik had ze eerst bij een yamaha 250 w versterker. Kwamen niet tot hun recht. Nu met bose 550 versterker met ingebouwde switch naar 901 equaliser weet je niet wat je hoort

   Beantwoorden
 • 12 januari 2018 om 09:28
  Permalink

  Op een relatief goedkoop 5.1 receiver van onkyo komt de 901 niet goed over.
  hij is dan ook niet geschikt voor surround.
  Er moet gewoon een flinke stereo versterker achter dan komt hij pas tot zijn recht.

  Beantwoorden
 • 09 augustus 2020 om 17:40
  Permalink

  Ik heb al veel commentaren gelezen over Bose 901 +equilizer. Ikzelf heb er sedert 1975;
  De equilizer is van bedenkelijke kwaliteit. Reparatie helpt niet adequaat. Maar ik lees nergens iets over
  de aansluitingshardware- nl draden .
  maw aansluiting aan de versterker( meestal naief) -bekabeling ( afhankelijk afstand ), min 2,5 mmsq
  maar liefst 4 mmsq ( hoogwaardige meeraderige bekabeling ) met lage L en lage capacitieve factor
  Ik heb veel installaties gezien met 0,75 en of 1 mmsq
  Wijzig deze en je weet niet wat je hoort ( + rekening houden met de juiste plaatsing )

  Beantwoorden
 • 21 juni 2021 om 10:20
  Permalink

  Zijn de 901 luidsprekers nog steeds nieuw te koop? En als dat zo is, wat kosten ze nu nieuw?

  Beantwoorden
   • 22 juni 2021 om 19:13
    Permalink

    Ok bedankt voor jou antwoord. Ik begrijp dat de 901 al na een paar jaar nieuwe conusranden moet hebben. Ik kon een 2de hands setje kopen maar dan durf ik het toch niet aan.

    Beantwoorden
    • 22 juni 2021 om 21:10
     Permalink

     Na ‘een paar jaar’ is wat overdreven. Eerder 10, 12 jaar. Ook afhankelijk van de omstandigheden waarin ze gebruikt zijn. En de conusranden zijn ook nog prima te repareren. Ben je gecharmeerd van de 901? Koop een recente set. De vraagprijzen zijn aantrekkelijk.

     Beantwoorden
  • 29 augustus 2021 om 17:52
   Permalink

   Nee, al lang niet meer, ik heb al bijna 20 jaar een set 2de hands in gebruik, gaan nooit meer weg!

   Beantwoorden
 • 03 juli 2021 om 10:46
  Permalink

  Na 40 jaar ben ik weer terug naar de Bose Spatial Control Receiver. Slechte opnames van cd of lp zijn bij te schaven en begonnen met een stel 601 uit 1978 klinken ze prima, maar er komen 901-4 voor terug, erbij.
  Het gebonk en de onrealistische muziek weergaven van de huidige tijd maakten deze beslissing.
  Nu hoor ik het alsof ik in de zaal zit en niet alsof ik op het podium naast de muzikanten zit.
  Niets is het beste maar ik vindt dit erg prettig, nadat ik een dure buizenversterker eruit ga doen omdat hij te weinig vermogen heeft voor deze luidsprekers geniet ik weer van een weergave die werkelijk is.
  En niet te vergeten: wie levert apparatuur die na 40 jaar nog goed functioneert ????? versterker aangestuurd , ik praat dan tot 16 hz !!!. Wordt gedan met een 300 liter zelfbouw kast en JBL2235.
  Deze keuze werd gemaakt na het horen van JBL Paragon op Youtube, niet het beste kanaal maar ik hoorde direct : hier is een klasse apart te horen.

  Beantwoorden
 • 02 september 2021 om 02:09
  Permalink

  Draai ” pas” dertig jaar met Bose 901, tot nu toe nul komma nul slijtage van de speakers of fome randen, de speakers worden al die jaren aangestuurd door Quad versterkers en tot nu toe nog steeds een top geluid!!

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.