Bose 901 MK VI luidsprekers

Samenvatting

Bose_901_2De Bose 901 is een echte allround luidspreker die, mits aan de reflectie voorwaarden en juiste opstelling wordt voldaan, een heel breed geluid neer zet. Deze luidspreker geeft je het echte live-gevoel zoals je dat in een grote zaal, zoals de Heineken Music Hal, ervaart. Echt een ongecompliceerde luidspreker waar je heerlijk naar kunt gaan luisteren of je nu wat aan het doen bent of niet. En heb je een feestje, dan is de Bose 901 een perfecte gastheer. En dat voor een alleszins acceptabele prijs.

Al met al is het een heerlijk luisteravontuur geworden waarin voor mij veel helder geworden is. Allereerst is het audiofiele vooroordeel over de Bose 901 zeker onjuist. Voor de doorsnee muziekliefhebber die gewoon lekker ongecompliceerd muziek wil luisteren is, en toch eisen stelt aan de kwaliteit, is de Bose 901 een prima keuze. Heb je de centen nog niet voor een nieuwe set 901 maar ben je handig en heb je plezier om met audio te knutselen, kijk dan eens rond voor een paar gebruikte Bose 901 luidsprekers en voor je het weet is plotseling een nieuwe hobby geboren.

Prijs: € 2290

Importeur: Bose

Gebruikte apparatuur:
Luidsprekers: Klipsch La Scala AL4, REL Strata 3 subwoofer, Bose 901, Mirage OMD-28
Versterking: TD Goliath 211 SE eindversterkers en Cleo 6 voorversterker, Cambridge Azur 840W, Cambridge Azur 848E
Bronnen: Squeezebox 3, Xindak 24bit/192 KHz DA Converter, Benchmark DAC 1, 24bit/192 KHz DA Converter

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

  • Een paar weken geleden heb ik een oud boekje (1977) op een radiomarkt gekocht: HIFI – theorie en praktijk van H. Matzdorf. Daarin wordt aan het begin al veel aandacht besteed aan een bijzonder luidsprekersysteem, zonder een merknaam te noemen. De auteur is heel positief over deze speakers en noemt het dé technische innovatie sinds jaren op luidspreker gebied. Vandaar mijn zoektocht naar meer achtergrond over de 901’s. Blijkbaar worden ze niet meer gebouwd, want op de site van Boer zijn ze niet meer te vinden. Ik heb er nooit het geld voor gehad (evenmin als voor de Quad 33 en 303) en ben nog steeds heel tevreden met mijn Tannoy T225 ers. Maar daarom vond ik je artikel wel interessant. Bedankt.

  • Momenteel zit ik zonder luidsprekers,maar mocht ik het geld er voor hebben,dan zou ik graag de Bose 901 plus de equalizer aan willen schaffen,het is niet alleen het direct reflecting systeem,wat mij aanspreekt,maar vind de vormgeving van de 901 ook apart
    Ik ben verder ook wel benieuwd hoe de 901 zou klinken op mijn Onkyo TX-NR 509 receiver

  • Op een relatief goedkoop 5.1 receiver van onkyo komt de 901 niet goed over.
    hij is dan ook niet geschikt voor surround.
    Er moet gewoon een flinke stereo versterker achter dan komt hij pas tot zijn recht.

  • >