Het is maart 1981 als ik met mijn spaargeld op weg ga naar de lokale audiowinkel, voor de aanschaf van een laatste paar luidsprekers. Met een fikse korting omdat de doos ontbreekt. - Audio-Creative

Bose 901 MK VI luidsprekers

Muzikale alleseter

Het hoog en midden van de luidspreker is erg mooi en gedefinieerd. De stemmen zijn warm, vol en in balans. Ik heb ook geen behoefte om de equalizer direct bij te stellen. Later op de avond gaat het midden-hoog nog een tweetal streepjes omhoog. Dan klopt het voor mijn gevoel beter met het laag. Let wel, door de twee regelaars is dit naar ieders voorkeur in te stellen. Wat opvalt is dat deze luidspreker letterlijk een alleseter is, wat muziekkeuze betreft.

Of je nu stevige rock draait zoals Deep Purple of heerlijke luistermuziek van Janis Ian, harmonieuze westcoast van de Eagles of klassiek, het ligt allemaal even goed in het gehoor. Het geluid is overal in de huiskamer, ongeacht waar je zit. Verwacht nu geen mooie pin-point of ultieme luisterpositie, want die is er gewoonweg niet. De muziek uit deze luidspreker is er gewoon overal. En daar is de luidspreker nu juist voor ontwikkeld en ligt dan ook de kracht van dit systeem. Gewoon lekker muziek maken, zonder enige pretentie.

Na een poosje luisteren wordt heeft de laagweergave mijn grootste aandacht. Het is wat zompig en ongecontroleerd. Uiteraard komt dit door de te zware belasting van de versterker door de luidspreker, of liever gezegd de equalizer. Door de correctie in het frequentiegebied wordt er veel meer van de versterker gevraagd dan dat de luidsprekers eigenlijk vragen. Maar gelukkig is op hetzelfde moment een mooie voor/eind combinatie van Cambridge te logeren. Een Cambridge Azur 840 E en een Azur 840 W. Een werkelijk prachtige versterkerset, vers van de pers…..Ook bij mij thuis voor een recensie. Die gaat er natuurlijk ook aan geloven. En dan is het feestje echt compleet.

Heerlijke lange baarden muziek

zz_top

Het laag is superstrak en ook het hoog en midden hebben hier voordeel bij. Deze set rockt! Een heerlijk gevoel als ik bijvoorbeeld ‘Communique’ van Dire Straits draai. Het plukken van de snaren op de Stratocaster door Mark Knopfler is voelbaar. Deze man speelt zijn gitaar zonder plectrum en dat geeft een heerlijke feel en attack. Of wat te denken van Steve Miller’s ‘Fly like a Eagle’ of heerlijke lange baarden muziek van ZZ-Top of, of, vult u zelf maar in. Het brengt vroegere herinneringen van discotheekavondjes weer boven. (en ook daar speelden pro-audio Bose luidsprekers!) Niet superverfijnd allemaal, maar gewoon superlekker in het gehoor. Blijf dan maar eens stilzitten…..

 

 

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

5 thoughts on “Bose 901 MK VI luidsprekers

 • 27 december 2016 om 21:55
  Permalink

  Een paar weken geleden heb ik een oud boekje (1977) op een radiomarkt gekocht: HIFI – theorie en praktijk van H. Matzdorf. Daarin wordt aan het begin al veel aandacht besteed aan een bijzonder luidsprekersysteem, zonder een merknaam te noemen. De auteur is heel positief over deze speakers en noemt het dé technische innovatie sinds jaren op luidspreker gebied. Vandaar mijn zoektocht naar meer achtergrond over de 901’s. Blijkbaar worden ze niet meer gebouwd, want op de site van Boer zijn ze niet meer te vinden. Ik heb er nooit het geld voor gehad (evenmin als voor de Quad 33 en 303) en ben nog steeds heel tevreden met mijn Tannoy T225 ers. Maar daarom vond ik je artikel wel interessant. Bedankt.

  Beantwoorden
 • 09 november 2017 om 19:58
  Permalink

  Momenteel zit ik zonder luidsprekers,maar mocht ik het geld er voor hebben,dan zou ik graag de Bose 901 plus de equalizer aan willen schaffen,het is niet alleen het direct reflecting systeem,wat mij aanspreekt,maar vind de vormgeving van de 901 ook apart
  Ik ben verder ook wel benieuwd hoe de 901 zou klinken op mijn Onkyo TX-NR 509 receiver

  Beantwoorden
  • 29 mei 2020 om 22:08
   Permalink

   Ben ook altijd onder de indruk geweest van de 901’s. Was in mijn jeugd wat te duur was, maar nu staan ze voor niks op marktplaats.
   Ik had ze eerst bij een yamaha 250 w versterker. Kwamen niet tot hun recht. Nu met bose 550 versterker met ingebouwde switch naar 901 equaliser weet je niet wat je hoort

   Beantwoorden
 • 12 januari 2018 om 09:28
  Permalink

  Op een relatief goedkoop 5.1 receiver van onkyo komt de 901 niet goed over.
  hij is dan ook niet geschikt voor surround.
  Er moet gewoon een flinke stereo versterker achter dan komt hij pas tot zijn recht.

  Beantwoorden
 • 09 augustus 2020 om 17:40
  Permalink

  Ik heb al veel commentaren gelezen over Bose 901 +equilizer. Ikzelf heb er sedert 1975;
  De equilizer is van bedenkelijke kwaliteit. Reparatie helpt niet adequaat. Maar ik lees nergens iets over
  de aansluitingshardware- nl draden .
  maw aansluiting aan de versterker( meestal naief) -bekabeling ( afhankelijk afstand ), min 2,5 mmsq
  maar liefst 4 mmsq ( hoogwaardige meeraderige bekabeling ) met lage L en lage capacitieve factor
  Ik heb veel installaties gezien met 0,75 en of 1 mmsq
  Wijzig deze en je weet niet wat je hoort ( + rekening houden met de juiste plaatsing )

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.