Het is maart 1981 als ik met mijn spaargeld op weg ga naar de lokale audiowinkel, voor de aanschaf van een laatste paar luidsprekers. Met een fikse korting omdat de doos ontbreekt. - Audio-Creative

Bose 901 MK VI luidsprekers

Geen filtering?

901-interiorNog iets bijzonders: de luidsprekers hebben geen filter. Door de breedbanders wordt het gehele frequentiegebied weergegeven. Het grootste voordeel is dat faseverschuivingen niet optreden en dat overgangen in het frequentiespectrum er dus niet zijn. Om de juiste hoeveelheid hoog en laag en midden in te stellen worden de luidsprekers via een actieve equalizer aangestuurd. Deze equalizer wordt geplaatst tussen bijvoorbeeld de tape-in en tape-out of tussen de voor en eindversterker. Middels schuifregelaars kan de juiste instelling voor hoog-midden en laag-midden naar ieders eigen voorkeur worden ingesteld. Ook is er een mogelijkheid om de laagweergave vast te zetten en zo vlak mogelijk te houden. Het grootste nadeel van een dergelijk equalizersysteem is dat door de equalizer nogal wat power van de versterker wordt gevraagd. Een mooie transistorversterker als partner is dan eigenlijk een goede keuze. De nominale impedantie is een 8 ohm.

Luisteren

Maar genoeg over techniek. Wat voor mij belangrijk is natuurlijk hoe het allemaal klinkt.
Een aantal spelregels zijn belangrijk als je naar rondstralende of reflectieluidsprekers gaat luisteren. Als eerste moet de ruimte redelijk groot zijn. Mijn huiskamer is zo’n 45 m2. Waarbij het luistergedeelte zo’n 4 x 8 meter bedraagt met een hoogte van 2.75 meter. Uiteraard luister ik in de lengterichting. Een tweede belangrijke eigenschap van de luisterruimte moet de aanwezigheid van een aantal reflectiewanden zijn. Dus geen grote kleden of geluidsabsorberend behang aan de muur.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAAls eerste gebruik ik mijn eigen single-ended 211 buizenversterker. Dit is een stevige buis met een slordige 20 watt uitgangsvermogen per kanaal, met als regeling een volbuizen voorversterker. Tussen de voor en eindversterker wordt de equalizer aangesloten en kan het feest beginnen. Ik vind het altijd weer een klein feestje als ik een nieuwe set mag beluisteren. Een heerlijk avontuurtje. Of het nu luisprekers zijn van 1000 of 10.000 plus euro per set, maakt daarin niets uit. De Bose 901 staan op hun stands ongeveer 1 meter van de achterwand en 80 cm. van de zijwanden. Evengoed zou je ze kunnen ophangen aan de muur (45-91 cm van het plafond en 45-120 cm. van de muur, aldus het voorschrift uit de gebruikershandleiding. Deze handleiding is overigens een standaard verhaaltje met een hoop losse tekst in diverse talen. Niet echt boeiend en ook niet echt belangrijk want de luidsprekers aansluiten wijst zich eigenlijk zichzelf. De equalizer staat in eerste instantie gewoon neutraal.

Als eerste valt me op dat het rendement van deze luispreker meer dan voldoende is voor mijn buizenversterker. Ik kan het nergens terugvinden maar schat dat het zo’n 88 dB zal zijn. De versterker heeft er in ieder geval niet echt moeite mee. Het hoog en midden is erg mooi in balans. Ik moet wel zeggen dat ik een beetje bevoordeeld ben begonnen, want de Bose luidsprekers hebben in de ogen, of liever in de oren van de doorgewinterde en superverwende audiofiel niet echt een serieuze reputatie. Maar soms moet je je ideeën bijstellen door of na een serieuze luisterervaring.

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

12 thoughts on “Bose 901 MK VI luidsprekers

 • 27 december 2016 om 21:55
  Permalink

  Een paar weken geleden heb ik een oud boekje (1977) op een radiomarkt gekocht: HIFI – theorie en praktijk van H. Matzdorf. Daarin wordt aan het begin al veel aandacht besteed aan een bijzonder luidsprekersysteem, zonder een merknaam te noemen. De auteur is heel positief over deze speakers en noemt het dé technische innovatie sinds jaren op luidspreker gebied. Vandaar mijn zoektocht naar meer achtergrond over de 901’s. Blijkbaar worden ze niet meer gebouwd, want op de site van Boer zijn ze niet meer te vinden. Ik heb er nooit het geld voor gehad (evenmin als voor de Quad 33 en 303) en ben nog steeds heel tevreden met mijn Tannoy T225 ers. Maar daarom vond ik je artikel wel interessant. Bedankt.

  Beantwoorden
 • 09 november 2017 om 19:58
  Permalink

  Momenteel zit ik zonder luidsprekers,maar mocht ik het geld er voor hebben,dan zou ik graag de Bose 901 plus de equalizer aan willen schaffen,het is niet alleen het direct reflecting systeem,wat mij aanspreekt,maar vind de vormgeving van de 901 ook apart
  Ik ben verder ook wel benieuwd hoe de 901 zou klinken op mijn Onkyo TX-NR 509 receiver

  Beantwoorden
  • 29 mei 2020 om 22:08
   Permalink

   Ben ook altijd onder de indruk geweest van de 901’s. Was in mijn jeugd wat te duur was, maar nu staan ze voor niks op marktplaats.
   Ik had ze eerst bij een yamaha 250 w versterker. Kwamen niet tot hun recht. Nu met bose 550 versterker met ingebouwde switch naar 901 equaliser weet je niet wat je hoort

   Beantwoorden
 • 12 januari 2018 om 09:28
  Permalink

  Op een relatief goedkoop 5.1 receiver van onkyo komt de 901 niet goed over.
  hij is dan ook niet geschikt voor surround.
  Er moet gewoon een flinke stereo versterker achter dan komt hij pas tot zijn recht.

  Beantwoorden
 • 09 augustus 2020 om 17:40
  Permalink

  Ik heb al veel commentaren gelezen over Bose 901 +equilizer. Ikzelf heb er sedert 1975;
  De equilizer is van bedenkelijke kwaliteit. Reparatie helpt niet adequaat. Maar ik lees nergens iets over
  de aansluitingshardware- nl draden .
  maw aansluiting aan de versterker( meestal naief) -bekabeling ( afhankelijk afstand ), min 2,5 mmsq
  maar liefst 4 mmsq ( hoogwaardige meeraderige bekabeling ) met lage L en lage capacitieve factor
  Ik heb veel installaties gezien met 0,75 en of 1 mmsq
  Wijzig deze en je weet niet wat je hoort ( + rekening houden met de juiste plaatsing )

  Beantwoorden
 • 21 juni 2021 om 10:20
  Permalink

  Zijn de 901 luidsprekers nog steeds nieuw te koop? En als dat zo is, wat kosten ze nu nieuw?

  Beantwoorden
   • 22 juni 2021 om 19:13
    Permalink

    Ok bedankt voor jou antwoord. Ik begrijp dat de 901 al na een paar jaar nieuwe conusranden moet hebben. Ik kon een 2de hands setje kopen maar dan durf ik het toch niet aan.

    Beantwoorden
    • 22 juni 2021 om 21:10
     Permalink

     Na ‘een paar jaar’ is wat overdreven. Eerder 10, 12 jaar. Ook afhankelijk van de omstandigheden waarin ze gebruikt zijn. En de conusranden zijn ook nog prima te repareren. Ben je gecharmeerd van de 901? Koop een recente set. De vraagprijzen zijn aantrekkelijk.

     Beantwoorden
  • 29 augustus 2021 om 17:52
   Permalink

   Nee, al lang niet meer, ik heb al bijna 20 jaar een set 2de hands in gebruik, gaan nooit meer weg!

   Beantwoorden
 • 03 juli 2021 om 10:46
  Permalink

  Na 40 jaar ben ik weer terug naar de Bose Spatial Control Receiver. Slechte opnames van cd of lp zijn bij te schaven en begonnen met een stel 601 uit 1978 klinken ze prima, maar er komen 901-4 voor terug, erbij.
  Het gebonk en de onrealistische muziek weergaven van de huidige tijd maakten deze beslissing.
  Nu hoor ik het alsof ik in de zaal zit en niet alsof ik op het podium naast de muzikanten zit.
  Niets is het beste maar ik vindt dit erg prettig, nadat ik een dure buizenversterker eruit ga doen omdat hij te weinig vermogen heeft voor deze luidsprekers geniet ik weer van een weergave die werkelijk is.
  En niet te vergeten: wie levert apparatuur die na 40 jaar nog goed functioneert ????? versterker aangestuurd , ik praat dan tot 16 hz !!!. Wordt gedan met een 300 liter zelfbouw kast en JBL2235.
  Deze keuze werd gemaakt na het horen van JBL Paragon op Youtube, niet het beste kanaal maar ik hoorde direct : hier is een klasse apart te horen.

  Beantwoorden
 • 02 september 2021 om 02:09
  Permalink

  Draai ” pas” dertig jaar met Bose 901, tot nu toe nul komma nul slijtage van de speakers of fome randen, de speakers worden al die jaren aangestuurd door Quad versterkers en tot nu toe nog steeds een top geluid!!

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.