Het is maart 1981 als ik met mijn spaargeld op weg ga naar de lokale audiowinkel, voor de aanschaf van een laatste paar luidsprekers. Met een fikse korting omdat de doos ontbreekt. - Audio-Creative

Bose 901 MK VI luidsprekers

Duurzaamheid beneden maats

Bose_901_open_achterkantVoor de duurzaamheid hoefde je destijds de Bose luidsprekers niet aan te schaffen. Het grootste probleem van deze serie is de foam ophangrand waarmee de conussen zijn bevestigd aan het luidsprekerchassis. Binnen een paar jaar droogt dit materiaal volledig uit en verpulvert het als je er alleen al naar kijkt. Overigens gebruikten meer luidsprekerbouwers dit materiaal. Wie wel eens een oude B&W heeft opengemaakt heeft waarschijnlijk dezelfde ervaring. Overigens is deze foam rand prima te vervangen en mede door het grote aantal Bose liefhebbers is ‘reconen’ goed betaalbaar. Er zijn speciale bedrijfjes die voor deze luidsprekers het reconen kunnen doen.

Mijn ervaringen met de Bose 301 zijn redelijk positief. Destijds had ik ook nog niet echt een referentiekader en was ik zeker nog niet zo kritisch met luidsprekers bezig. Maar ze hebben me wel op het audiofiele padvinders pad gebracht. Samen met een mooie Sansui versterkerset hebben ze toch vele uren muziek gemaakt. Maar na een aantal jaren heb ik ze uiteindelijk weer van de hand gedaan en een paar direct-stralende vloerstaande luidsprekers gekocht van het Nederlandse merk V-Vox en verdween Bose uit mijn muziekbeleving.

Een bijzondere luidspreker

Nu anno 2008, 40 jaar na introductie, wordt de Bose 901 nog steeds geproduceerd en vrijwel identiek aan de eerste serie. Ik was dan ook blij verrast dat ik een paar mocht recenseren. Als ik even op marktplaats.nl kijk, zie ik dat het Bose fenomeen nog niets van kracht heeft ingeboet. Met name de 901 liefhebbers zijn zeer actief op het internet.

De Bose 901 is een bijzondere luispreker met als bezetting een 9-tal breedband luidsprekers. 6 stuks aan de Bose 901 opengewerktvoorkant en een drietal aan de achterkant van de luidspreker. Verder nog een paar baspoorten. Volgens de fabrikant is maar 11% van de geluidsweergave direct naar de luisteraar gericht. De rest gaat via reflecties van de wand, vloer en plafond. De luidsprekers hebben aan de onderzijde twee aansluitterminals met een ietwat simpele en kleine schroefterminals. Wat mij betreft hadden deze wel vervangen mogen worden door wat stevige klemmen. Zelfs een kleine spade is al lastig en banaanstekkers is al helemaal niet mogelijk. Retro is prima maar als je een serieus product neer wilt zetten mogen dit soort elementen best naar de 21-igste eeuw worden getrokken.

bose_901_voetOok de optionele voeten zijn echt jaren zeventig. Twee ronde schotels met een ielig stangetje ertussen. Maar het heeft wel wat, vind ik. Het past in ieder geval bij gehele concept. De luidsprekerkabel kan door de voet worden getrokken zodat deze aan het zicht onttrokken is. Echter is aan de onderkant van de voet weer geen uitsparing gelaten om de kabel naar buiten te voeren. Jammer, en het blijft dan een beetje geklungel allemaal.

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

12 thoughts on “Bose 901 MK VI luidsprekers

 • 27 december 2016 om 21:55
  Permalink

  Een paar weken geleden heb ik een oud boekje (1977) op een radiomarkt gekocht: HIFI – theorie en praktijk van H. Matzdorf. Daarin wordt aan het begin al veel aandacht besteed aan een bijzonder luidsprekersysteem, zonder een merknaam te noemen. De auteur is heel positief over deze speakers en noemt het dé technische innovatie sinds jaren op luidspreker gebied. Vandaar mijn zoektocht naar meer achtergrond over de 901’s. Blijkbaar worden ze niet meer gebouwd, want op de site van Boer zijn ze niet meer te vinden. Ik heb er nooit het geld voor gehad (evenmin als voor de Quad 33 en 303) en ben nog steeds heel tevreden met mijn Tannoy T225 ers. Maar daarom vond ik je artikel wel interessant. Bedankt.

  Beantwoorden
 • 09 november 2017 om 19:58
  Permalink

  Momenteel zit ik zonder luidsprekers,maar mocht ik het geld er voor hebben,dan zou ik graag de Bose 901 plus de equalizer aan willen schaffen,het is niet alleen het direct reflecting systeem,wat mij aanspreekt,maar vind de vormgeving van de 901 ook apart
  Ik ben verder ook wel benieuwd hoe de 901 zou klinken op mijn Onkyo TX-NR 509 receiver

  Beantwoorden
  • 29 mei 2020 om 22:08
   Permalink

   Ben ook altijd onder de indruk geweest van de 901’s. Was in mijn jeugd wat te duur was, maar nu staan ze voor niks op marktplaats.
   Ik had ze eerst bij een yamaha 250 w versterker. Kwamen niet tot hun recht. Nu met bose 550 versterker met ingebouwde switch naar 901 equaliser weet je niet wat je hoort

   Beantwoorden
 • 12 januari 2018 om 09:28
  Permalink

  Op een relatief goedkoop 5.1 receiver van onkyo komt de 901 niet goed over.
  hij is dan ook niet geschikt voor surround.
  Er moet gewoon een flinke stereo versterker achter dan komt hij pas tot zijn recht.

  Beantwoorden
 • 09 augustus 2020 om 17:40
  Permalink

  Ik heb al veel commentaren gelezen over Bose 901 +equilizer. Ikzelf heb er sedert 1975;
  De equilizer is van bedenkelijke kwaliteit. Reparatie helpt niet adequaat. Maar ik lees nergens iets over
  de aansluitingshardware- nl draden .
  maw aansluiting aan de versterker( meestal naief) -bekabeling ( afhankelijk afstand ), min 2,5 mmsq
  maar liefst 4 mmsq ( hoogwaardige meeraderige bekabeling ) met lage L en lage capacitieve factor
  Ik heb veel installaties gezien met 0,75 en of 1 mmsq
  Wijzig deze en je weet niet wat je hoort ( + rekening houden met de juiste plaatsing )

  Beantwoorden
 • 21 juni 2021 om 10:20
  Permalink

  Zijn de 901 luidsprekers nog steeds nieuw te koop? En als dat zo is, wat kosten ze nu nieuw?

  Beantwoorden
   • 22 juni 2021 om 19:13
    Permalink

    Ok bedankt voor jou antwoord. Ik begrijp dat de 901 al na een paar jaar nieuwe conusranden moet hebben. Ik kon een 2de hands setje kopen maar dan durf ik het toch niet aan.

    Beantwoorden
    • 22 juni 2021 om 21:10
     Permalink

     Na ‘een paar jaar’ is wat overdreven. Eerder 10, 12 jaar. Ook afhankelijk van de omstandigheden waarin ze gebruikt zijn. En de conusranden zijn ook nog prima te repareren. Ben je gecharmeerd van de 901? Koop een recente set. De vraagprijzen zijn aantrekkelijk.

     Beantwoorden
  • 29 augustus 2021 om 17:52
   Permalink

   Nee, al lang niet meer, ik heb al bijna 20 jaar een set 2de hands in gebruik, gaan nooit meer weg!

   Beantwoorden
 • 03 juli 2021 om 10:46
  Permalink

  Na 40 jaar ben ik weer terug naar de Bose Spatial Control Receiver. Slechte opnames van cd of lp zijn bij te schaven en begonnen met een stel 601 uit 1978 klinken ze prima, maar er komen 901-4 voor terug, erbij.
  Het gebonk en de onrealistische muziek weergaven van de huidige tijd maakten deze beslissing.
  Nu hoor ik het alsof ik in de zaal zit en niet alsof ik op het podium naast de muzikanten zit.
  Niets is het beste maar ik vindt dit erg prettig, nadat ik een dure buizenversterker eruit ga doen omdat hij te weinig vermogen heeft voor deze luidsprekers geniet ik weer van een weergave die werkelijk is.
  En niet te vergeten: wie levert apparatuur die na 40 jaar nog goed functioneert ????? versterker aangestuurd , ik praat dan tot 16 hz !!!. Wordt gedan met een 300 liter zelfbouw kast en JBL2235.
  Deze keuze werd gemaakt na het horen van JBL Paragon op Youtube, niet het beste kanaal maar ik hoorde direct : hier is een klasse apart te horen.

  Beantwoorden
 • 02 september 2021 om 02:09
  Permalink

  Draai ” pas” dertig jaar met Bose 901, tot nu toe nul komma nul slijtage van de speakers of fome randen, de speakers worden al die jaren aangestuurd door Quad versterkers en tot nu toe nog steeds een top geluid!!

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.