LuidsprekersRecensie

Bose 901 MK VI luidsprekers

bose 901 frontHet is maart 1981 als ik na mijn verjaardag met de gekregen guldens en wat spaargeld op weg ben naar2 de lokale audiowinkel in het centrum van de stad. Destijds nog niet echt een speciaalzaak in audioapparaten maar een winkel waar naast audioapparatuur als Denon, Yamaha en Onkyo als hoofdmerk in een apart gedeelte ook divers wit- en bruingoed verkocht werd.
Op weg om een laatste paar luidsprekers te halen. Met een fikse korting omdat de doos ontbreekt. Het is destijds het zoveelste succesproduct van Bose, de Bose 301. Een succesproduct vanwege de vele tv-commercials die het fameuze reflectiesysteem van Bose aanprezen. Muziek in de gehele kamer zonder in het midden te hoeven zitten. Ik kan me het nog levendig voor de geest halen (de melkpakjes voor het 3.1 en 5.1 systeem waren net in opmars).

Het is dan ook mijn allereerste ervaring met wat serieuzere muziekweergevers en het begin van mijn audiohobby. De Bose 301 was het instapmodel van deze serie luidsprekers die gebruik maken van de reflectie van de muren in de huiskamer.

Een geboren klassieker

Ver boven mijn budget waren dan ook nog de 501 en 601 als vloerstaande luidsprekers leverbaar. En als klapstuk, aan de top van de lijn, de Bose 901. Alle modellen hebben eigenlijk een cultstatus gekregen en worden nog steeds door vele liefhebbers gekocht en geruild en opgeknapt op de bekende internetmarkten. Er zijn zelfs clubs van Bose liefhebbers die met liefde en veel plezier deze klassiekers opknappen en beluisteren.
Wat is dat toch met deze serie luidsprekers. Waarom worden krijgen sommige luidsprekers nu zo’n cultstatus? Is het nu alleen het sterke verkoopverhaal of is dit principe van reflectieluidsprekers nu echt zo bijzonder. Let wel, als we kijken naar de Bose 901, waar het in deze test om gaat, deze wordt al gemaakt sinds 1968! Ik ken maar weinig luidsprekers die het zo lang volhouden. Een bekend voorbeeld is natuurlijk Klipsch. De Klipschorn (sinds 1943!) is een echte dinosauriër en ook de La Scala (sinds 1963) behoort inmiddels tot de echte klassiekers. Beiden worden overigens nog steeds gemaakt.

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

16 thoughts on “Bose 901 MK VI luidsprekers

 • Een paar weken geleden heb ik een oud boekje (1977) op een radiomarkt gekocht: HIFI – theorie en praktijk van H. Matzdorf. Daarin wordt aan het begin al veel aandacht besteed aan een bijzonder luidsprekersysteem, zonder een merknaam te noemen. De auteur is heel positief over deze speakers en noemt het dé technische innovatie sinds jaren op luidspreker gebied. Vandaar mijn zoektocht naar meer achtergrond over de 901’s. Blijkbaar worden ze niet meer gebouwd, want op de site van Boer zijn ze niet meer te vinden. Ik heb er nooit het geld voor gehad (evenmin als voor de Quad 33 en 303) en ben nog steeds heel tevreden met mijn Tannoy T225 ers. Maar daarom vond ik je artikel wel interessant. Bedankt.

  Beantwoorden
 • Momenteel zit ik zonder luidsprekers,maar mocht ik het geld er voor hebben,dan zou ik graag de Bose 901 plus de equalizer aan willen schaffen,het is niet alleen het direct reflecting systeem,wat mij aanspreekt,maar vind de vormgeving van de 901 ook apart
  Ik ben verder ook wel benieuwd hoe de 901 zou klinken op mijn Onkyo TX-NR 509 receiver

  Beantwoorden
  • Ben ook altijd onder de indruk geweest van de 901’s. Was in mijn jeugd wat te duur was, maar nu staan ze voor niks op marktplaats.
   Ik had ze eerst bij een yamaha 250 w versterker. Kwamen niet tot hun recht. Nu met bose 550 versterker met ingebouwde switch naar 901 equaliser weet je niet wat je hoort

   Beantwoorden
 • Op een relatief goedkoop 5.1 receiver van onkyo komt de 901 niet goed over.
  hij is dan ook niet geschikt voor surround.
  Er moet gewoon een flinke stereo versterker achter dan komt hij pas tot zijn recht.

  Beantwoorden
 • Ik heb al veel commentaren gelezen over Bose 901 +equilizer. Ikzelf heb er sedert 1975;
  De equilizer is van bedenkelijke kwaliteit. Reparatie helpt niet adequaat. Maar ik lees nergens iets over
  de aansluitingshardware- nl draden .
  maw aansluiting aan de versterker( meestal naief) -bekabeling ( afhankelijk afstand ), min 2,5 mmsq
  maar liefst 4 mmsq ( hoogwaardige meeraderige bekabeling ) met lage L en lage capacitieve factor
  Ik heb veel installaties gezien met 0,75 en of 1 mmsq
  Wijzig deze en je weet niet wat je hoort ( + rekening houden met de juiste plaatsing )

  Beantwoorden
 • Zijn de 901 luidsprekers nog steeds nieuw te koop? En als dat zo is, wat kosten ze nu nieuw?

  Beantwoorden
   • Ok bedankt voor jou antwoord. Ik begrijp dat de 901 al na een paar jaar nieuwe conusranden moet hebben. Ik kon een 2de hands setje kopen maar dan durf ik het toch niet aan.

    Beantwoorden
    • Na ‘een paar jaar’ is wat overdreven. Eerder 10, 12 jaar. Ook afhankelijk van de omstandigheden waarin ze gebruikt zijn. En de conusranden zijn ook nog prima te repareren. Ben je gecharmeerd van de 901? Koop een recente set. De vraagprijzen zijn aantrekkelijk.

     Beantwoorden
  • Nee, al lang niet meer, ik heb al bijna 20 jaar een set 2de hands in gebruik, gaan nooit meer weg!

   Beantwoorden
 • Na 40 jaar ben ik weer terug naar de Bose Spatial Control Receiver. Slechte opnames van cd of lp zijn bij te schaven en begonnen met een stel 601 uit 1978 klinken ze prima, maar er komen 901-4 voor terug, erbij.
  Het gebonk en de onrealistische muziek weergaven van de huidige tijd maakten deze beslissing.
  Nu hoor ik het alsof ik in de zaal zit en niet alsof ik op het podium naast de muzikanten zit.
  Niets is het beste maar ik vindt dit erg prettig, nadat ik een dure buizenversterker eruit ga doen omdat hij te weinig vermogen heeft voor deze luidsprekers geniet ik weer van een weergave die werkelijk is.
  En niet te vergeten: wie levert apparatuur die na 40 jaar nog goed functioneert ????? versterker aangestuurd , ik praat dan tot 16 hz !!!. Wordt gedan met een 300 liter zelfbouw kast en JBL2235.
  Deze keuze werd gemaakt na het horen van JBL Paragon op Youtube, niet het beste kanaal maar ik hoorde direct : hier is een klasse apart te horen.

  Beantwoorden
 • Draai ” pas” dertig jaar met Bose 901, tot nu toe nul komma nul slijtage van de speakers of fome randen, de speakers worden al die jaren aangestuurd door Quad versterkers en tot nu toe nog steeds een top geluid!!

  Beantwoorden
  • Ik heb ze ook al jaren te spelen op een Marantz PM7200 bak, nog steeds een geweldige muzikale sound. Draai ze met een eq uit de 6 serie, maar dat maakt geen reet uit.

   Beantwoorden
 • Als elektronicus en professioneel geluidstechnius ben ik ooit bij Bose in Edam begonnen. Naast mijn 601-3 kocht ik 5 jaar geleden een set 901-3 uit 1979. Ik heb de interne bedrading vervangen voor vandenHull snowline; de aansluitingen door banaan chassisdelen. En heb de 6 electrolitische signaalelcootjes vervangen voor metaalfilm condensatoren. En ik gebruik dan natuurlijk ook snowline tussen versterker en speakers. Wat er dan gebeurt is net alsof je de 901en achter een gordijn vandaan haalt!
  Zeker in het laag heb ik nog niets gehoord wat nog beter is. Voor diegene die kan solderen is dit echt niet moeilijk om zelf te doen. Ik zou zeggen; doe er je voordeel mee!

  Beantwoorden
 • Bose 901 VI plus de bijbehorend equalizer (met groene led) al heel lang (1997) in bezit.
  100 % procent tevreden. Speakers nog steeds top.
  Mijn dac van Matrix Audio (als voorversterker) via de equalizer op de Rotel eindversterker

  Sinds kort een Mini DSP van Deer Creek Audio (USA), een alternatief/verbetering/vervanging voor de originele equalizer? Er is in ieder geval een hoorbaar verschil.
  De Mini gaat veel lager, 41 – 29 Hz, maar geeft een (niet mooie) piek bij 65 Hz.
  De originele Bose equalizer is op 65 Hz zwak waarneembaar. Daaronder weg. Wel een rustiger geluidsbeeld en heeft altijd nog de 2 schuifschakelaars.

  De vraag die ik mezelf al een tijdje stel. Is de Bose equalizer toe aan een (doormeet) beurt?
  Speurtocht op internet levert mij alleen upgradekits op uit de USA.
  Houd het liever dichter bij huis.

  Suggesties?

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.