Bastanis Matterhorn


Bastanis Matterhorn meetrapport

Bastanis Matterhorn - impedantie en fase standaard tweeterDe impedantie toont zich als een vriendelijke belasting voor een versterker. De 4 Ohm lijn wordt net niet bereikt rond het 170 Hz gebied. De elektrische fase gooit ook geen roet in het eten en blijft rond 0 graden. Sterker nog: de fasehoek beweegt zich ondanks het simpele filter in het grootste deel van het frequentiebereik tussen +10 graden en -10 graden. Alleen rond de poortresonantie loopt de fase op naar pakweg 28 graden. Het verschil tussen de standaard en de Gemini tweeters is zoals verwacht gering.

Bastanis Matterhorn - impedantie en fase Gemini tweeterMet de Gemini tweeter zijn de lijnen naar het hoog toe zelfs nog wat vlakker.
Dit alles geeft bij versterkers met een lage dempingsfactor een groter voordeel dan je op het eerste oog misschien verwacht. Door de vlakke impedantie/fasekarakteristiek zal bij gebruik van bijvoorbeeld een single ended triodeversterker,  of een andere vesterker die het zonder negatieve feedback doet, er nauwelijks sprake zijn van het meelopen van de uitgangspanning op de impedantiecurve. 

Hoe doet Bastanis dit?

Bastanis Matterhorn crossover filterJa, eigenlijk met een heel simpele truc. Normaal vind je een scala aan correctienetwerkjes in luidsprekerfilters. RC netwerkje over de luidsprekerunits, om de van nature oplopende impedantie glad te strijken. Een RCL serie circuitje over de totale schakeling om de oplopende impedantiebult in het middengebied te lineariseren.
In het filter van Bastanis zien we echter slechts één weerstand van 12 Ohm parallel aan de aansluitklemmen van het luidsprekersysteem. Dit kost weliswaar wat rendement, maar die ligt toch al ver boven die van een gemiddeld luidsprekersysteem. Deze weerstand is via een schakelaar buitenspel te zetten. De stand die Bastanis aanbeveelt bij partygebruik. De gebruikte weerstand is namelijk een vrij kostbaar type die geen ongelimiteerd vermogen kan dissiperen. Dit geeft mooi de gelegenheid om de meting ook nog te doen zonder de weerstand in het filtercircuit en het effect van de weerstand.Bastanis Matterhorn - impedantie en fase standaard tweeter, filterschakelaar op 0
Dan zie je een heel ander landschap met hoge bergen. Wat ook opvalt zijn de vele zichtbare paneel en/of conusresonanties, inherent aan het bouwprincipe met een breedbandwoofer/middenspeaker met groot conusoppervlakte en tweeter die pas in de hoogste frequentieregionen in actie komt.
De poort is afgestemd op 48 Hz. Wat vrij hoog lijkt gezien de grote kast. Maar vergeet niet dat we hier niet met een soepel opgehangen conus te doen hebben maar met een grote papierconus die stijf is opgehangen in het chassis. De plus zit ‘m in de veel hogere gevoeligheid, ofwel het hoge rendement van de Bastanis Matterhorn.

 Save as PDF

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

7 thoughts on “Bastanis Matterhorn

 • 01 april 2013 om 15:35
  Permalink

  Hallo Marco,
  volgens mij is er een fout geslopen in je info over de Bastanis speakers: een kijkje op zijn site leert dat de dipolen geenszins zijn vervangen. De hoorns zijn de laatste 2 ontwerpen. Een uitbreiding dus,
  vr.gr. Xavier

  Beantwoorden
 • 07 april 2013 om 23:12
  Permalink

  Hello Marco,
  Thanks for the very nice review. I am using Bastanis speakers (Mandala open baffle series
  with the active dipole subwoofers) since many years powering by the Dick’s “Little Ceasar” amps and I have to say that I have rarely heard speakers so natural, dynamic and high resolution like the Bastanis. Probably the perfect speakers for the excellent SET amp!
  Best regards
  Mamal

  Beantwoorden
 • 13 april 2013 om 15:53
  Permalink

  Hi Marco,
  Sinds 2012 ben ik in het bezit van een paar “Bastanis Matterhorn” !
  Ik kan je artikel enkel maar toejuichen Marco! Voor zij die echt van “muziek “houden …..BUY THEM !
  PS : de service en vakkundigheid van Robert (Bastanis) is ongekend ! THANKS ROBERT !! Your amazing
  BEST REGARDS
  Tommy

  Beantwoorden
 • 17 april 2013 om 10:28
  Permalink

  Hi Marco
  Ik heb in 2012 een paar Matterhorns gebouwd en ben gestart met de standaard tweeter. Na een maand of 3 heb ik een upgrade gedaan naar de Gemini tweeters. Robert geeft hiervoor prima voorwaarden, je stuurt hem de standaard tweeter terug en het volledig aankoop bedrag hiervan wordt in mindering gebracht van de Gemini’s. Zoals in je artikel staat is de standaard tweeter een heel mooie tweeter die met de meeste high end speakers meekan. Maar de Gemini is een klasse op zich. Als je van muziek houd zoals het live klinkt kan ik me geen betere speaker indenken tenminste niet als je geen zeer extreme bedragen wil neertellen. De speaker is zeer dynamisch, mooie detaillering een laag zoals je nog maar je zelden hebt gehoord en weet zich desondanks zijn toch wel forse afmetingen mooi weg te cijferen. Je luistert naar muziek niet naar een speaker of beter gezegd niet naar een hifi installatie. Robert geeft een prachtige na service. Hij blijft je helpen en bijstaan met raad tot je tevreden bent over je sound. Maak je zelden mee. Ik deel de mening van de vorige reactie als je van muziek houd BUY THEM
  Keep up the good work Robert! Thank you for sharing your knoledge
  met vriendelijke groeten
  Yves

  Beantwoorden
 • 25 november 2014 om 14:18
  Permalink

  Hi Marco,
  Ik vroeg me af of bij het bouwen van de MAtterhorn (ofwel de Wildhorn, maakt niet uit lijkt me), ook gebruik gemaakt kan worden van Okoume multiplex ipv berken?

  Hoor graag!
  groet
  Murat

  Beantwoorden
  • 25 november 2014 om 14:25
   Permalink

   Hi Murat,
   Uiteraard kan dat. Al zal dit misschien wat andere klankeigenschappen opleveren.
   Wat klankmatig ook een erg mooie houtsoort is, is populieren multiplex. Is wel wat zachter dan okoume en berken..
   Gewoon bij de bouwmarkt te koop.

   Beantwoorden
   • 25 november 2014 om 16:50
    Permalink

    Hi Marco, vanwege de mooie rood/roze kleur en de toegedichte eigenschappen aan Okoume heb ik die inmiddels aangeschaft. Overal waar ik keek werd het aangeprezen als ‘de top’ onder de multiplexen (uiteraard afhankelijk van de toepassing). Gevoelsmatig leek deze soort iets natuurlijks en roods/warms uit stralen, eigenschappen die ik ook zoek in de speakers zelf, net als een viool bij wijze van..Ik ben erg benieuwd…anders moet er gewoon een andere kast omheen, zoals je zegt, dat is geen ingewikkelde opgave 🙂
    Groet en bedankt voor je reactie!
    Murat

    Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.