Bastanis Matterhorn

Misa Criolla

4892843002121Tijdens het spitten in mijn muziekbieb kwam ik overigens nog een heel fraai album tegen die ik bijna was vergeten. Wie dit niet kent moet het maar eens gaan luisteren. Argentijnse klassieke muziek van Ariel Ramirez: Misa Criolla. Jaren geleden kwam ik dit stuk tegen op een verzamel cd ‘Aangenaam Klassiek’ en ik heb daarna het album gekocht.
De opname, de ruimte en de emotie van het muziekstuk is fenomenaal. Als je dit album opzet, luister je hem helemaal uit. Ik heb een prachtige YouTube live opname bijgevoegd, in HD kwaliteit.

Ook met deze muziek laat de Matterhorn zijn beste kant zien. Groot orkestraal werk en koren zijn dan ook zeker besteed aan deze speaker, mits de kwaliteit er naar is.

Conclusie

Bastanis Matterhorn vooraanzichtUit mijn verhaal heb je inmiddels wel begrepen dat ik zeer onder indruk ben van deze Bastanis Matterhorn. Klankmatig is deze speaker meer dan geslaagd. Zijn verschijning is groots, echter strak en ingetogen, zonder franjes en tierlantijnen. Ik vermoed dat de Bastanis Matterhorn, ondanks zijn forse afmeting,  ook bij niet al te kritische partners een blijk van goedkeuring weet te kweken.

Waar ik ook heel blij van wordt is dat ook aan de zelfbouwer is gedacht. Voor een zeer redelijke prijs bouw je, geheel naar eigen smaak, een set van deze prachtige hoornluidsprekers.  Daarbij is Robert Bastanis een zeer toegankelijke man, die graag het contact met zijn klanten persoonlijk onderhoud en de mensen graag met adviezen en informatie wil bijstaan. Koop je een Bastanis Matterhorn, dan moet je wel kiezen welke tweeter je gaat inzetten. De standaard tweeter is een prima keuze, maar als je de centjes hebt, zou ik kiezen voor de Gemini tweeters. Die zijn echt de meerprijs waard.

In Nederland worden de Bastanis luidsprekers verkocht door een kleine importeur en bovenal muziekliefhebber, Armin Bos. Bij hem kun je een afspraak maken om de Bastanis luidsprekers eens te beluisteren.
Voor meer informatie verwijs ik je naar zijn website: www.livefidelity.nl.
De website van Bastanis zelf, vind je hier www.bastanis.com

Prijzen Bastanis Matterhorn:

Berkenuitvoering met standaard tweeters: 4000 euro
Berkenuitvoering met Gemini tweeters: 4600 euro

Bastanis DIY-luidsprekerkits (zonder kast)
(incl. condensatoren, interne bedrading, luidspreker terminals, kleine onderdelen)

15” woofer + standaard tweeters: 1200 Euro
15” woofer + Gemini tweeters: 1800 Euro

Kant en klare luidsprekerkast in Berken mulitplex, ruw geschuurd: 800 euro

lees verder voor het meetrapport

 Save as PDF

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

7 thoughts on “Bastanis Matterhorn

 • 01 april 2013 om 15:35
  Permalink

  Hallo Marco,
  volgens mij is er een fout geslopen in je info over de Bastanis speakers: een kijkje op zijn site leert dat de dipolen geenszins zijn vervangen. De hoorns zijn de laatste 2 ontwerpen. Een uitbreiding dus,
  vr.gr. Xavier

  Beantwoorden
 • 07 april 2013 om 23:12
  Permalink

  Hello Marco,
  Thanks for the very nice review. I am using Bastanis speakers (Mandala open baffle series
  with the active dipole subwoofers) since many years powering by the Dick’s “Little Ceasar” amps and I have to say that I have rarely heard speakers so natural, dynamic and high resolution like the Bastanis. Probably the perfect speakers for the excellent SET amp!
  Best regards
  Mamal

  Beantwoorden
 • 13 april 2013 om 15:53
  Permalink

  Hi Marco,
  Sinds 2012 ben ik in het bezit van een paar “Bastanis Matterhorn” !
  Ik kan je artikel enkel maar toejuichen Marco! Voor zij die echt van “muziek “houden …..BUY THEM !
  PS : de service en vakkundigheid van Robert (Bastanis) is ongekend ! THANKS ROBERT !! Your amazing
  BEST REGARDS
  Tommy

  Beantwoorden
 • 17 april 2013 om 10:28
  Permalink

  Hi Marco
  Ik heb in 2012 een paar Matterhorns gebouwd en ben gestart met de standaard tweeter. Na een maand of 3 heb ik een upgrade gedaan naar de Gemini tweeters. Robert geeft hiervoor prima voorwaarden, je stuurt hem de standaard tweeter terug en het volledig aankoop bedrag hiervan wordt in mindering gebracht van de Gemini’s. Zoals in je artikel staat is de standaard tweeter een heel mooie tweeter die met de meeste high end speakers meekan. Maar de Gemini is een klasse op zich. Als je van muziek houd zoals het live klinkt kan ik me geen betere speaker indenken tenminste niet als je geen zeer extreme bedragen wil neertellen. De speaker is zeer dynamisch, mooie detaillering een laag zoals je nog maar je zelden hebt gehoord en weet zich desondanks zijn toch wel forse afmetingen mooi weg te cijferen. Je luistert naar muziek niet naar een speaker of beter gezegd niet naar een hifi installatie. Robert geeft een prachtige na service. Hij blijft je helpen en bijstaan met raad tot je tevreden bent over je sound. Maak je zelden mee. Ik deel de mening van de vorige reactie als je van muziek houd BUY THEM
  Keep up the good work Robert! Thank you for sharing your knoledge
  met vriendelijke groeten
  Yves

  Beantwoorden
 • 25 november 2014 om 14:18
  Permalink

  Hi Marco,
  Ik vroeg me af of bij het bouwen van de MAtterhorn (ofwel de Wildhorn, maakt niet uit lijkt me), ook gebruik gemaakt kan worden van Okoume multiplex ipv berken?

  Hoor graag!
  groet
  Murat

  Beantwoorden
  • 25 november 2014 om 14:25
   Permalink

   Hi Murat,
   Uiteraard kan dat. Al zal dit misschien wat andere klankeigenschappen opleveren.
   Wat klankmatig ook een erg mooie houtsoort is, is populieren multiplex. Is wel wat zachter dan okoume en berken..
   Gewoon bij de bouwmarkt te koop.

   Beantwoorden
   • 25 november 2014 om 16:50
    Permalink

    Hi Marco, vanwege de mooie rood/roze kleur en de toegedichte eigenschappen aan Okoume heb ik die inmiddels aangeschaft. Overal waar ik keek werd het aangeprezen als ‘de top’ onder de multiplexen (uiteraard afhankelijk van de toepassing). Gevoelsmatig leek deze soort iets natuurlijks en roods/warms uit stralen, eigenschappen die ik ook zoek in de speakers zelf, net als een viool bij wijze van..Ik ben erg benieuwd…anders moet er gewoon een andere kast omheen, zoals je zegt, dat is geen ingewikkelde opgave 🙂
    Groet en bedankt voor je reactie!
    Murat

    Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.