Bastanis Matterhorn

Hires muziek

Schermafbeelding 2013-03-31 om 16.12.27Ik heb op dit moment een aardige verzameling hires albums in de ‘kast’ staan. Een virtuele kast, wel te zeggen. Veelal aangeschaft bij HDtracks. Met deze Matterhorn luidspreker ervaar je de volle potentie van deze hoog resoluut opnames, doordat de Matterhorn zo makkelijk speelt is het dynamische bereik ook erg groot. Nergens wordt de muziek geknepen of ingehouden. Het, zo goed als filterloze, concept van de Matterhorn werpt hier dan ook zijn vruchten af. Aan de andere kant klinken wat minder goed opnames, vaak sterk loudness gemoduleerd, erg vlak en emotieloos.
De Matterhorn is dan ook een luidspreker die alles genadeloos laat horen. Dat geld niet alleen voor de muziek. Ook de gebruikte eindversterker is bij de Matterhorn uiterst klankbepalend.

Een Manley Stingray op de Matterhorn

Bastanis Matterhorn met Manley StingrayIk heb op mijn andere luisterkamer een Manley Stingray versterker staan. Een krachtige EL84 Push Pull versterker. Deze Manley is een heerlijk muzikale versterker, vind ik.
Echter is een huwelijk met de Matterhorn verre van ideaal. De Mattterhorn is zo kieskeurig en precies, dat de wat stevige en ‘ruwere’ sound van de Manley er genadeloos uitkomt en gewoonweg storend is. Het geluid is zeker niet verkeerd, maar als je er langer naar luistert gaat het een beetje knagen. Op een geven moment merk je dan ook dan het allemaal wat gewoontjes wordt. De bijzondere match, die ik met de Triodedick Ceasar II hebt, is weg.

Witte ruis

Hetzelfde geldt voor een aangesloten Exposure 3010S2 transistorversterker. Naast dat de Exposure behoorlijk wat ‘witte ruis’ genereert, wat bij hoog rendement speakers al snel storend wordt, is ook deze combinatie niet echt lekker. Deze zogenaamde ‘witte ruis’,  is overigens niet alleen een eigenschap van de door mij gebruikte Exposure versterker. Ik heb menige transistor versterker in huis gehad, die gewoonweg teveel ruis genereren. Deze versterkers zijn niet geschikt om op een hoogrendement hoornsysteem te spelen. Maar goed, het is het proberen waard, want er zijn natuurlijk ook ‘ruisvrije’ , of liever gezegd ‘ruisarme’ transistorbakken.

Genietfactor op 10

Sluit ik echter na het transistor- en Stingray Manley avontuur, mijn Triodedick Ceasar II weer aan, is het muziekplaatje weer compleet. De genietfactor staat dan weer op 10.
Deze Luidspreker heeft gewoon een hele mooie laag vermogen buisversterker nodig om echt tot bloei te komen. Ik vermoed dat met goed ontworpen 2A3 versterker van een Wattje of 3, ook erg mooie resultaten te behalen zijn. Het proberen waard, zou ik zeggen en als de muziekkwaliteit ook nog eens goed is, kun je ook echt alles uit deze luidspreker halen.
Goede Jazz uit de jaren 50 en 60 Jazz als Miles Davis en Dick Hyman zijn innemend en lekker vol van klank. Een genot om naar te luisteren. Avondvullende muziek samen met een lekker glas rode wijn en een goede sigaar. Al laat ik die laatste even voorbijgaan.

 Save as PDF

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

7 thoughts on “Bastanis Matterhorn

 • 01 april 2013 om 15:35
  Permalink

  Hallo Marco,
  volgens mij is er een fout geslopen in je info over de Bastanis speakers: een kijkje op zijn site leert dat de dipolen geenszins zijn vervangen. De hoorns zijn de laatste 2 ontwerpen. Een uitbreiding dus,
  vr.gr. Xavier

  Beantwoorden
 • 07 april 2013 om 23:12
  Permalink

  Hello Marco,
  Thanks for the very nice review. I am using Bastanis speakers (Mandala open baffle series
  with the active dipole subwoofers) since many years powering by the Dick’s “Little Ceasar” amps and I have to say that I have rarely heard speakers so natural, dynamic and high resolution like the Bastanis. Probably the perfect speakers for the excellent SET amp!
  Best regards
  Mamal

  Beantwoorden
 • 13 april 2013 om 15:53
  Permalink

  Hi Marco,
  Sinds 2012 ben ik in het bezit van een paar “Bastanis Matterhorn” !
  Ik kan je artikel enkel maar toejuichen Marco! Voor zij die echt van “muziek “houden …..BUY THEM !
  PS : de service en vakkundigheid van Robert (Bastanis) is ongekend ! THANKS ROBERT !! Your amazing
  BEST REGARDS
  Tommy

  Beantwoorden
 • 17 april 2013 om 10:28
  Permalink

  Hi Marco
  Ik heb in 2012 een paar Matterhorns gebouwd en ben gestart met de standaard tweeter. Na een maand of 3 heb ik een upgrade gedaan naar de Gemini tweeters. Robert geeft hiervoor prima voorwaarden, je stuurt hem de standaard tweeter terug en het volledig aankoop bedrag hiervan wordt in mindering gebracht van de Gemini’s. Zoals in je artikel staat is de standaard tweeter een heel mooie tweeter die met de meeste high end speakers meekan. Maar de Gemini is een klasse op zich. Als je van muziek houd zoals het live klinkt kan ik me geen betere speaker indenken tenminste niet als je geen zeer extreme bedragen wil neertellen. De speaker is zeer dynamisch, mooie detaillering een laag zoals je nog maar je zelden hebt gehoord en weet zich desondanks zijn toch wel forse afmetingen mooi weg te cijferen. Je luistert naar muziek niet naar een speaker of beter gezegd niet naar een hifi installatie. Robert geeft een prachtige na service. Hij blijft je helpen en bijstaan met raad tot je tevreden bent over je sound. Maak je zelden mee. Ik deel de mening van de vorige reactie als je van muziek houd BUY THEM
  Keep up the good work Robert! Thank you for sharing your knoledge
  met vriendelijke groeten
  Yves

  Beantwoorden
 • 25 november 2014 om 14:18
  Permalink

  Hi Marco,
  Ik vroeg me af of bij het bouwen van de MAtterhorn (ofwel de Wildhorn, maakt niet uit lijkt me), ook gebruik gemaakt kan worden van Okoume multiplex ipv berken?

  Hoor graag!
  groet
  Murat

  Beantwoorden
  • 25 november 2014 om 14:25
   Permalink

   Hi Murat,
   Uiteraard kan dat. Al zal dit misschien wat andere klankeigenschappen opleveren.
   Wat klankmatig ook een erg mooie houtsoort is, is populieren multiplex. Is wel wat zachter dan okoume en berken..
   Gewoon bij de bouwmarkt te koop.

   Beantwoorden
   • 25 november 2014 om 16:50
    Permalink

    Hi Marco, vanwege de mooie rood/roze kleur en de toegedichte eigenschappen aan Okoume heb ik die inmiddels aangeschaft. Overal waar ik keek werd het aangeprezen als ‘de top’ onder de multiplexen (uiteraard afhankelijk van de toepassing). Gevoelsmatig leek deze soort iets natuurlijks en roods/warms uit stralen, eigenschappen die ik ook zoek in de speakers zelf, net als een viool bij wijze van..Ik ben erg benieuwd…anders moet er gewoon een andere kast omheen, zoals je zegt, dat is geen ingewikkelde opgave 🙂
    Groet en bedankt voor je reactie!
    Murat

    Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.