Bastanis Matterhorn

Filter or not to filter

Bastanis Matterhorn afwerking voet (1 of 1)Het mooie van deze Bastanis Matterhorn is de simpelheid waarmee deze luidspreker is opgebouwd. En dat dat is niet anders voor het filter. Bastanis heeft er voor gekozen om zo weinig mogelijk filtercomponenten te gebruiken. We zien dan ook alleen maar een 1,5 uF condensator de signaalweg van de tweeter.Bastanis Matterhorn crossover

De laagweergever heeft geen filter componenten in de signaalweg en valt natuurlijk af.

Langwerpige sigaar in het filter?

We zien in het filter nog een lange bruine component, wat uiteindelijk een weerstand van 12 Ohm blijkt te zijn. Deze weerstand is gemaakt van zilver/grafiet in een bamboe behuizing. Bij het meten van het filter, kwamen we er ook achter waar deze weerstand voor dient.

Een schakelaartje?

Bastanis Matterhorn luidsprekerklemmenEr is namelijk ook nog een kleine on/off schakelaar aan de achterzijde van de luidsprekerterminals geplaatst om deze weerstand te bypassen. De reden is een beetje dubieus, maar wel verklaarbaar. Volgens Bastanis, kan bij gebruik van een hoogvermogen PA versterker, deze weerstand warm worden en in het ergste geval verbranden. In een  situatie, waar je met een PA amp stevig luid wilt spelen, kun je dus deze weerstand bypassen met dit schakelaartje. Ik vraag me wel af of de serieuze muziekliefhebber, die deze luidspreker koopt of zelf bouwt, deze luidspreker daarvoor gaat gebruiken…
Daarbij komt ook nog eens dat het bypassen van deze weerstand, niet zonder klankmatige consequentie is. Integendeel zelfs.

Impedantie leveller

Bastanis Matterhorn crossover filterAls we de luidspreker meten met en zonder weerstand wordt ook de functie van deze 12 Ohm weerstand duidelijk. Deze zorgt namelijk voor een gelijkmatig impedantieverloop en nivelleert de impedantiepieken in het luidsprekerontwerp.
Zonder weerstand zien we een grillig impedantieverloop. Ik heb ook geluisterd met en zonder de bypass. Zonder weerstand is het geluid werkelijk niet om aan te horen. Gewoon de weerstand in de geluidsweg aangeschakeld laten dus. Het meetrapport en de technische uitleg van Dick en de bijgevoegde meetplaatjes maken dit wat meer duidelijk.

Luisteren

Bastanis Matterhorn De set die ik heb gekregen was al goed ingespeeld. Met name het inspelen is voor een speaker met een grote 15” woofer met papieren conus van essentieel belang en kan even duren. De luidsprekers van Bastanis zijn hoog rendement luidsprekers en bedoeld voor versterkers met lage vermogens. En wat is dan mooier als een goede 300B versterker, zoals de Triodedick Ceasar II, waar ik gewoonlijk mee speel.

Met een rendement van 100 dB/mtr en een gelijkmatig impedantieverloop, is de Matterhorn een eenvoudige klant voor deze versterker. Deze combinatie gaat heel erg goed. Het laag is heel erg mooi en heeft veel drive. Ik ben begonnen met de inzet van de standaard tweeter. Deze is overigens kinderlijk eenvoudig aan te sluiten. Aan de bovenzijde van de kast zitten twee verzonken luidsprekeraansluiting, waarop de tweeter zo ingeprikt kan worden.

De balans tussen hoog en laag is heel erg mooi en sluit naadloos op elkaar aan. Het geeft deze luidspreker een bepaald gemak mee waarop de muziek speelt. Innemend en precies. Na een tweetal dagen gespeeld te hebben, wissel ik de standaard tweeter in voor de Gemini tweeter. Deze Gemini tweeter, is per set, toch een stevige 600 euro duurder, dan de standaard tweeter. Echter na de eerste minuut muziek spelen, weet ik dat de standaard tweeter, voor de resterende periode, gewoon in de verpakking blijft zitten. Wat is deze Gemini een mooie tweeter. Opgebouwd als dipool geeft de Gemini een bepaalde ruimte en detaillering aan de muziek, die je met de standaard tweeter totaal mist. Maar let wel, de standaard tweeter is een prima de luxe tweeter, maar als je eenmaal het verschil hebt gehoord en ervaren, is er geen weg meer terug. Je bent gewaarschuwd.

 Save as PDF

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

7 thoughts on “Bastanis Matterhorn

 • 01 april 2013 om 15:35
  Permalink

  Hallo Marco,
  volgens mij is er een fout geslopen in je info over de Bastanis speakers: een kijkje op zijn site leert dat de dipolen geenszins zijn vervangen. De hoorns zijn de laatste 2 ontwerpen. Een uitbreiding dus,
  vr.gr. Xavier

  Beantwoorden
 • 07 april 2013 om 23:12
  Permalink

  Hello Marco,
  Thanks for the very nice review. I am using Bastanis speakers (Mandala open baffle series
  with the active dipole subwoofers) since many years powering by the Dick’s “Little Ceasar” amps and I have to say that I have rarely heard speakers so natural, dynamic and high resolution like the Bastanis. Probably the perfect speakers for the excellent SET amp!
  Best regards
  Mamal

  Beantwoorden
 • 13 april 2013 om 15:53
  Permalink

  Hi Marco,
  Sinds 2012 ben ik in het bezit van een paar “Bastanis Matterhorn” !
  Ik kan je artikel enkel maar toejuichen Marco! Voor zij die echt van “muziek “houden …..BUY THEM !
  PS : de service en vakkundigheid van Robert (Bastanis) is ongekend ! THANKS ROBERT !! Your amazing
  BEST REGARDS
  Tommy

  Beantwoorden
 • 17 april 2013 om 10:28
  Permalink

  Hi Marco
  Ik heb in 2012 een paar Matterhorns gebouwd en ben gestart met de standaard tweeter. Na een maand of 3 heb ik een upgrade gedaan naar de Gemini tweeters. Robert geeft hiervoor prima voorwaarden, je stuurt hem de standaard tweeter terug en het volledig aankoop bedrag hiervan wordt in mindering gebracht van de Gemini’s. Zoals in je artikel staat is de standaard tweeter een heel mooie tweeter die met de meeste high end speakers meekan. Maar de Gemini is een klasse op zich. Als je van muziek houd zoals het live klinkt kan ik me geen betere speaker indenken tenminste niet als je geen zeer extreme bedragen wil neertellen. De speaker is zeer dynamisch, mooie detaillering een laag zoals je nog maar je zelden hebt gehoord en weet zich desondanks zijn toch wel forse afmetingen mooi weg te cijferen. Je luistert naar muziek niet naar een speaker of beter gezegd niet naar een hifi installatie. Robert geeft een prachtige na service. Hij blijft je helpen en bijstaan met raad tot je tevreden bent over je sound. Maak je zelden mee. Ik deel de mening van de vorige reactie als je van muziek houd BUY THEM
  Keep up the good work Robert! Thank you for sharing your knoledge
  met vriendelijke groeten
  Yves

  Beantwoorden
 • 25 november 2014 om 14:18
  Permalink

  Hi Marco,
  Ik vroeg me af of bij het bouwen van de MAtterhorn (ofwel de Wildhorn, maakt niet uit lijkt me), ook gebruik gemaakt kan worden van Okoume multiplex ipv berken?

  Hoor graag!
  groet
  Murat

  Beantwoorden
  • 25 november 2014 om 14:25
   Permalink

   Hi Murat,
   Uiteraard kan dat. Al zal dit misschien wat andere klankeigenschappen opleveren.
   Wat klankmatig ook een erg mooie houtsoort is, is populieren multiplex. Is wel wat zachter dan okoume en berken..
   Gewoon bij de bouwmarkt te koop.

   Beantwoorden
   • 25 november 2014 om 16:50
    Permalink

    Hi Marco, vanwege de mooie rood/roze kleur en de toegedichte eigenschappen aan Okoume heb ik die inmiddels aangeschaft. Overal waar ik keek werd het aangeprezen als ‘de top’ onder de multiplexen (uiteraard afhankelijk van de toepassing). Gevoelsmatig leek deze soort iets natuurlijks en roods/warms uit stralen, eigenschappen die ik ook zoek in de speakers zelf, net als een viool bij wijze van..Ik ben erg benieuwd…anders moet er gewoon een andere kast omheen, zoals je zegt, dat is geen ingewikkelde opgave 🙂
    Groet en bedankt voor je reactie!
    Murat

    Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.