Bastanis Matterhorn

De opbouw van de Bastanis Matterhorn

Bastanis Matterhorn afwerking berkenplexDe kast is opgebouwd uit 3 cm. dik berkentriplex. Berken is een erg mooie houtsoort welke ook nog eens erg fraai af te werken is. Daarbij komt dat Berken ook nog eens redelijk hard is. Dit in tegenstelling tot het vergelijkbare populierenhout.

Het nadeel van berkenplex is dat het nogal trekgevoelig is. Alle platen die ik tegen ben gekomen in de Doe Het Zelf bouwmarkten zijn zo krom, dat ze voor luidsprekerbouw ongeschikt zijn. De professionele houthandel heeft veel betere kwaliteit berkenplex. Dus ga je met deze houtsoort aan de gang, kijk dan even in de professionele houthandel. Het voorkomt een hoop frustraties. Een goed adres is bijvoorbeeld de Arnhemse Fijnhouthandel.

 

Wat ook mogelijk is en ik wel eens doe, is gebruik maken van het veel zachtere populierenplex en deze afwerken met een 4 mm. berkenplex. Populierenplex lijkt op berken, is fijn van nerf, kaarsrecht en mooi te bewerken. Het is alleen veel zachter dan berken en dus minder geschikt voor eindafwerking.  De PTP/Lenco L75 platenspelers, die ik nu aan het bouwen ben, zijn op deze manier opgebouwd. In dat komende project zal ik dan ook laten zien, hoe ik dat precies doe.
De zijkanten van de Matterhorn laten op de foto, het bekende triplex effect zien.  Het front van deze Matterhorn is echter afgewerkt in een luxe fineer. Amerikaans walnoten in mijn geval. Maar ook andere fineren zijn bij Bastanis, op aanvraag leverbaar. Wil je hem gewoon afgewerkt in naturel Berken hebben, dan kan dat natuurlijk ook.

Bouw de Bastanis Matterhorn zelf!

Het mooie van dit luidsprekerconcept is, dat Robert Bastanis de luidsprekers ook aanbied als luidsprekerkit. Voor minder dan 1/3 van de kant en klaar prijs, koop je bij Bastanis alle onderdelen om deze luidspreker zelf te bouwen. Als je de tekeningen ziet van de constructie van deze kast, moet het geen probleem zijn om, met een beetje klusvaardigheid, een paar fraaie kasten zelf in elkaar klussen. Er zijn eigenlijk geen lastige heuvels te nemen, mits je een beetje handig bent met de cirkelzaag en eventueel een freesmachine. Ook het elektrische gedeelte van de filteropbouw is kinderlijk eenvoudig en kan door iedereen, die een klein beetje kan solderen, worden gedaan.Bastanis Matterhorn bouwtekeningBastanis Matterhorn bouwtekening

 Save as PDF

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

7 thoughts on “Bastanis Matterhorn

 • 01 april 2013 om 15:35
  Permalink

  Hallo Marco,
  volgens mij is er een fout geslopen in je info over de Bastanis speakers: een kijkje op zijn site leert dat de dipolen geenszins zijn vervangen. De hoorns zijn de laatste 2 ontwerpen. Een uitbreiding dus,
  vr.gr. Xavier

  Beantwoorden
 • 07 april 2013 om 23:12
  Permalink

  Hello Marco,
  Thanks for the very nice review. I am using Bastanis speakers (Mandala open baffle series
  with the active dipole subwoofers) since many years powering by the Dick’s “Little Ceasar” amps and I have to say that I have rarely heard speakers so natural, dynamic and high resolution like the Bastanis. Probably the perfect speakers for the excellent SET amp!
  Best regards
  Mamal

  Beantwoorden
 • 13 april 2013 om 15:53
  Permalink

  Hi Marco,
  Sinds 2012 ben ik in het bezit van een paar “Bastanis Matterhorn” !
  Ik kan je artikel enkel maar toejuichen Marco! Voor zij die echt van “muziek “houden …..BUY THEM !
  PS : de service en vakkundigheid van Robert (Bastanis) is ongekend ! THANKS ROBERT !! Your amazing
  BEST REGARDS
  Tommy

  Beantwoorden
 • 17 april 2013 om 10:28
  Permalink

  Hi Marco
  Ik heb in 2012 een paar Matterhorns gebouwd en ben gestart met de standaard tweeter. Na een maand of 3 heb ik een upgrade gedaan naar de Gemini tweeters. Robert geeft hiervoor prima voorwaarden, je stuurt hem de standaard tweeter terug en het volledig aankoop bedrag hiervan wordt in mindering gebracht van de Gemini’s. Zoals in je artikel staat is de standaard tweeter een heel mooie tweeter die met de meeste high end speakers meekan. Maar de Gemini is een klasse op zich. Als je van muziek houd zoals het live klinkt kan ik me geen betere speaker indenken tenminste niet als je geen zeer extreme bedragen wil neertellen. De speaker is zeer dynamisch, mooie detaillering een laag zoals je nog maar je zelden hebt gehoord en weet zich desondanks zijn toch wel forse afmetingen mooi weg te cijferen. Je luistert naar muziek niet naar een speaker of beter gezegd niet naar een hifi installatie. Robert geeft een prachtige na service. Hij blijft je helpen en bijstaan met raad tot je tevreden bent over je sound. Maak je zelden mee. Ik deel de mening van de vorige reactie als je van muziek houd BUY THEM
  Keep up the good work Robert! Thank you for sharing your knoledge
  met vriendelijke groeten
  Yves

  Beantwoorden
 • 25 november 2014 om 14:18
  Permalink

  Hi Marco,
  Ik vroeg me af of bij het bouwen van de MAtterhorn (ofwel de Wildhorn, maakt niet uit lijkt me), ook gebruik gemaakt kan worden van Okoume multiplex ipv berken?

  Hoor graag!
  groet
  Murat

  Beantwoorden
  • 25 november 2014 om 14:25
   Permalink

   Hi Murat,
   Uiteraard kan dat. Al zal dit misschien wat andere klankeigenschappen opleveren.
   Wat klankmatig ook een erg mooie houtsoort is, is populieren multiplex. Is wel wat zachter dan okoume en berken..
   Gewoon bij de bouwmarkt te koop.

   Beantwoorden
   • 25 november 2014 om 16:50
    Permalink

    Hi Marco, vanwege de mooie rood/roze kleur en de toegedichte eigenschappen aan Okoume heb ik die inmiddels aangeschaft. Overal waar ik keek werd het aangeprezen als ‘de top’ onder de multiplexen (uiteraard afhankelijk van de toepassing). Gevoelsmatig leek deze soort iets natuurlijks en roods/warms uit stralen, eigenschappen die ik ook zoek in de speakers zelf, net als een viool bij wijze van..Ik ben erg benieuwd…anders moet er gewoon een andere kast omheen, zoals je zegt, dat is geen ingewikkelde opgave 🙂
    Groet en bedankt voor je reactie!
    Murat

    Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.