Bastanis Matterhorn

Schermafbeelding 2013-04-09 om 11.39.48

This review is also availabe in English

 

 

 

 

 

Een luidspreker met een sjieke Italiaanse naam uit Duitsland…

Bastanis MatterhornRobert Bastanis is de geestelijke vader van de de door mij besproken Matterhorn luidspreker. Bastanis is zo’n 12 jaar geleden begonnen met het bouwen van open baffle luidsprekers. Zijn passie is geboren uit de muziekhobby en Robert Bastanis is sindsdien, wars van alle marketing compromissen, zijn eigen koers gaan varen. Inmiddels zijn de open baffle luidsprekers aangevuld met een kleine luidsprekerlijn. Deze luidsprekers zijn gebaseerd op een hoornluidspreker voor het laag aangevuld met een losse tweeter voor het hoog.
Alle luidsprekers van Bastanis hebben een hoog rendement en zijn dus gemaakt voor een huwelijk met een laag vermogen (buis) versterker. De kleinste Bastanis is de Little Big Fun en de grootste, tevens het topmodel, door mij besproken luidspreker, de Bastanis Matterhorn.

Aantrekkelijke reus

De Bastanis luidsprekers zijn misschien niet bij een breed publiek bekend, echter zijn de luidsprekers van Bastanis alom gewaardeerd voor diegenen die een set Bastanis luidsprekers hebben mogen beluisteren. Of het nu de kleinere Little Big Fun is of de Matterhorn, die nu bij mij staat te spelen, beiden worden zeer gewaardeerd.
Nu is het mijn beurt om het topmodel van Bastanis, de Matterhorn, een paar weken te mogen beluisteren.

De Bastanis Matterhorn is een forse luidspreker, die je niet snel over het hoofd kunt zien. Met een grote 15” (38.1 cm!) laag luidspreker midden in het front, is de Matterhorn een directe eyecatcher. Ondanks het formaat is het echter geenszins een doorn in het oog. Althans, dat vind ik. Ik ben natuurlijk wel grote luidsprekers gewend, maar zelfs mijn vrouw was over het uiterlijk van de Matterhorn, positief te spreken.
Bastanis MatterhornDe Matterhorn is in wezen een grote kast met één 15” woofer. De kast is opgebouwd als hoornluidspreker. De papieren conus van de 15” woofer wordt door Bastanis behandeld met een, op olie gebaseerde coating. Na aanbrengen van de olie, wordt de luidsprekerunit bij verschillen temperaturen gedroogd. Hierdoor ontstaat een zeer stijve constructie, waardoor de woofer onbeperkt kan doorlopen, zonder opbreekverschijnselen te laten horen. Bastanis heeft dan ook gekozen voor een bijna filterloos ontwerp. Later kom ik op dit filter, of eigenlijk geen filter, terug.

Tweeter

De Bastanis kan worden gecomplementeerd met een tweetal tweeters. De standaard tweeter is een (normale)  hoorntweeter van een gerenommeerd luidsprekermerk. Ik kon zo niet zien welke het was.
Bastanis Matterhorn standaard tweeter achterzijdeBastanis Matterhorn standaard vooraanzicht (1 of 1) Hier op de foto is deze geplaatst in een vierkante behuizing.
Ook is het mogelijk de Matterhorn aan te schaffen met de zogeheten ‘Gemini’ tweeters.
De Gemini tweeter is een dipool tweeter, welke door Bastanis uit verschillende onderdelen wordt opgebouwd. Deze Gemini tweeter heeft een met fenolhars coating behandeld membraan en is daardoor vrijwel vrij van resonanties. De Gemini loopt door tot 20 kHz. Zowel de standaard, als de Gemini tweeter worden los boven op de de kast geplaatst. Simpel maar effectief.Bastanis Matterhorn Gemini tweeter vooraanzichtBastanis Matterhorn Gemini tweeter achteraanzicht (1 of 1)

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

7 thoughts on “Bastanis Matterhorn

 • 01 april 2013 om 15:35
  Permalink

  Hallo Marco,
  volgens mij is er een fout geslopen in je info over de Bastanis speakers: een kijkje op zijn site leert dat de dipolen geenszins zijn vervangen. De hoorns zijn de laatste 2 ontwerpen. Een uitbreiding dus,
  vr.gr. Xavier

  Beantwoorden
 • 07 april 2013 om 23:12
  Permalink

  Hello Marco,
  Thanks for the very nice review. I am using Bastanis speakers (Mandala open baffle series
  with the active dipole subwoofers) since many years powering by the Dick’s “Little Ceasar” amps and I have to say that I have rarely heard speakers so natural, dynamic and high resolution like the Bastanis. Probably the perfect speakers for the excellent SET amp!
  Best regards
  Mamal

  Beantwoorden
 • 13 april 2013 om 15:53
  Permalink

  Hi Marco,
  Sinds 2012 ben ik in het bezit van een paar “Bastanis Matterhorn” !
  Ik kan je artikel enkel maar toejuichen Marco! Voor zij die echt van “muziek “houden …..BUY THEM !
  PS : de service en vakkundigheid van Robert (Bastanis) is ongekend ! THANKS ROBERT !! Your amazing
  BEST REGARDS
  Tommy

  Beantwoorden
 • 17 april 2013 om 10:28
  Permalink

  Hi Marco
  Ik heb in 2012 een paar Matterhorns gebouwd en ben gestart met de standaard tweeter. Na een maand of 3 heb ik een upgrade gedaan naar de Gemini tweeters. Robert geeft hiervoor prima voorwaarden, je stuurt hem de standaard tweeter terug en het volledig aankoop bedrag hiervan wordt in mindering gebracht van de Gemini’s. Zoals in je artikel staat is de standaard tweeter een heel mooie tweeter die met de meeste high end speakers meekan. Maar de Gemini is een klasse op zich. Als je van muziek houd zoals het live klinkt kan ik me geen betere speaker indenken tenminste niet als je geen zeer extreme bedragen wil neertellen. De speaker is zeer dynamisch, mooie detaillering een laag zoals je nog maar je zelden hebt gehoord en weet zich desondanks zijn toch wel forse afmetingen mooi weg te cijferen. Je luistert naar muziek niet naar een speaker of beter gezegd niet naar een hifi installatie. Robert geeft een prachtige na service. Hij blijft je helpen en bijstaan met raad tot je tevreden bent over je sound. Maak je zelden mee. Ik deel de mening van de vorige reactie als je van muziek houd BUY THEM
  Keep up the good work Robert! Thank you for sharing your knoledge
  met vriendelijke groeten
  Yves

  Beantwoorden
 • 25 november 2014 om 14:18
  Permalink

  Hi Marco,
  Ik vroeg me af of bij het bouwen van de MAtterhorn (ofwel de Wildhorn, maakt niet uit lijkt me), ook gebruik gemaakt kan worden van Okoume multiplex ipv berken?

  Hoor graag!
  groet
  Murat

  Beantwoorden
  • 25 november 2014 om 14:25
   Permalink

   Hi Murat,
   Uiteraard kan dat. Al zal dit misschien wat andere klankeigenschappen opleveren.
   Wat klankmatig ook een erg mooie houtsoort is, is populieren multiplex. Is wel wat zachter dan okoume en berken..
   Gewoon bij de bouwmarkt te koop.

   Beantwoorden
   • 25 november 2014 om 16:50
    Permalink

    Hi Marco, vanwege de mooie rood/roze kleur en de toegedichte eigenschappen aan Okoume heb ik die inmiddels aangeschaft. Overal waar ik keek werd het aangeprezen als ‘de top’ onder de multiplexen (uiteraard afhankelijk van de toepassing). Gevoelsmatig leek deze soort iets natuurlijks en roods/warms uit stralen, eigenschappen die ik ook zoek in de speakers zelf, net als een viool bij wijze van..Ik ben erg benieuwd…anders moet er gewoon een andere kast omheen, zoals je zegt, dat is geen ingewikkelde opgave 🙂
    Groet en bedankt voor je reactie!
    Murat

    Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.