RecensieStreaming

Aurender N100 netwerkstreamer

Inschakelen

Het begint al met het inschakelen van de Aurender N100. Het apparaat is razendsnel met het opstarten. Klik op de iPad op de Aurender app en deze begint meteen te zoeken naar een aangesloten apparaat binnen je thuisnetwerk. De N100 wordt snel gevonden waarna een cijfercode in de app moet worden overgenomen van het display. Op dat moment werkt alles eigenlijk al. Ook de via USB (logisch, een andere mogelijkheid is er niet) aangesloten DAC wordt feilloos herkent, zonder gedoe met het zoeken naar drivers of wat ook. De DAC blijkt ook on the fly in en uit te pluggen. Ideaal natuurlijk voor een recensent die eens vlot wat verschillende DAC’s wil kunnen vergelijken en nog veel idealer voor een reguliere gebruiker omdat het allemaal zo prettig foolproof werkt. Na het weer inpluggen van een DAC klinkt binnen een paar seconden de muziek weer zonder dat er verder iets opnieuw geselecteerd moet worden.

Dan gaan we op zoek naar de NAS, ook die is vlot gevonden als het IP adres van de NAS (kun je op je PC opzoeken…tja, een beetje computeren is niet aan te ontkomen) en de map waarop de muziek staat wordt ingetypt. Gewoon de gebruiksaanwijzing volgen en de installatieprocedure is snel gepiept. Zie je hier tegenop? Laat de dealer dit klusje voor je doen. Een beetje audiowinkel doet dit graag voor je. Je koopt immers geen pakje boter.

Bladeren door de muziek

Aurender N100 USB connectorsEr kan nu meteen al door de muziek worden gebladerd in de ‘folder’ functie. Maar het is natuurlijk veel mooier als ook de de metadata als ‘artiest, album, tracknaam etc. en hoesafbeeldingen worden herkent en zichtbaar worden op het scherm van de iPad. Daarvoor kan er op een Mac of Windows PC een programmatje (weer een appje) worden gedownload en geïnstalleerd van de Aurender site. De zogenaamde AMM (Aurender Media Manager).

Na het installeren krijg je zicht op alle aangesloten hardware waarop muziek staat in het netwerk of op de Mac/PC of USB opslag. Selecteer je voorkeur(en) en de AMM kan de muziekbib met alle gegevens die hierboven zijn genoemd inlezen en opslaan. Dat kan even duren, afhankelijk van de omvang van de muziekbib en de snelheid van de NAS. Ik  heb de muziek op twee 6TB harde schijven op een Synology 216 Play NAS staan. Daarmee duurde het inlezen van pakweg 6000 album ongeveer 50 minuten.

Maestro… muziek!

Het is altijd een beetje inspelen. Sommigen vinden het onzin, ik niet. Een beetje jammer dat de niet-gelovigen automatisch evenveel mee profiteren als hun nieuwe apparaten tijdens gebruik toch de nodige vlieguren op de teller krijgen…(gniffel)

Om het proces wat te versnellen maak ik een hele lange playlist, waardoor de Aurender N100 de eerste dagen 24/7 aan het werk is. Slijten doet ‘ie daar echt niet van, er zitten immers geen bewegende delen in het apparaat. Het is echter niet zo erg als met luidsprekers, die koud uit de doos soms als een natte krant kunnen klinken.

Het geluid dat de Aurender N100 me vanaf uur nul laat horen mag er direct al zijn. Maar het klinkt met een paar dagen doorspelen vooral smeuïger en vrijer. Genieten doe ik echter al vanaf het begin, ook omdat het zo comfortabel werkt.

De potentie van de N100 wordt dan toch wel duidelijk: dit speelt toch weer een dikke streep verder dan mijn hoog gewaardeerde Auralic Aries. En die bediening… een droom…

Goed opgenomen 16/44 muziek vanaf de CD geript kan buitengewoon fijn klinken via de N100, muziek met hogere resolutie nog beter, 24 bit/ 192 kHz downloads van de Pono site klinken bijna zonder uitzondering beter dan ik dezelfde muziek ooit eerder mocht beleven. Dit is toch wel een mooi avontuur zeg…

De Aurender N100 geeft een rondborstig geluid met vlees en bloed (spreekwoordelijk dan, ik wil eventuele veganisten onder de lezers niet tegen me in het harnas jagen), met een tijdens de vele lange luistersessies steeds vaker zo mooie opvallende natuurlijke feel. Er wordt me een groot podium voorgetoverd met een grote detailrijkdom tot in de microdetails. Het lijkt wel of de ruisvloer een stuk lager is komen liggen. Stiltes zijn diepzwart als ze dat ook horen te zijn. Het gevoel van toegenomen ruimte maakt de luisterervaring alleen maar boeiender. Album na album wordt aangeklikt…

Aurender N100 display 1

Epiloog

Er is bij mij geen enkele twijfel dit keer: de Aurender N100 is de best klinkende muziekstreamer die tot nu toe in mijn huis heeft gestaan. Ik maak me sterk dat dit niveau met wat voor getweakte PC/ Mac nog te benaderen is. Sterker nog: ik geloof er niks van. Wat een fantastisch apparaat, deze N100. De prijs is stevig, zeker, maar niet meer zo onhaalbaar meer dan de diverse voorgangers van de N100. En hebben we dit soort bedragen in het verleden nooit aan een net wat betere CD speler uitgegeven? De Aurender N100 biedt 100% waar voor zijn geld. Zeer warm aanbevolen om er eens kennis mee te gaan maken als je een klasse muziekstreamer zoekt die je je muziek misschien wel helemaal laat herontdekken.

 

Aurender N100: 2.890 euro

Website Aurender

De Aurender N100 in dit verhaal is geleverd door Novus Audio in Kampen, waarvoor veel dank.

Een mooi verhaal op Computer Audiophile over een bezoek aan Aurender,

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is in de eerste plaats een muziekliefhebber met een voorkeur voor de analoge weergave, zijn platenspeler, de tape en cassettedecks en (goed ontworpen) hoornluidsprekers. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media. Daarnaast schreef hij vele recensies voor de hi-fi bladen HVT en Vi-fi. Dick's adagio is: 'Een dag geen muziek is een dag niet geleefd'.

15 thoughts on “Aurender N100 netwerkstreamer

 • ik vraag me echt af waarom een dergelijk apparaat zoveel moet kosten ? uiteraard is er de audiofiele vraag naar dergelijke producten en dus bestaat deze markt maar ik durf te wedden dat onder gelijke condities waarbij het volume exact hetzelfde is er geen verschil waarneembaar is tussen de aurender, auralic of… mini mac. Tenzij het apparaat ergens de mist in gaat ( vervorming) waardoor het een bepaald klankkarakter krijgt.

  Beantwoorden
  • Hendrik, Ik vraag me dat ook regelmatig af, maar hier heb ik geen enkele twijfel over het gebodene. Man, wat klinkt deze Aurender goed zeg!

   Beantwoorden
 • hoi dick, ik twijfel geen moment aan wat je vind van deze speler maar ik wil hier met permissie toch wat kritische kanttekeningen bij plaatsen. loudness is bepalend in onze perceptie maw een apparaat wat luider klinkt zal voor je gevoel meer detail, voller, transparanter etc etc alles meer. bij gelijk volume van je versterker klinkt de aurender dan luider als je eigen streamer ? ik ben jaren gefopt door mijn ‘high end’ copland cd speler, iedere streamer of computer speelde hij mijns inziens voorbij, hetzelfde gold coor mijn oude goldmund mimesis dac. wat blijkt; een hoge analoge output heeft mij perceptie altijd beïnvloed, met als gevolg andere apparaten gaven letterlijk en figuurlijk minder muziek. jouw mening blijft natuurlijk subjectief ( kan ook niet anders) maar meetresultaten zouden je ervaring kunnen staven. dit zou niet de eerste speler of dac zijn die middels vervorming/clipping/afwijkende freq.respons een bepaald karakter meekrijgt zoals ‘rondborstig’ zoals jij dat omschrijft. sterker nog ik vermoedt dat dergelijke afwijkingen meer aan de orde zijn bij exotisch geprijsde apparaten dan zijn no nonsense equivalent. allemaal toegestaan natuurlijk maar hifi of high end draait toch in eerste instantie om de meeste exacte weergave van het origineel gevangen door de microfoon.

  Beantwoorden
  • Ha Hendrik,

   Het heeft niks met loudness te maken. Er zijn immers geen luidheidverschillen tussen de verschillende bronnen. Zowel de Auralic als de Aurender zijn zogenaamde ‘networkbridges’ zonder eigen ingebouwde DAC. Ze geven hun digitale signaal gewoon door, zoals ook de Mac dat doet die ook in het audiorek staat. Daar hoor je tussen de verschillende softwareplayers ook heel goed de verschillen. Dus waarom zou een tot in de puntjes geoptimaliseerde doorgever als een Auralic geen hoorbaar beter geluid kunnen geven, wat ‘ie ook wel degelijk doet. Afgelopen week heb ik de Auralic Aries weer even terug gezet. Erg fijn apparaat, daar geen kwaad woord over, maar ik heb niet veel tijd nodig om te weten waar de Auralic N100 me nog beter bevalt.

   Maar we kunnen er nog zo lang over doorzagen, beter is: leen er voor een weekend eens eentje van een dealer en laat je oren het beslissen. Nee, die van mij is niet te leen, die wil ik geen dag meer missen, wat zeg ik: nog geen uur…:-)

   Beantwoorden
 • Hoi Dick,

  Geinteresseerd heb ik je verhaal gelezen. Ik heb nu bijna 4 jaar een Streaming4Home musicserver, aangesloten op een Yamaha SACD CD-S3000. De brakkige updates van Jriver MC21 beginnen me te irriteren.

  Vandaar dat deze Aurender op de verlanglijst staat. 1 Vraag hierover: elke keer als je muziek op je NAS zet, geript of gekocht via HD tracks, moet je dan die Aurender Media Manager laten draaien, of gaat dat vanzelf. Zo te lezen heb je dus altijd nog een PC/Laptop nodig in het netwerk.

  Beantwoorden
  • Hallo Han,

   Nee, dat hoeft niet. De aanvullingen kunnen via een partial update in de Conductor app worden aangemeld. Dan zie je ze vanzelf verschijnen.
   Wil je je laatste aanwinsten echter per direct willen luisteren. Dan kun je dat via de ‘Folder’ play doen. Daar zijn alle nieuw naar de NAS geuploade albums meteen zichtbaar.
   Ik moet zeggen dat ik het selecteren via de ‘Folder’ knop langzamerhand steeds meer ben gaan gebruiken.

   De PC/laptop waarop de Aurender Media Manager draait heb je niet zo vaak nodig, alleen als je de muziekbib een compleet nieuwe scan wilt geven. Verder heb je de AMM niet nodig tijdens normaal operationeel gebruik. De Aurenders zijn autonoom werkende streamers.

   Beantwoorden
 • Hoi Dick,

  Met welke DAC hebt u deze netwerk bridge getest? Werkt deze eenvoudig met jullie DDDAC 1794?

  Beantwoorden
  • Daar maak ik zelf de meeste luisteruren mee…:-) Je hoeft er geen vreemde dingen voor te doen, gewoon aansluiten en spelen. De Aurender is heel erg gemakkelijk in omgang. Je kunt er DAC’s on the fly mee uitwisselen. De muziek speelt binnen een paar seconden weer verder.

   Beantwoorden
   • Hoi Dick,

    Dank je voor snelle respons. Op dit moment speel ik mijn muziek af via Kodi. De geluidskwaliteit van de speler vind ik goed enkel minder gebruiksvriendelijk op vlak van sample rate van muziekfiles en afspeellijsten maken. J. river geeft bij mij geen goede resultaten op vlak van muziekkwaliteit.Ik ben aan het overwegen om mijn bestaande DDDAC 1794 te upgraden. Ik twijfel tussen extra decks (1deck) te bouwen en/of uitgangstransformatoren te gebruiken i.p.v. de standaard rode caps. Wat is in jouw ogen de beste keuze?

    Beantwoorden
    • Hallo Jonas,

     Garbage in, garbage out, is een Engels wijs gezegde. Zorg eerst dat je je bron naar wens krijgt. Anders heeft de mooiste upgrade daarna geen enkel nut.

     Wat je overigens noemt zijn net de 2 opwaarderingen voor een standaard 1-dek DDDAC1794 die ik zelf het meest effectief vind. De grootste stap maak je door van 1 naar 2 deks te gaan.
     Met de uitgangstrafo’s ga je de hele DAC schakeling gebruiken. Met een uitgangscondensator wordt in principe maar de helft daarvan gebruikt voor je muziekweergave.

     Beantwoorden
 • Aangezien ik nog geen digitale bestanden afspeel en me oriënteer voor een nieuw CD-loopwerk in de prijsklasse van de hier goed geteste Aurender ben ik me er toch wat in gaan verdiepen en heb 2 dealers een mail gestuurd voor wat meer info en mogelijkheden t.o.v. de geluidskwaliteit van een cd loopwerk in deze prijsklasse.

  De ene heeft gereageerd er op terug te komen….(wanneer weet ik nog niet) de ander moest ik maar even bellen, heb een afspraak gemaakt en de volgende dag na 1 uur rijden stond alleen de 20K kostende versie aangesloten…die volgens de verkoper het meeste werd verkocht.
  De 3,5K versie met harde schijf waar ik voor kwam…moest ik niet teveel van verwachten en wel minimaal met een usb kabel van 600€ aan gaan sluiten, en als ik deze wilde beluisteren moest ik maar een nieuwe afspraak maken,hier was nu geen tijd voor ondanks dat er verder geen klanten waren.

  Het lijkt erop dat het weer (te)goed gaat in de hifi branche. Ik heb tot nu toe het gevoel dat een dergelijke aankoop met kabel van 4000€ niet de moeite is voor de dealers die ik tot nu toe heb benaderd. ….ik ben er dus nog niet helemaal uit wat het gaat worden.

  Beantwoorden
 • Na mijn wat mindere ervaringen met dealers die een 4K aankoop waarschijnlijk
  niet voldoende interessant vonden,ben ik uiteindelijk toch een zaak tegen gekomen
  die het wel snapt en de klant op een prettige manier eerlijk verder helpt.

  Na een telefoontje met Michel van Audiofile ging het allemaal snel.
  Ik kon diezelfde avond langskomen,en ben in een professioneel aan huis opgezette
  zaak met met meerdere luister ruimtes goed geholpen en geadviseerd
  En niet onbelangrijk…met verstand van zaken.
  Aan het einde van de avond ben ik met een Aurender X100L huiswaarts gereden…

  Omdat ik nieuw ben op dit gebied,tevens een goede usb kabel meegekregen om eerst te proberen voordat ik deze moet aanschaffen….waar
  mijn eerdere ervaring bij een zaak in Hilversum het advies was,er direct
  een Usb van minimaal 600€ bij aan te schaffen.

  Omdat er het e.a aan hoge kwaliteit muziek voor me is opgezet,kon ik al direct
  genieten van wat toch wel de toekomst is om op een luxe manier op een hoogwaardig
  niveau van muziek te genieten.
  Mijn eerste ervaringen zijn heel positief,en ben toch wel blij hier naar gekeken
  te hebben i.p.v. een nieuw cd loopwerk aan geschaft te hebben.

  Samenvattend: Aurender en Audiofile….GA ZO DOOR!

  Beantwoorden
  • Willard, gelukkig zijn er ook nog vakwinkels die wel weten hoe ze met klanten moeten omgaan. Mooi dat het toch nog zo snel goedgekomen is!

   Beantwoorden
 • hoe belangrijk is de kwaliteit van de usbkabel nog voor de verbinding van een raid1 schijf en de aurender?
  aangezien deze de tracks eerst in het ssd geheugen laadt zou je denken dat het belang kleiner is, of niet.

  wat is jouw ervaring dick.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.