RecensieStreaming

Aurender N100 netwerkstreamer

App

Aurender N100 appHet gebruik van een streamer staat of valt bij de kwaliteit van de app (turbotaal voor applicatie, een programmatje op je PC of tablet) dat voor een comfortabele bediening moet zorgen. Bij sommige fabrikanten is een app nog steeds duidelijk een sluitpost, wat ongelooflijk veel ergernis tijdens gebruik op kan leveren.

Ik heb al vele goede en minder goede apps mee mogen maken in de jaren dat ik me met het streamen van mijn audio bezig hou. Aurender N100 app 2Er zijn mooie apps gemaakt voor de streamers die op basis van Squeezeserver werkt. Oorspronkelijk ontwikkelt voor de bekende maar helaas uit productie genomen Squeezebox. Maar de techniek leeft gewoon voort.

Ook de besturingsapp die voor de J.River software kan worden aangeschaft is een voorbeeld van een goede app.

De Lightning app voor het bedienen van mijn Auralic Aries was in de vroege versie redelijk, maar is in de tijd dat ik er mee speel behoorlijk beter geworden, hoewel de verschillende opgrades niet zonder horten of stoten gingen. Het was voor mij een reden om met regelmaat uit te wijken naar de Lumin app, bedacht voor de streamers van Lumin zelf, maar die ook prima met de Aries streamer blijkt te werken. Heb je een Auralic Aries, probeer die Lumin app maar eens…

Maar je hebt altijd baas bovenbaas en dat is … inderdaad, de app van Aurender. Deze Aurender app werkt werkelijk subliem. Het is zonder twijfel de beste waar ik tot nu toe mee werkte. Ik heb nog geen enkel vreemd ding meegemaakt in de weken dat ik er mee werk. Als een zonnetje werkelijk… intuïtief, met een hele steile leercurve. En supersnel reagerend op commando’s. Fijne playlisten maken en opslaan? Een fluitje van een cent. Een album zoeken? Je kunt het via de app sneller dan een CD uit de kast halen.

Aurender N100 app 3

Aansluiten

De Aurender N100 kriigt een mooi plaatsje in het audiorek. De netwerk en de USB kabel die worden ingeklikt zijn beide AudioQuest Diamond types.  Ik wil natuurlijk wel meteen het beste boven halen van de kwaliteiten die zo veelbelovend worden opgediend in de verhalen en folders van Aurender… We kunnen later wel eens af gaan bouwen naar meer betaalbare bekabeling om uit te zoeken hoe de N100 zich daar gevoelig voor gedraagt. Nu heb ik daar om begrijpelijke reden (denk ik) even geen behoefte aan…ahum…

Aurender N100 aansluiten

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is in de eerste plaats een muziekliefhebber met een voorkeur voor de analoge weergave, zijn platenspeler, de tape en cassettedecks en (goed ontworpen) hoornluidsprekers. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media. Daarnaast schreef hij vele recensies voor de hi-fi bladen HVT en Vi-fi. Dick's adagio is: 'Een dag geen muziek is een dag niet geleefd'.

15 thoughts on “Aurender N100 netwerkstreamer

 • ik vraag me echt af waarom een dergelijk apparaat zoveel moet kosten ? uiteraard is er de audiofiele vraag naar dergelijke producten en dus bestaat deze markt maar ik durf te wedden dat onder gelijke condities waarbij het volume exact hetzelfde is er geen verschil waarneembaar is tussen de aurender, auralic of… mini mac. Tenzij het apparaat ergens de mist in gaat ( vervorming) waardoor het een bepaald klankkarakter krijgt.

  Beantwoorden
  • Hendrik, Ik vraag me dat ook regelmatig af, maar hier heb ik geen enkele twijfel over het gebodene. Man, wat klinkt deze Aurender goed zeg!

   Beantwoorden
 • hoi dick, ik twijfel geen moment aan wat je vind van deze speler maar ik wil hier met permissie toch wat kritische kanttekeningen bij plaatsen. loudness is bepalend in onze perceptie maw een apparaat wat luider klinkt zal voor je gevoel meer detail, voller, transparanter etc etc alles meer. bij gelijk volume van je versterker klinkt de aurender dan luider als je eigen streamer ? ik ben jaren gefopt door mijn ‘high end’ copland cd speler, iedere streamer of computer speelde hij mijns inziens voorbij, hetzelfde gold coor mijn oude goldmund mimesis dac. wat blijkt; een hoge analoge output heeft mij perceptie altijd beïnvloed, met als gevolg andere apparaten gaven letterlijk en figuurlijk minder muziek. jouw mening blijft natuurlijk subjectief ( kan ook niet anders) maar meetresultaten zouden je ervaring kunnen staven. dit zou niet de eerste speler of dac zijn die middels vervorming/clipping/afwijkende freq.respons een bepaald karakter meekrijgt zoals ‘rondborstig’ zoals jij dat omschrijft. sterker nog ik vermoedt dat dergelijke afwijkingen meer aan de orde zijn bij exotisch geprijsde apparaten dan zijn no nonsense equivalent. allemaal toegestaan natuurlijk maar hifi of high end draait toch in eerste instantie om de meeste exacte weergave van het origineel gevangen door de microfoon.

  Beantwoorden
  • Ha Hendrik,

   Het heeft niks met loudness te maken. Er zijn immers geen luidheidverschillen tussen de verschillende bronnen. Zowel de Auralic als de Aurender zijn zogenaamde ‘networkbridges’ zonder eigen ingebouwde DAC. Ze geven hun digitale signaal gewoon door, zoals ook de Mac dat doet die ook in het audiorek staat. Daar hoor je tussen de verschillende softwareplayers ook heel goed de verschillen. Dus waarom zou een tot in de puntjes geoptimaliseerde doorgever als een Auralic geen hoorbaar beter geluid kunnen geven, wat ‘ie ook wel degelijk doet. Afgelopen week heb ik de Auralic Aries weer even terug gezet. Erg fijn apparaat, daar geen kwaad woord over, maar ik heb niet veel tijd nodig om te weten waar de Auralic N100 me nog beter bevalt.

   Maar we kunnen er nog zo lang over doorzagen, beter is: leen er voor een weekend eens eentje van een dealer en laat je oren het beslissen. Nee, die van mij is niet te leen, die wil ik geen dag meer missen, wat zeg ik: nog geen uur…:-)

   Beantwoorden
 • Hoi Dick,

  Geinteresseerd heb ik je verhaal gelezen. Ik heb nu bijna 4 jaar een Streaming4Home musicserver, aangesloten op een Yamaha SACD CD-S3000. De brakkige updates van Jriver MC21 beginnen me te irriteren.

  Vandaar dat deze Aurender op de verlanglijst staat. 1 Vraag hierover: elke keer als je muziek op je NAS zet, geript of gekocht via HD tracks, moet je dan die Aurender Media Manager laten draaien, of gaat dat vanzelf. Zo te lezen heb je dus altijd nog een PC/Laptop nodig in het netwerk.

  Beantwoorden
  • Hallo Han,

   Nee, dat hoeft niet. De aanvullingen kunnen via een partial update in de Conductor app worden aangemeld. Dan zie je ze vanzelf verschijnen.
   Wil je je laatste aanwinsten echter per direct willen luisteren. Dan kun je dat via de ‘Folder’ play doen. Daar zijn alle nieuw naar de NAS geuploade albums meteen zichtbaar.
   Ik moet zeggen dat ik het selecteren via de ‘Folder’ knop langzamerhand steeds meer ben gaan gebruiken.

   De PC/laptop waarop de Aurender Media Manager draait heb je niet zo vaak nodig, alleen als je de muziekbib een compleet nieuwe scan wilt geven. Verder heb je de AMM niet nodig tijdens normaal operationeel gebruik. De Aurenders zijn autonoom werkende streamers.

   Beantwoorden
 • Hoi Dick,

  Met welke DAC hebt u deze netwerk bridge getest? Werkt deze eenvoudig met jullie DDDAC 1794?

  Beantwoorden
  • Daar maak ik zelf de meeste luisteruren mee…:-) Je hoeft er geen vreemde dingen voor te doen, gewoon aansluiten en spelen. De Aurender is heel erg gemakkelijk in omgang. Je kunt er DAC’s on the fly mee uitwisselen. De muziek speelt binnen een paar seconden weer verder.

   Beantwoorden
   • Hoi Dick,

    Dank je voor snelle respons. Op dit moment speel ik mijn muziek af via Kodi. De geluidskwaliteit van de speler vind ik goed enkel minder gebruiksvriendelijk op vlak van sample rate van muziekfiles en afspeellijsten maken. J. river geeft bij mij geen goede resultaten op vlak van muziekkwaliteit.Ik ben aan het overwegen om mijn bestaande DDDAC 1794 te upgraden. Ik twijfel tussen extra decks (1deck) te bouwen en/of uitgangstransformatoren te gebruiken i.p.v. de standaard rode caps. Wat is in jouw ogen de beste keuze?

    Beantwoorden
    • Hallo Jonas,

     Garbage in, garbage out, is een Engels wijs gezegde. Zorg eerst dat je je bron naar wens krijgt. Anders heeft de mooiste upgrade daarna geen enkel nut.

     Wat je overigens noemt zijn net de 2 opwaarderingen voor een standaard 1-dek DDDAC1794 die ik zelf het meest effectief vind. De grootste stap maak je door van 1 naar 2 deks te gaan.
     Met de uitgangstrafo’s ga je de hele DAC schakeling gebruiken. Met een uitgangscondensator wordt in principe maar de helft daarvan gebruikt voor je muziekweergave.

     Beantwoorden
 • Aangezien ik nog geen digitale bestanden afspeel en me oriënteer voor een nieuw CD-loopwerk in de prijsklasse van de hier goed geteste Aurender ben ik me er toch wat in gaan verdiepen en heb 2 dealers een mail gestuurd voor wat meer info en mogelijkheden t.o.v. de geluidskwaliteit van een cd loopwerk in deze prijsklasse.

  De ene heeft gereageerd er op terug te komen….(wanneer weet ik nog niet) de ander moest ik maar even bellen, heb een afspraak gemaakt en de volgende dag na 1 uur rijden stond alleen de 20K kostende versie aangesloten…die volgens de verkoper het meeste werd verkocht.
  De 3,5K versie met harde schijf waar ik voor kwam…moest ik niet teveel van verwachten en wel minimaal met een usb kabel van 600€ aan gaan sluiten, en als ik deze wilde beluisteren moest ik maar een nieuwe afspraak maken,hier was nu geen tijd voor ondanks dat er verder geen klanten waren.

  Het lijkt erop dat het weer (te)goed gaat in de hifi branche. Ik heb tot nu toe het gevoel dat een dergelijke aankoop met kabel van 4000€ niet de moeite is voor de dealers die ik tot nu toe heb benaderd. ….ik ben er dus nog niet helemaal uit wat het gaat worden.

  Beantwoorden
 • Na mijn wat mindere ervaringen met dealers die een 4K aankoop waarschijnlijk
  niet voldoende interessant vonden,ben ik uiteindelijk toch een zaak tegen gekomen
  die het wel snapt en de klant op een prettige manier eerlijk verder helpt.

  Na een telefoontje met Michel van Audiofile ging het allemaal snel.
  Ik kon diezelfde avond langskomen,en ben in een professioneel aan huis opgezette
  zaak met met meerdere luister ruimtes goed geholpen en geadviseerd
  En niet onbelangrijk…met verstand van zaken.
  Aan het einde van de avond ben ik met een Aurender X100L huiswaarts gereden…

  Omdat ik nieuw ben op dit gebied,tevens een goede usb kabel meegekregen om eerst te proberen voordat ik deze moet aanschaffen….waar
  mijn eerdere ervaring bij een zaak in Hilversum het advies was,er direct
  een Usb van minimaal 600€ bij aan te schaffen.

  Omdat er het e.a aan hoge kwaliteit muziek voor me is opgezet,kon ik al direct
  genieten van wat toch wel de toekomst is om op een luxe manier op een hoogwaardig
  niveau van muziek te genieten.
  Mijn eerste ervaringen zijn heel positief,en ben toch wel blij hier naar gekeken
  te hebben i.p.v. een nieuw cd loopwerk aan geschaft te hebben.

  Samenvattend: Aurender en Audiofile….GA ZO DOOR!

  Beantwoorden
  • Willard, gelukkig zijn er ook nog vakwinkels die wel weten hoe ze met klanten moeten omgaan. Mooi dat het toch nog zo snel goedgekomen is!

   Beantwoorden
 • hoe belangrijk is de kwaliteit van de usbkabel nog voor de verbinding van een raid1 schijf en de aurender?
  aangezien deze de tracks eerst in het ssd geheugen laadt zou je denken dat het belang kleiner is, of niet.

  wat is jouw ervaring dick.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.