Auralic Aries Mini


Gezond eten

Goede voeding is goed voor alles…daarover hoef ik niet verder uit te wijden (en ik kook ook erg graag)

De mooie streamer doet het eigenlijk heel erg goed op junkfood (de bijbehorende meegeleverde stroomadapter heeft een schakelende voeding, goedkoop maar niet al te vriendelijk met al die hoogfrequent rommel).

BOBW voedingEr zijn diverse andere voedingen voor de Auralic Aries familie te koop. Bijvoorbeeld de populaire BOBW (Best of Both Worlds) externe voeding of een voeding van Auralic zelf (met bijbehorend prijskaartje…).

Maar zelfbouw kan natuurlijk ook. Is leuk en zelfs een stuk voordeliger.  Vanwege de spanning (minimaal 14 volt) is het net niet mogelijk om hiervoor b.v. de Tentlabs voedingsmodule te gebruiken die het zo goed deed bij de Squeezebox.

Maar de zelfbouw voedingskit die eigenlijk is bedacht voor de DDDAC1794 DAC is ook wel van het niveau van de schijf van 5. Ook een hele mooie voor een streamer als de Aries Mini. I.p.v. de blauwe printtrafo adviseerde Dick voor deze klus een steviger ringkern trafo, omdat de Auralic Aries Mini op papier wat meer stroom lijkt te vragen. Een andere praktische bijwerking van de dikkere transformator is dat de nul-lastspanning wat hoger uitvalt zodat er voldoende headroom is om de voeding op een hogere spanning in te stellen. Daarbij: beter iets te veel vermogen dan te weinig. Auralic Aries Mini (6)

In overleg met Audio-Creative is vast een mooie prijs te regelen voor een voedingsmodule zonder trafo.

De uitgangspanning is mooi af te regelen op 15 volt, even goed opletten dat bij de adapteraansluiting de binnenste op plus zit. Een mooi kastje geheel in de stijl van de TVC is al onderweg vanuit het verre Oosten maar ik wilde natuurlijk meteen met de betere voeding draaien. De PCB wordt voor dit doel tijdelijk op een plankje geschroefd. De vraag is: levert het gezonde eten ook nog wat op?…

Vergelijk

Bij het luisteren naar de inwendige DAC, met zowel de standaard en de luxe voeding valt gelijk de toegenomen rust op en de grotere diepte die in het geluidsbeeld komt. Eigenlijk een te verwachten resultaat. De analoge uitgang van de Aries Mini profiteert flink van de luxere voeding. En de USB uitgang, met externe DAC? Ook met mijn (één-decks!) DDDAC1794 gaat het allemaal nog een streepje mooier. Precies waar we het voor doen dus…

Conclusie

Wil je voor een spreekwoordelijk dubbeltje op de eerste rang zitten, een topstreamer in huis hebben met dezelfde processor als zijn grote broer, dan is de Auralic Aries Mini een uitstekende keus. Voor hetzelfde geld als een aardige cd-speler heb je een hele mooie streamer die naast een meer dan verdienstelijke ingebouwde DA-converter met mijn DDDAC1794  zelfs een ongelooflijk mooi en goed geluidsbeeld neerzet. Zowel op de iPhone als de iPad is het lekker plaatjes kiezen in een mooie overzichtelijke en gebruikersvriendelijke app.

En voor mijn dochter…

…er zit Bluetooth op de Aries Mini. Dus regelmatig is er ineens muziek te horen die niet altijd in mijn muziekbieb te vinden is, maar dubbel gestreamed wordt van youtube naar iPhone naar Aries Mini…Streamen is inmiddels muziek genieten voor alle generaties.Auralic Aries Mini10)

Auralic Aries Mini: 499 euro.

Site fabrikant

In Nederland te koop bij onder andere: Wifi Media

Specificaties:

Streaming Services
Lokale uPnP/DLNA bibliotheek
Qobuz en WiMP online streaming
Internet Radio
AirPlay en Songcast
USB harde schijf
Optionele interne HDD/SSD

Ondersteunde bestanden
AAC AIFF ALAC APE DIFF DSF FLAC
MP3 OGG WAV WV en WMA
Sampling Rates
PCM in 44.1Khz – 384Khz op 16 – 32bits
DSD64 DSD128 DSD256
Control Software
AURALiC Lightning DS
OpenHome compatible software
Media Server Compatibility
Minimserver Twonky Asset UPnP JRiver
DLNA/uPNP compatible server software
Input
RJ45 Gigabit Ethernet
Dual-Band WiFi
USB 2.0 High-Speed voor een externe schijf
Output
USB 2.0 High-Speed compatible DAC**
Coaxial TOSLINK***

Stroomverbruik
Afspelen: 20W maximaal
Formaat
13.5cm x 13.5cm x 2.8cm
Gewicht
0.5 kg

Bewaren

Jan Deckers

Jan Deckers studeerde aan het conservatorium met als specialisatie viool en piano en orkestdirectie. Hij heeft samengewerkt met o.a. Herman Finkers. Naast het spelen van piano, viool, gitaar en zang schrijft hij veel teksten en muziek voor NotaBene.

9 gedachten over “Auralic Aries Mini

 • 05 oktober 2016 om 20:32
  Permalink

  Ik ben geïnteresseerd in een goede voeding voor digitaal spul, het lijkt mij dat er betere regelaars voor dit doeleinde zijn dan de LM317, maar zelf ben ik er nog niet uit welke..

  Beantwoorden
 • 05 oktober 2016 om 21:42
  Permalink

  Leuk streamertje wat een redelijk ruimtelijk geluidsbeeld neerzet voor de prijs. Je kunt natuurlijk geen wonderen verwachten voor deze prijs maar met een betere voeding als de adapter van iFi iPower (echt een wondertje !) van rond de 50 euro kan je er echt wat moois uithalen. Ja wel belangrijk om te vermelden is het feit dat deze Aries alleen opstart met een iPad of iPhone want er is momenteel geen software beschikbaar voor een ander platform als Android en Windows. Als de zaak is opgestart kan ook gebruik gemaakt worden van een UPnP app op een ander platform.

  Beantwoorden
 • 06 oktober 2016 om 17:33
  Permalink

  Heb de Auralic mini sinds de kerst in huis
  Heb er een mooie dddac voeding aan gezet
  En een Audio Quest JitterBug – Nordost Odin USB cable en DDDac.
  Klinkt best fijn!
  Het is wel lekker als je muziek bibliotheek goed getagd is .
  Macbook met Jriver word bij mij met gemak van tafel gespeeld.

  Gr.DickQ

  Beantwoorden
 • 13 oktober 2016 om 12:38
  Permalink

  Dag Jan,

  Wordt er nog ergens een begrenzing aangegeven v.w.b. de grootte van de 2,5″ Harddisk? Er zijn nu 6TB diskjes te koop, maar ik weet niet of de controller van de Auralic daarmee om kan gaan.

  m.v.g.
  Peter

  Beantwoorden
 • 10 november 2016 om 13:21
  Permalink

  Ik heb zelf ook een mini en hij klinkt zeker niet verkeerd in de huiskamer. En ik zal zeker ook eens een betere voeding uitproberen.
  Maar eigenlijk vind ik streaming helemaal niks, want het kost me veel en veel te veel tijd en moeite. De stroom is een keer uitgevallen en nu kom ik niet meer in de bibliotheek en kan dus niets afspelen. Ik heb gewoon geen zin om dat uit te zoeken. Met je I pad kom je ook niet op de ingebouwde harde schijf zodat je nummers kan deleten e.d. Met de windows computer lukt dat overigens wel via het netwerk (was een eyeopener).
  Het is tijd dat Apple eens komt met een heel simpel besturingssysteem wat niet foutgevoelig is. Gooi er eens een paar honderd miljoen tegen aan zou ik zeggen.

  Beantwoorden
 • 10 november 2016 om 13:28
  Permalink

  PS Dan zou ik voor alle, alle zekerheid ook nog even bij de Auralic site kijken Dick. Oh ja en als je een externe harde schijf erbij koopt mag hij ook weer niet te groot zijn want dan levert de Auralic niet voldoende stroom om hem te laten draaien (wisten ze niet bij Wifi media). Kan je er weer een HUB bijkopen die in mijn geval dus niet werkte. Kost te veel tijd en moeite.

  Beantwoorden
 • 08 januari 2017 om 14:34
  Permalink

  Auralic heeft app vernieuwt Lichtning DS 4
  Er zitten een paar mooie veranderingen in.

  GR DickQ

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *