Auralic Aries Mini


Installatie

Na het downloaden van de juiste (GRATIS!!) software op zowel mijn iPhone als mijn Ipad 2 (ja een oudje doet nog steeds goed) is het installeren een fluitje van een cent. Hiervoor hoef je geen hogere wiskunde, of informatica studie voor te hebben gedaan. Auralic Aries Mini (3)Binnen een half uur een werkende streamer. De bibliotheek moet ook nog toegewezen worden en ter vergelijking met mijn MacBook en Jriver, eerst maar een simpele USB-stick met wat muziek erop gezet. Het scannen van de muziekbieb gaat erg snel en eenvoudig.

De uitgang kun je eenvoudig kiezen bij de instellingen en omdat de Aries Mini zowaar een USB-uitgang heeft voor een DAC is de DDDAC meteen gevonden. Kies je voor de Aries uitgang dan zijn er (tegelijkertijd!) twee uitgangen beschikbaar. De analoge uitgang van de Aires Mini (die dus over een eigen inwendige DAC beschikt) en de SPDIF uitgang. Ook dit werkt meteen zonder problemen op de DDDAC.

Interface/Software

De interface werkt m.i. erg intuitief. Qua layout vind ik hem fijner dan JRiver en Audirvana. Omdat ik veel klassiek draai (en dze op een bepaalde manier tag) werkt dit op een of andere manier gewoon fijner. Plaatjes zijn snel te vinden en te spelen. Gewoon maar eens wat aanzetten of zoeken op componist, artiest of gewoon per track of zoeken op map. Het werkt allemaal erg eenvoudigAuralic Aries Mini11)Muziekbibliotheek

Auralic Aries Mini (4)De Auralic Aries Mini heeft de mogelijkheid om een harde schijf in te bouwen. Deze wordt dan geformatteerd door de Aries Mini zelf en via je netwerk kun er dan je muziekfiles op zetten. Het betreft hier wel een 2.5 inch HD. Stop er een 1Tb of eventueel een 2Tb schijf in en je hebt ruimte genoeg om heel veel mooie uren muziek op te slaan. Voor de meesten van ons meer dan genoeg.

NAS

Mijn “oude” NAS staat al een tijd in de meterkast, naast de router/modem van een niet nader te noemen kabelaanbieder. Sinds kort is dit een dual-band modem voor de Wi-Fi. De NAS wordt eigenlijk alleen gebruikt als back-up voor mijn computer, maar er kan ook een extra USB schijf aan.

Al mijn klassieke en-lievelings lichte muziek op een 2Tb schijf gezet (dat paste maar net….) en aangesloten op de NAS. Via instellingen van de ARIES was het erg eenvoudig om een nieuwe muziekbibliotheek te maken en de desbetreffende harde schijf te vinden. Het scannen van de muziek duurde wel even…..en het aanmaken van de bijbehorende plaatjes ook. Via een draadloze verbinding heb ik een prima geluid. Zelfs de High-res files geven na een paar weken spelen totaal geen drop-outs. Hoewel ik, net als Dick (*), een fan van bedraad netwerk ben, wordt het zelfs aangeraden door Auralic om draadloos te werken i.v.m. een “galvanische” scheiding van het “vuile” computernetwerk en de mooie streamer…
(*) Sterker nog: ik heb een nog steeds toenemende gloeiende hekel aan het onnodig klakkeloos rondstralen met Wi-Fi of wat voor hoogfrequent straling in mijn woonomgeving. Zo veel mogelijk aan de harde kabel is mijn devies  – Red. Auralic Aries Mini (7)

Eerste luisterervaring

Ik ben eerst begonnen met een kleine luister-vergelijkings-test. Op een USB stick had ik wat muziek gezet die ook in mijn bestaande systeem stonden. Zowel de Macbook als de Auralic Aries Mini werden aangesloten op mijn DDDAC.

Na een paar vergelijkende luistertesten was het eigenlijk erg snel duidelijk. Hoe goed Apple het voor mij ook doet als grote reus de kleine “David” Aries Mini kwam als winnaar uit de strijd. En dat terwijl de Aries nog niet eens goed was ingespeeld.

Het geluidsbeeld van de Aries kwam wat rustiger over maar ook het bedieningsgemak en de mogelijkheid voor een interne HD zullen denk ik voor velen een pluspunt zijn. Voor minder dan de helft van je Macbook-geld heb je een heuse volwassen muziek-streamer.

Bewaren

Jan Deckers

Jan Deckers studeerde aan het conservatorium met als specialisatie viool en piano en orkestdirectie. Hij heeft samengewerkt met o.a. Herman Finkers. Naast het spelen van piano, viool, gitaar en zang schrijft hij veel teksten en muziek voor NotaBene.

9 gedachten over “Auralic Aries Mini

 • 05 oktober 2016 om 20:32
  Permalink

  Ik ben geïnteresseerd in een goede voeding voor digitaal spul, het lijkt mij dat er betere regelaars voor dit doeleinde zijn dan de LM317, maar zelf ben ik er nog niet uit welke..

  Beantwoorden
 • 05 oktober 2016 om 21:42
  Permalink

  Leuk streamertje wat een redelijk ruimtelijk geluidsbeeld neerzet voor de prijs. Je kunt natuurlijk geen wonderen verwachten voor deze prijs maar met een betere voeding als de adapter van iFi iPower (echt een wondertje !) van rond de 50 euro kan je er echt wat moois uithalen. Ja wel belangrijk om te vermelden is het feit dat deze Aries alleen opstart met een iPad of iPhone want er is momenteel geen software beschikbaar voor een ander platform als Android en Windows. Als de zaak is opgestart kan ook gebruik gemaakt worden van een UPnP app op een ander platform.

  Beantwoorden
 • 06 oktober 2016 om 17:33
  Permalink

  Heb de Auralic mini sinds de kerst in huis
  Heb er een mooie dddac voeding aan gezet
  En een Audio Quest JitterBug – Nordost Odin USB cable en DDDac.
  Klinkt best fijn!
  Het is wel lekker als je muziek bibliotheek goed getagd is .
  Macbook met Jriver word bij mij met gemak van tafel gespeeld.

  Gr.DickQ

  Beantwoorden
 • 13 oktober 2016 om 12:38
  Permalink

  Dag Jan,

  Wordt er nog ergens een begrenzing aangegeven v.w.b. de grootte van de 2,5″ Harddisk? Er zijn nu 6TB diskjes te koop, maar ik weet niet of de controller van de Auralic daarmee om kan gaan.

  m.v.g.
  Peter

  Beantwoorden
 • 10 november 2016 om 13:21
  Permalink

  Ik heb zelf ook een mini en hij klinkt zeker niet verkeerd in de huiskamer. En ik zal zeker ook eens een betere voeding uitproberen.
  Maar eigenlijk vind ik streaming helemaal niks, want het kost me veel en veel te veel tijd en moeite. De stroom is een keer uitgevallen en nu kom ik niet meer in de bibliotheek en kan dus niets afspelen. Ik heb gewoon geen zin om dat uit te zoeken. Met je I pad kom je ook niet op de ingebouwde harde schijf zodat je nummers kan deleten e.d. Met de windows computer lukt dat overigens wel via het netwerk (was een eyeopener).
  Het is tijd dat Apple eens komt met een heel simpel besturingssysteem wat niet foutgevoelig is. Gooi er eens een paar honderd miljoen tegen aan zou ik zeggen.

  Beantwoorden
 • 10 november 2016 om 13:28
  Permalink

  PS Dan zou ik voor alle, alle zekerheid ook nog even bij de Auralic site kijken Dick. Oh ja en als je een externe harde schijf erbij koopt mag hij ook weer niet te groot zijn want dan levert de Auralic niet voldoende stroom om hem te laten draaien (wisten ze niet bij Wifi media). Kan je er weer een HUB bijkopen die in mijn geval dus niet werkte. Kost te veel tijd en moeite.

  Beantwoorden
 • 08 januari 2017 om 14:34
  Permalink

  Auralic heeft app vernieuwt Lichtning DS 4
  Er zitten een paar mooie veranderingen in.

  GR DickQ

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *