RecensieStreaming

Auralic Aries Mini

[nextpage title=”Auralic Aries Mini” ]

Al een aantal jaren wordt er bij ons thuis muziek “gestreamed”. Eerst via de Squeezebox, later kwam de Sonos en vervolgens n MacBook en de bijbehorende software. iTunes, Audirvana, Amarra en J-River. De MacBook ging vanaf het begin gepaard met een DDDAC1794 DAC,

Steeds werd de geluidskwaliteit beter en beter en meestal ook het bedieningsgemak. Maar de tijd staat niet stil, de ontwikkeling van de streamers ook niet. En zo in een goed bui en het lezen van goede recensies, maar eens de Auralic Aries Mini aangeschaft. Hier op de site staat al een mooie review van de grotere broer, de Auralic Aries LE.

Auralic Aries Mini (9)De Auralic Aries Mini maakt net als zijn grote broer gebruik dan dezelfde processor, een Quad-Core ARM Coretex-A9 processor 1GHz, 512MB DDR3 met 4GB intern geheugen.

Dat het een serieuze speler is valt wel op te maken uit wat de speler allemaal niet kan afspelen. Alle gangbare files AAC AIFF ALAC APE DIFF DSF FLAC MP3 OGG WAV WV and WMA, en veel verschillende sample-rates (PCM in 44.1Khz – 384Khz op 16 – 32bits) en je kunt er zelfs DSD is er mee af te spelen (DSD64 DSD128 DSD256)! Zowaar een serieuze kandidaat

Wat je krijgt

Na 2 dagen keurig het pakket in huis en de inhoud ervan mooi in een klein doosje. Naast de kleine streamer, natuurlijk een losse voedingsadapter (15 Volt), een heuse interlink en twee erg dunne boekjes met installatie gegevens. Auralic Aries Mini (1)Een met een duidelijk omschrijving over hoe je een interne harde schijf installeert (zelfs de bijbehorende inbussleutel zit erbij). Het andere boekje gaat over hoe je de Aries Mini moet installeren.

Met die losse adapter ben ik altijd wel blij. Immers met de voeding kun je vaak nog veel verbetering kirjgne en ook hier worden op internet diverse alternatieven aangeboden voor de bijgeleverde adapter. Natuurlijk met een bijbehorend prijskaartje……Maar, hierover later meer.

Goed te zien hier zijn de verschillende in en-uitgangen. Helemaal links de ingang voor de stroom. Een aan/uit schakelaar zit er niet op. Dan de Ethernet verbinding en de 2 USB-poorten. De linker voor een externe harde schijf, de rechter voor een USB-DAC. Vervolgens 2 SPDIF ingangen, optische en coax, en de twee analoge uitgangen.Auralic Aries Mini (2a)

[/nextpage]
[nextpage title=”Installatie” ]

Installatie

Na het downloaden van de juiste (GRATIS!!) software op zowel mijn iPhone als mijn Ipad 2 (ja een oudje doet nog steeds goed) is het installeren een fluitje van een cent. Hiervoor hoef je geen hogere wiskunde, of informatica studie voor te hebben gedaan. Auralic Aries Mini (3)Binnen een half uur een werkende streamer. De bibliotheek moet ook nog toegewezen worden en ter vergelijking met mijn MacBook en Jriver, eerst maar een simpele USB-stick met wat muziek erop gezet. Het scannen van de muziekbieb gaat erg snel en eenvoudig.

De uitgang kun je eenvoudig kiezen bij de instellingen en omdat de Aries Mini zowaar een USB-uitgang heeft voor een DAC is de DDDAC meteen gevonden. Kies je voor de Aries uitgang dan zijn er (tegelijkertijd!) twee uitgangen beschikbaar. De analoge uitgang van de Aires Mini (die dus over een eigen inwendige DAC beschikt) en de SPDIF uitgang. Ook dit werkt meteen zonder problemen op de DDDAC.

Interface/Software

De interface werkt m.i. erg intuitief. Qua layout vind ik hem fijner dan JRiver en Audirvana. Omdat ik veel klassiek draai (en dze op een bepaalde manier tag) werkt dit op een of andere manier gewoon fijner. Plaatjes zijn snel te vinden en te spelen. Gewoon maar eens wat aanzetten of zoeken op componist, artiest of gewoon per track of zoeken op map. Het werkt allemaal erg eenvoudigAuralic Aries Mini11)Muziekbibliotheek

Auralic Aries Mini (4)De Auralic Aries Mini heeft de mogelijkheid om een harde schijf in te bouwen. Deze wordt dan geformatteerd door de Aries Mini zelf en via je netwerk kun er dan je muziekfiles op zetten. Het betreft hier wel een 2.5 inch HD. Stop er een 1Tb of eventueel een 2Tb schijf in en je hebt ruimte genoeg om heel veel mooie uren muziek op te slaan. Voor de meesten van ons meer dan genoeg.

NAS

Mijn “oude” NAS staat al een tijd in de meterkast, naast de router/modem van een niet nader te noemen kabelaanbieder. Sinds kort is dit een dual-band modem voor de Wi-Fi. De NAS wordt eigenlijk alleen gebruikt als back-up voor mijn computer, maar er kan ook een extra USB schijf aan.

Al mijn klassieke en-lievelings lichte muziek op een 2Tb schijf gezet (dat paste maar net….) en aangesloten op de NAS. Via instellingen van de ARIES was het erg eenvoudig om een nieuwe muziekbibliotheek te maken en de desbetreffende harde schijf te vinden. Het scannen van de muziek duurde wel even…..en het aanmaken van de bijbehorende plaatjes ook. Via een draadloze verbinding heb ik een prima geluid. Zelfs de High-res files geven na een paar weken spelen totaal geen drop-outs. Hoewel ik, net als Dick (*), een fan van bedraad netwerk ben, wordt het zelfs aangeraden door Auralic om draadloos te werken i.v.m. een “galvanische” scheiding van het “vuile” computernetwerk en de mooie streamer…
(*) Sterker nog: ik heb een nog steeds toenemende gloeiende hekel aan het onnodig klakkeloos rondstralen met Wi-Fi of wat voor hoogfrequent straling in mijn woonomgeving. Zo veel mogelijk aan de harde kabel is mijn devies  – Red. Auralic Aries Mini (7)

Eerste luisterervaring

Ik ben eerst begonnen met een kleine luister-vergelijkings-test. Op een USB stick had ik wat muziek gezet die ook in mijn bestaande systeem stonden. Zowel de Macbook als de Auralic Aries Mini werden aangesloten op mijn DDDAC.

Na een paar vergelijkende luistertesten was het eigenlijk erg snel duidelijk. Hoe goed Apple het voor mij ook doet als grote reus de kleine “David” Aries Mini kwam als winnaar uit de strijd. En dat terwijl de Aries nog niet eens goed was ingespeeld.

Het geluidsbeeld van de Aries kwam wat rustiger over maar ook het bedieningsgemak en de mogelijkheid voor een interne HD zullen denk ik voor velen een pluspunt zijn. Voor minder dan de helft van je Macbook-geld heb je een heuse volwassen muziek-streamer.

[/nextpage]

[nextpage title=”Gezonde voeding” ]

Gezond eten

Goede voeding is goed voor alles…daarover hoef ik niet verder uit te wijden (en ik kook ook erg graag)

De mooie streamer doet het eigenlijk heel erg goed op junkfood (de bijbehorende meegeleverde stroomadapter heeft een schakelende voeding, goedkoop maar niet al te vriendelijk met al die hoogfrequent rommel).

BOBW voedingEr zijn diverse andere voedingen voor de Auralic Aries familie te koop. Bijvoorbeeld de populaire BOBW (Best of Both Worlds) externe voeding of een voeding van Auralic zelf (met bijbehorend prijskaartje…).

Maar zelfbouw kan natuurlijk ook. Is leuk en zelfs een stuk voordeliger.  Vanwege de spanning (minimaal 14 volt) is het net niet mogelijk om hiervoor b.v. de Tentlabs voedingsmodule te gebruiken die het zo goed deed bij de Squeezebox.

Maar de zelfbouw voedingskit die eigenlijk is bedacht voor de DDDAC1794 DAC is ook wel van het niveau van de schijf van 5. Ook een hele mooie voor een streamer als de Aries Mini. I.p.v. de blauwe printtrafo adviseerde Dick voor deze klus een steviger ringkern trafo, omdat de Auralic Aries Mini op papier wat meer stroom lijkt te vragen. Een andere praktische bijwerking van de dikkere transformator is dat de nul-lastspanning wat hoger uitvalt zodat er voldoende headroom is om de voeding op een hogere spanning in te stellen. Daarbij: beter iets te veel vermogen dan te weinig. Auralic Aries Mini (6)

In overleg met Audio-Creative is vast een mooie prijs te regelen voor een voedingsmodule zonder trafo.

De uitgangspanning is mooi af te regelen op 15 volt, even goed opletten dat bij de adapteraansluiting de binnenste op plus zit. Een mooi kastje geheel in de stijl van de TVC is al onderweg vanuit het verre Oosten maar ik wilde natuurlijk meteen met de betere voeding draaien. De PCB wordt voor dit doel tijdelijk op een plankje geschroefd. De vraag is: levert het gezonde eten ook nog wat op?…

Vergelijk

Bij het luisteren naar de inwendige DAC, met zowel de standaard en de luxe voeding valt gelijk de toegenomen rust op en de grotere diepte die in het geluidsbeeld komt. Eigenlijk een te verwachten resultaat. De analoge uitgang van de Aries Mini profiteert flink van de luxere voeding. En de USB uitgang, met externe DAC? Ook met mijn (één-decks!) DDDAC1794 gaat het allemaal nog een streepje mooier. Precies waar we het voor doen dus…

Conclusie

Wil je voor een spreekwoordelijk dubbeltje op de eerste rang zitten, een topstreamer in huis hebben met dezelfde processor als zijn grote broer, dan is de Auralic Aries Mini een uitstekende keus. Voor hetzelfde geld als een aardige cd-speler heb je een hele mooie streamer die naast een meer dan verdienstelijke ingebouwde DA-converter met mijn DDDAC1794  zelfs een ongelooflijk mooi en goed geluidsbeeld neerzet. Zowel op de iPhone als de iPad is het lekker plaatjes kiezen in een mooie overzichtelijke en gebruikersvriendelijke app.

En voor mijn dochter…

…er zit Bluetooth op de Aries Mini. Dus regelmatig is er ineens muziek te horen die niet altijd in mijn muziekbieb te vinden is, maar dubbel gestreamed wordt van youtube naar iPhone naar Aries Mini…Streamen is inmiddels muziek genieten voor alle generaties.Auralic Aries Mini10)

Auralic Aries Mini: 499 euro.

Site fabrikant

In Nederland te koop bij onder andere: Wifi Media

Specificaties:

Streaming Services
Lokale uPnP/DLNA bibliotheek
Qobuz en WiMP online streaming
Internet Radio
AirPlay en Songcast
USB harde schijf
Optionele interne HDD/SSD

Ondersteunde bestanden
AAC AIFF ALAC APE DIFF DSF FLAC
MP3 OGG WAV WV en WMA
Sampling Rates
PCM in 44.1Khz – 384Khz op 16 – 32bits
DSD64 DSD128 DSD256
Control Software
AURALiC Lightning DS
OpenHome compatible software
Media Server Compatibility
Minimserver Twonky Asset UPnP JRiver
DLNA/uPNP compatible server software
Input
RJ45 Gigabit Ethernet
Dual-Band WiFi
USB 2.0 High-Speed voor een externe schijf
Output
USB 2.0 High-Speed compatible DAC**
Coaxial TOSLINK***

Stroomverbruik
Afspelen: 20W maximaal
Formaat
13.5cm x 13.5cm x 2.8cm
Gewicht
0.5 kg

[/nextpage]

Bewaren

Jan Deckers

Jan Deckers studeerde aan het conservatorium met als specialisatie viool en piano en orkestdirectie. Hij heeft samengewerkt met o.a. Herman Finkers. Naast het spelen van piano, viool, gitaar en zang schrijft hij veel teksten en muziek voor NotaBene.

Jan Deckers

9 thoughts on “Auralic Aries Mini

 • Ik ben geïnteresseerd in een goede voeding voor digitaal spul, het lijkt mij dat er betere regelaars voor dit doeleinde zijn dan de LM317, maar zelf ben ik er nog niet uit welke..

  Beantwoorden
 • Leuk streamertje wat een redelijk ruimtelijk geluidsbeeld neerzet voor de prijs. Je kunt natuurlijk geen wonderen verwachten voor deze prijs maar met een betere voeding als de adapter van iFi iPower (echt een wondertje !) van rond de 50 euro kan je er echt wat moois uithalen. Ja wel belangrijk om te vermelden is het feit dat deze Aries alleen opstart met een iPad of iPhone want er is momenteel geen software beschikbaar voor een ander platform als Android en Windows. Als de zaak is opgestart kan ook gebruik gemaakt worden van een UPnP app op een ander platform.

  Beantwoorden
 • Heb de Auralic mini sinds de kerst in huis
  Heb er een mooie dddac voeding aan gezet
  En een Audio Quest JitterBug – Nordost Odin USB cable en DDDac.
  Klinkt best fijn!
  Het is wel lekker als je muziek bibliotheek goed getagd is .
  Macbook met Jriver word bij mij met gemak van tafel gespeeld.

  Gr.DickQ

  Beantwoorden
 • Dag Jan,

  Wordt er nog ergens een begrenzing aangegeven v.w.b. de grootte van de 2,5″ Harddisk? Er zijn nu 6TB diskjes te koop, maar ik weet niet of de controller van de Auralic daarmee om kan gaan.

  m.v.g.
  Peter

  Beantwoorden
 • Ik heb zelf ook een mini en hij klinkt zeker niet verkeerd in de huiskamer. En ik zal zeker ook eens een betere voeding uitproberen.
  Maar eigenlijk vind ik streaming helemaal niks, want het kost me veel en veel te veel tijd en moeite. De stroom is een keer uitgevallen en nu kom ik niet meer in de bibliotheek en kan dus niets afspelen. Ik heb gewoon geen zin om dat uit te zoeken. Met je I pad kom je ook niet op de ingebouwde harde schijf zodat je nummers kan deleten e.d. Met de windows computer lukt dat overigens wel via het netwerk (was een eyeopener).
  Het is tijd dat Apple eens komt met een heel simpel besturingssysteem wat niet foutgevoelig is. Gooi er eens een paar honderd miljoen tegen aan zou ik zeggen.

  Beantwoorden
 • PS Dan zou ik voor alle, alle zekerheid ook nog even bij de Auralic site kijken Dick. Oh ja en als je een externe harde schijf erbij koopt mag hij ook weer niet te groot zijn want dan levert de Auralic niet voldoende stroom om hem te laten draaien (wisten ze niet bij Wifi media). Kan je er weer een HUB bijkopen die in mijn geval dus niet werkte. Kost te veel tijd en moeite.

  Beantwoorden
 • Auralic heeft app vernieuwt Lichtning DS 4
  Er zitten een paar mooie veranderingen in.

  GR DickQ

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.