RecensieStreaming

Auralic Aries LE Wireless Streamer Bridge

Binnenkant

Aralic Aries binnenkant helemaal

Auralic Aries binnenkant detail processorboardAls het deksel van de kast gaat, of liever gezegd: de met dikke staalplaten verzwaarde bodemplaat er wordt afgeschroefd, zien we een mainboard waarop naast alle in uit gangen het daadwerkelijke hart van het Aries systeem is gestoken. De enige losse bedrading is die van de wifi antennes.

De Processor is uitgerust met een passief koellichaam. Er zijn dus geen ventilatoren of wat voor andere mechanisch draaiende delen in de kast te vinden. De warmteontwikkeling blijft overigens laag tijdens gebruik, een teken dat de processor niet zwaar wordt belast.

Ik heb geen schema van de Auralic Aries, maar zo te zien worden de in de audio zo belangrijke voedinglijnen schoon gemaakt en gehouden met meerdere LC schakelingen. Een smoorspoel werkt wat dat betreft effectiever dan een RC, weerstand/condensator, ontkoppeling. We hebben hier toch met een schakeling te doen waarin hoogfrequent (klok) een grote rol speelt. Die wil je weghouden van de uitgangen. De Auralic Aries is specifiek voor audiogebruik ontwikkeld. Een PC is dat niet, dat maakt het minder gemakkelijk om de ongewenste troep buiten de audiokring te houden.

Auralic Aries binnenkant detailRechts naast de processor PCB zie je de wifimodule met drie antennes. Auralic claimt dat alle resoluties ook via wifi zonder storingen kunnen worden afgespeeld.

Ik heb dat zelf niet geprobeerd, mijn voorkeur gaat voor 100% uit naar een ethernet koppeling, via een fysieke kabel dus. Waarover je verderop in het verhaal meer kunt lezen…

De afwerking is ook van binnen om door een ringetje te halen. Dit is de high tech digitale audio van vandaag.

 

Zonder goede software geen goed apparaat…

Goede firm en software is cruciaal voor de goede werking van een streamer en het was Auralic er alles aangelegen om juist op dat punt een huzarenstukje uit te halen. Het nieuwe Tesla platform met eigen ontwikkelde firmware en de Auralic Lightning DS app  zijn daarvan het resultaat. Software die weliswaar al buitengewoon goed werkt, maar nog steeds in beweging is.

Lightning DS scherm (1)

Lightning DS scherm (2)

Perfecte ondersteuning

Dank zij de proactieve deelname van Wang Xuanqian van Auralic aan het Computer Audiophile forum kun je veel inside information lezen over het ontwikkeltraject en van dingen waar nog aan gewerkt wordt. Boeiend leesvoer.

Zelf had ik een probleem met het slecht laden van de albumhoesjesafbeeldingen als ik vanaf de NAS speelde. Via het Lightning DS scherm kun je echter meteen vragen stellen door  het feedback formulier aan te klikken. Ik stelde mijn vraag en binnen een paar uur had ik een antwoord in de mail van Auralic medewerker Dewei Kong, die met een panklare oplossing kwam voor wat aanpassingen aan de DLNA server in de Synology NAS. Een kwartier later werkt alles als een zonnetje en worden de hoesafbeeldingen supersnel geladen. Auralic maakt het de gebruiker van hun spullen wel zo gemakkelijk mogelijk. De gebruikersmanual  is overigens ook direct vanuit de Lightning DS app te raadplegen.

Muziekfiles

Je zult ergens je muziek vandaan moeten halen. Deze kan bijvoorbeeld op een NAS ergens in het netwerk staan. Ik heb zelf een Synology NAS in de meterkast gezet. Op de NAS is een MinimServer server geïnstalleerd die zorgt voor de communicatie tussen de muziekmappen en de Auralic Auries. Dit lijkt misschien wat moeilijk allemaal, maar alle gewenste software kun je eenvoudig via het Synology scherm ophalen en installeren. Werkelijk, een kind kan de was doen bij deze moderne Nassen.

Een tip van Flip: zorg voor alles dat je muziekfiles goed getagged zijn voor je ze in de muziekmap op de NAS schuift. Zonder adres en huisnummer kan de postbode je huis immers ook niet vinden.

Er gaat bij mij geen album de muziekbib in waarvan de tags niet even gecheckt en/of aangepast zijn naar mijn eigen wens. Ik gebruik daarvoor zelf al jaren het mooie Tag & Rename programma. Daarmee zoek je ook in een oogwenk de mooiste hoesafbeeldingen bij je geripte CD albums.

 

Muziekbibliotheken

Maar er is naast de de USB uitgang waarop de  DAC is aangesloten ook nog een USB ingang waarop een met muziekfiles gevulde USB stick of een USB schijf kan worden aangesloten. De muziek op deze schijf wordt in het Lightning DS scherm geselecteerd waarop vervolgens de mapstructuur op dezelfde wijze als van de NAS wordt ingelezen. Na een paar minuten, afhankelijk van de hoeveelheid albums op de schijf, kan de muziek worden geselecteerd en afgespeeld. De op de USB bus aangesloten schijf krijgt de titel LightingServer[Aries]  in het Music Library scherm.

Lightning DS musiclibary

 

Verschillende muziekbib’s naast elkaar gebruiken blijkt dus geen obstakel voor de Aries, een kwestie van de gewenste bib aanklikken. De laatst gebruikte wordt daarbij onthouden en start automatisch op bij het volgende gebruik.

 

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is in de eerste plaats een muziekliefhebber met een voorkeur voor de analoge weergave, zijn platenspeler, de tape en cassettedecks en (goed ontworpen) hoornluidsprekers. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media. Daarnaast schreef hij vele recensies voor de hi-fi bladen HVT en Vi-fi. Dick's adagio is: 'Een dag geen muziek is een dag niet geleefd'.

25 thoughts on “Auralic Aries LE Wireless Streamer Bridge

 • Beste Dick

  Bedankt voor je leuke review, zal toch ook eens andere netwerk kabel gaan testen.
  Wordt de HEX zonder meer herkend via USB door de Auralic, voor de PC zijn er USB drivers nodig?

  Beantwoorden
 • Hoi Dick,
  ik heb genoten van je recensie van de Auralic, leuk leesvoer. Temeer omdat ik zelf ook al kennis heb gemaakt met deze streamer bij de demodag van Wifimedia. Was erg onder de indruk van deze demo. Maar weet niet op wiens conto ik dit moet schrijven op die van de Aauralic of de actieve speakers van Dynaudio de Focus serie, geweldige dynamiek, super ruimtelijk met exacte plaatsing, snel en zeer neutraal. Was dermate van onder de indruk dat ik zelfs overweeg om mijn eigen set met een grote Krell en von Schweikert maar in te ruilen voor zo’n mooi klein ruimtebesparend setje. Maar ja kost wel wat, dus maar even wachten/sparen.
  Ik overweeg wel in eerste instantie de Auralic streamer aan te schaffen waarbij mij de beste keuze de Auralic Aries van € 1499,00 lijkt.
  Echter door jouw verhaal vraag ik me af of de meer prijs t.o.v. de Aries LE zinvol is.
  Daarom mijn vraag aan jou, heb je beide nog met elkaar vergeleken en waarom heb je nu voor de goedkoopste uitvoering gekozen, kwestie van centen of andere overweging?
  Zou inzetten van de femtoklokken en aparte voeding veel gaan uitmaken?
  Overigens maak ik gebruik van de Metrum Octave dac, de eerste uitvoering met losse voeding.
  Alvast erg bedankt voor je reactie en je verhaal

  met vr.gr.
  Marcel Colard

  Beantwoorden
  • Nee, ik heb de duurdere versie niet in huis. Het was al complex genoeg om een Aries LE in handen te kunnen krijgen voor de test.

   Mijn positieve ervaringen kun je voldoende uit het verhaal vissen. Deze Aries gaat niet meer de doos in, dat is een zekerheidje…:-)

   Je kunt je Metrum DAC geweldig mooi aansluiten op de S/PDIF uitgang! Dat maakt dit apparaat zo flexibel, je kunt er voor iedere denkbare DAC wel een uitgang vinden.

   Beantwoorden
 • Beste Dick,

  Is er ook kwaliteitswinst te behalen door een betere netwerkkabel tussen NAS en router/modem?

  M.v.g.,

  Wim Holterman

  Beantwoorden
 • Hoi Dick,

  Erg leuk om een review uit NL te lezen over de Auralic Aries LE en vooral ook het verschil in digitale bekabeling wat door velen nog onterecht als Voodoo wordt gezien. Wij zijn inmiddels al twee jaar dealer van Auralic en ondersteunen je review volledig. Zelf spelen we draadloos met de Aries om aan te tonen dat dat probleemloos gaat, zelfs met dikke DSD files hebben wij nog geen problemen gehad draadloos. Het kwaliteitsverschil met netwerk kabels is enorm, vraag me niet hoe dat kan maar het is gewoon duidelijk hoorbaar. Als USB kabel gebruiken wij de Diamond van AudioQuest en als je die eenmaal hebt beluisterd is er geen weg meer terug. De Aries heeft t.o.v. de LE een hele fraaie externe voeding en een Femto clock, met name voor de Toslink en SPDIF uitgangen zorgt deze clock voor een duidelijk hoorbaar verschil, de voeding van de LE heb je zelf meteen vervangen dus dat nut is wel duidelijk gemaakt.
  Met alle plezier linken wij deze test door op onze site http://www.AudioAanZee.nl

  Evert

  Beantwoorden
 • Hoi dick,
  Welke lineaire voeding gebruik jij voor de aurelic en waar kun je em kopen?
  Dank voor je goede beschrijving.
  Rob

  Beantwoorden
  • Ha Rob,

   Ik gebruik een voedingmodule voor de Auralic Aries die je bij de kit’s van de DDDAC1794 kunt vinden.

   Beantwoorden
 • Hoi Dick,
  Heb gisteren de versie de duurdere versie aangeschaft ook naar aanleiding van jouw beschrijving. Het klinkt werkelijk als een klokje. Het nieuwe luisteren is begonnen.
  Dank en groet,
  Rob

  Beantwoorden
 • Beste Dick,
  Erg leuk review. Ik ben zelf ook aan het experimenteren geweest met beide versies van de Aries. De grootste winst zit hem simpelweg in de betere voeding van de duurdere versie. Zodra je de LE versie voorziet van een mooie voeding, zoals bijvoorbeeld de BOTW (rond de € 120,00), is er gehoormatig geen verschil meer waarneembaar tussen beide apparaten. Grootste winst is in dit geval te behalen met een betere DAC.

  Beantwoorden
  • Hoi Kees,

   Bedankt voor de info! Toevallig een link welke versie je hebt?
   Alvast bedankt!

   Groeten Matthieu

   Beantwoorden
    • Hoi Kees,
     Nog bedankt voor je reactie terug! Inmiddels alle spullen binnen voor de DDDAC1794 en 1 extra voedingsprint met een ringkerntrafo. Ik had verschillende bedrijven etc. aangeschreven en kwam geen steek verder… Ook een originele Auralic Aries voeding niet los verkrijgbaar voor de LE. Nu zie ik dat er toch echt 1 goed 16V exemplaar te koop is door jou link. Helaas kwam dit voor mij te laat en dankzij Dick maar overgegaan op een DIY voeding 🙂
     Ongetwijfeld zal het andere mensen wel helpen die de Auralic Aries LE hebben gekocht en dus is de link zeer nuttig! Nogmaals dank en een fijne dag!

     Matthieu

     Beantwoorden
 • Beste Dick,
  Ik hoorde wel verschil tussen beide versies en met name bij de coax. Interessant ook is de post op computer audiophile waarbij de medewerker van Auralic aangeeft dat de LE versie niet beter klinkt dan een Mac Mini. Daar moet je de duurdere versie voor hebben. Door de dealer beetje afgevlakt maar toch. Food for thought…
  I originally went with the LE, but had some problems with it so I emailed Auralic support. I mentioned in passing that I was hoping for an improvement in sound over my Mac Mini. Here’s the reply I got:

  “I also suggest you return the ARIES LE to the dealer as the LE version was not designed to provide premium sound quality, it wont sound much better than your Mac mini. Not all manufacturer will tell their customer to return the device for this reason but I am telling you the truth. If you are seeking for a sound quality improvement, you should not go for the LE version at all.”

  My dealer (Audio Philosophy – High performance audio for Greater Baton Rouge) hooked me up and graciously allowed me to make the swap. Unfortunately, I did not get a chance to compare the two.

  I should point out that my dealer didn’t agree that there wouldn’t be a sound improvement over my Mac Mini. He had heard an improvement himself.

  Beantwoorden
 • Beste Dick,

  Sinds enkele dagen heb ik de Auralic Aries in huis gehaald, hoewel het zeer goed klinkt, zijn mijn eerste indrukken dat ik het klankbeeld in het lage tot midden vaak ‘dun’ en niet wijds vind. Hoe is jouw ervaring hiermee? Wordt dit bepaald mede door de DAC? Een Naïm ND5XS bijvoorbeeld zet dit op dezelfde DAC veel voller, pompeuzer, breder, maar minder strak neer.
  Is dit iets wat wellicht met tijd, inspeel tijd verbeterd?

  Erg nieuwsgierig naar jouw ervaring hierin

  Groet,
  Erik

  Beantwoorden
 • Beste Dick,

  Bedankt voor je mooie review. Ondertussen heb ik sinds enkele dagen een Auralic Aries thuis staan. Wat me opvalt is dat ik het laag tot midden ‘dun’ vind of in elk geval dunner dan bij bijvoorbeeld een Naïm ND5XS (ook digital-out). Het hele geluidsbeeld is niet zo wijds. Wellicht persoonlijke voorkeur, wat ik me afvraag, wordt dit ook mede bepaald door de DAC?
  Wat is jouw ervaring met inspeeltijd van de Aries? Is het een apparaat wat tijd nodig heeft om tot zijn volle kunnen te komen?

  Groet,
  Erik

  Beantwoorden
  • Hallo Erik,

   Ik moet eerlijk zeggen dat ik jou ervaringen niet kan delen. Ten eerste omdat ik hier geen Naim ND5XS ter vergelijk heb staan, maar ook geen klagen van te slank of zelfs dun geluid heb. Van ruimtegebruik is er hier al helemaal geen sprake. Ik ben werkelijk spinnend tevreden met de Auralic Aries.

   De achterliggende DAC speelt zeker een belangrijke klankbepalende rol in het uiteindelijke (door de luisteraar gewenste) eindresultaat. Het is immers de DAC die van de digitale muziekstroom een analoge moet maken…

   Inspeeltijd?… altijd moeilijk. De Aries staat hier inmiddels al ruim 2 maanden 24/7 operationeel. Ik zou er een nieuw exemplaar naast moeten zetten om verschillen te kunnen ontdekken tussen een nieuw uit doos en mijn eigen inmiddels met de nodige vlieguren gemaakt exemplaar.

   Beantwoorden
 • Hoi Dick,

  Mooie recensie, vooral je ervaringen met de netwerk kabels. Zelf heb ik behoorlijk wat ervaring met Physical layers voor 100/1000 netwerken, zowel koper als Fibre optic en ik kan bevestigen dat v.w.b. immuniteit, de kwaliteit van de kabel behoorlijk veel kan uitmaken. Op Physical layer niveau wordt voor een 100Mbit koper verbinding de data via een 4B/5B codering gemoduleerd, hetgeen eigenlijk een analoog verhaal is. Het gaat een beetje te ver om hier op in te gaan, maar ik denk dat als je m.b.v een netwerk analyzer de symboolkwaliteit gaat beoordelen (d.m.v. z.g. oog-patronen), je jouw waarnemingen wel met feiten kan onderbouwen a.d.h.v een verbeterde symboolafstand en lagere jitter. Hoe strakker de flank-steilheid, hoe minder de interne PLL-ciruits van de Phy hoeft te corrigeren. Dat heeft dan een directe impact op de tijdnauwkeurigheid en daarmee de jitter op de sample-frequentie. En hier ligt dan een directe link met het digitale domein aangezien de Phy ook een intern buffer geheugen heeft. Hoe constanter de toevoer van data, hoe lager de variantie in buffer-throughput. De tijdfout van normale Physical layers is daardoor nooit exact (max ca 0,5mSec). Door het toevoegen van tijdsynchronisatie valt dat te corrigeren, maar die protocollen (o.a. IEEE1588v2) zijn voorbehouden aan kritische industriële applicaties. Voor in-home toepassingen met std. netwerk interfaces blijft dan ook niet meer dan het tweaken zoals jij dat doet.

  Beantwoorden
 • Leuke review, ik heb de duurdere versie genomen vanwege de Femto klokken en betere voeding, aangesloten op de Nad M17 via dig-coax AQ Hawk Eye. Na het lezen van deze review ook de Action netwerkkabels vervangen door AQ Cinnamon cat7, dit was een hele goede zet geweest. Internet Radio klinkt al een heel stuk beter, met name de 320kb zenders. Ik heb zelfs het usb3.0 kabeltje tussen harde schijf en de Aries vervangen door AQ Carbon, ook hier veel winst behaald. De Aries zelf is makkelijk te bedienen via IPad. Nu nog kijken welke muziekaanbieder Qobuz of Tidal beter is qua geluidskwaliteit en aanbod. Iemand suggesties?

  Gr, Martin.

  PS: heeft het zin om voor de laatste meter een duurdere netwerkkabel te nemen? Ik heb alles gelijk gehouden.

  Beantwoorden
 • Hoi, van het weekend een Qobuz abonnement genomen voor de Aries. Het rare is dat ik wel de tracknummers ziet op het display maar afspelen doet hij ze niet?
  iemand ook deze ervaring of doe ik iets fout?
  Qobuz op m’n I Pad werkt wel gewoon.

  Beantwoorden
 • Mooie review!
  Ik twijfel nog over de aanschaf. Sinds 4 jaar draai ik met een Logitech Squeezebox Touch voorzien van BOTW voeding en andere software waardoor ook 192/24 bestanden door te geven zijn vanaf een Synology NAS. De Squeezebox gaat met een VanDenHul Digicoupler digitaal naar een Lyngdorf TDAI-2170.
  Klinkt een Aries beter klinken dan de good old Squeezebox? Wie heeft dit echt vergeleken?

  Beantwoorden
 • Hi,

  De DDDAC Power Supply 12V gebruikt voor een mooie voeding voor de Auralic Aries LE. Een paar aanpassingen gedaan… Een ringkerntrafo van Ampilmo (28014) 2X Nichicon FW 4700uF 50V op de PCB.
  Vervolgens een mooie kast, voetjes en een led power switch.
  Ik ben er zeer tevreden over!

  Vriendelijke groet,

  Matthieu

  Beantwoorden
 • Ik heb nu een auralic aries mini met een BOTWS voeding en een AQ carbon USB aangesloten op de Arcam D33 Dac. Hebben jullie het idee dat ik met de aanschaf van een auralic aries femto een mooie upgrade zal maken en het echt goed ga horen?

  Beantwoorden
 • Leuk voor de zelfbouwers onder ons: een Raspberry Pi 3 met de Moode 3.1 audioplayer. Bediend vanaf een MPD app, zoals Linn Kazoo of de LUMIN app. Heb ik via USB draaiend op een Metrum Hex. Komt verdraaid dicht bij een Mac Mini met Audirvana 2+. Zou deze wel eens naast een Aries willen horen, kon best wel eens een verrassing worden.

  Mvg,
  Martin

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.