Audirvana muziekplayer voor de Mac pc

 

Audirvana (3)Er zijn inmiddels behoorlijk wat softwarespelers voor de Mac te koop en te krijg, dat is bekend. iTunes is daarvan wel de bekendste. Gratis en voor niks voor de gebruiker te downloaden en met een gebruikersinterface die in mijn ogen bijna niet te verbeteren is. Supersnelle zoekfuncties, gemakkelijk te bedienen en ook grote muziekcollecties blijven hanteerbaar. Dit Apple pakket heeft echter ook veel dingen die de puristische muziekstreamer helemaal niet nodig heeft, en achter de schermen de maximaal haalbare afspeelkwaliteit alleen maar in de weg kunnen staan.

Dat kan beter

Over de geluidskwaliteit die het blote iTunes ons kan geven kunnen we kort zijn: die haalt het niet het hoge niveau van het gebruikscomfort. OK, voor een gebruiker uit de grijze middenmoot, die zijn collectie als mp3 opslaat zal het een worst zijn. Maar wij, en daar schaar ik voor het gemak de lezer van deze site ook maar onder, willen beter. En het kan ook beter.

Audirvana (7C)Gelukkig is er met het steeds populairder worden van het  streamen van muziek vanaf de harde schijf een groeiend aantal aanbieders van ‘audiofiel’ verantwoorde softwarepakketten die beter aan onze eisen voldoen.

De muziek moet zo ongerept mogelijk vanaf de harde schijf opslag dóór de pc heen, de USB of Firewire uitgang uit de DA-converter in worden gesluisd. Onderweg mag er niks worden afgesleten of aan worden toegevoegd. Is dat moeilijk? Voor mij wel, ik ben slechts gebruiker, maar gelukkig minder voor de ontwikkelaars van deze software.

Zelf gebruik al anderhalf jaar met veel voldoening Channel D Pure Music. Sinds een half jaar is daar Sonic Studio Amarra bijgekomen, dat ik hier eerder heb besproken. Qua allerbeste afspeelkwaliteit is dat mijn favoriet. Maar in gebruik is Pure Music net wat strakker.

Audirvana

Audirvana is ook al een speler dat al wat langer op de markt is. Maar sinds kort is daar de nieuwste Audirvana Plus. Er is al langer een gratis versie, die behoorlijk compleet is maar uiteraard wat minder royaal is uitgerust dan de Plus, die niet gratis is. De plus versie heeft mogelijkheden die er niet om liegen. iTunes liefhebbers kunnen deze evenals bij de twee andere genoemde spelers koppelen aan Audirvana. iTunes haters kunnen Audirvana echter ook als volwaardige stand alone speler gebruiken.

De USB uitgang van de iMac muziek pc gaat in de hier gebruikte testopstelling rechtstreeks naar een Cambridge Audio Azur 951 DAC/CD-speler. Een recensie hiervan is binnenkort te lezen op deze site. De Cambridge Audio DAC heeft een erg goede USB conversie aan boord. Het mooie is dat via een SPDIF uitgang het apparaat ook als superluxe USB – SPDIF converter te gebruiken is. Dat geeft de mogelijkheid om ook de Metrum Acoustics Octave DAC simultaan te voorzien van een highres muzieksignaal.

Ook FLAC en DSD in een simpele sleepbeweging…

Zelf was ik er al snel achter dat er zo wel heel simpel even muziek van een USB stickje kan worden geluisterd. En dat mogen ook FLAC files zijn, die iTunes nog steeds niet wil spelen. Of zelfs DSD files (waarover hieronder meer).

Audirvana (1P)

Op de foto hier boven is het linker scherm de playlistruimte van de Audirvana speler en het rechter bevat de mappen met muziek op mijn Drobo harde schijf opslag. Maar het kan even simpel de inhoud van een USB stick zijn. Je schuift de muziek zo van het ene schermpje in het andere. Pakt gewoon de hele map op, of meerdere mappen, of selecteert een losse track. Met het ‘–’ teken onderin het linkerscherm haal je de muziektracks er even gemakkelijk weer uit. Het kan allemaal met speels gemak.

Stel: je schuift de map Brothers in Arms van Dire Straits in zijn geheel in de playlist. Dan kun je de tracks zoals je gewoon bent met de muis aanklikken, maar je kunt ook op het bekende play teken drukken op de virtuele speler. Net zoals je bij je CD speler gewend bent.

De muziek wordt vervolgens razendsnel in het RAM geheugen geladen voor het daadwerkelijke afspelen. Ook het erg belangrijke gapless spelen gaat bij Audirvana zonder slag of stoot.

DSD image

Audirvana (11)Dit kan met alle types muziekfiles. Schuif je een DSD image (SACD iso) in het speelscherm, dan worden, zoals in de foto hieronder te zien is, hiervan direct de losse tracks weergegeven. Een druk op de playknop is alles wat rest. Maestro Muziek!

 

Audirvana (10P)Je kunt op deze wijze ook mooie playlisten maken. Tracks kunnen snel worden bijgeschoven of weer weg worden geklikt. Eigenlijk is de wijze van werken nog het meest verbonden met het afspelen zoals we bij een CD-speler gewend zijn. Het bedienpaneel van Audirvana  is namelijk  als bij een hardwarespeler. De bedieningsknoppen wijzen zichzelf zoals je in de plaatjes kunt zien. Zelfs de powerknop werkt zoals we gewend zijn van een fysieke speler.

 Save as PDF

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is een echte buizenveteraan. Zijn Triodedick zelfbouw projecten worden wereldwijd door hobbyisten gebouwd. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media.

14 thoughts on “Audirvana muziekplayer voor de Mac pc

 • 02 november 2012 om 22:46
  Permalink

  Naar aanleiding van dit artikel Audirvana getest, maar klankmatig wint Amarra ruimschoots. Veel levendiger en ruimtelijker dan Audivana. Het verschil is zo duidelijk dat ik hem maar weer verwijder.

  Ook gaat er wat mis met de koppeling iTunes->Audirvana, als ik een nummer aanklik om af te spelen start er heel wat anders..

  Amarra mag haar tekortkomingen hebben maar de muziekkwaliteit maakt dat allemaal goed!

  Macbook Pro -> M2Tech EVO -> Metrum quad -> Gaincard -> Elac fs 208.2

  Beantwoorden
  • 11 november 2012 om 13:55
   Permalink

   Jan, Mooie tip! Ik heb de Beta opgehaald en op de muziekMac geïnstalleerd, naast de reguliere Audirvana Plus. Dit gaat inderdaad weer een stukje verder. De ruimteweergave is bij de juiste muziek extreem goed. Deze versie knaagt overduidelijk aan de poten van mijn favoriete Amarra. Hier en daar hoor ik nog wel een glitch. Op een hele morgen muziek luisteren een keer of 5, 6. Dat zal ongetwijfeld opgelost zijn als de definitieve versie 4.0 er zal zijn. En dat zal vermoed ik niet zo heel lang meer duren.

   Beantwoorden
   • 14 november 2012 om 13:31
    Permalink

    Damien (de softwareschrijver/ontwikkelaar) brengt inderdaad met grote regelmaat updates van de beta versie uit. Ik geloof dat ik al een stuk of zeven verschillende heb gebruikt. En het wordt iedere keer beter. De laatste beta heeft zo nu en dan een “tikje” maar klinkt verder geweldig.
    Ik ben onder de indruk van het feit dat Damien zo gedreven is om steeds aanpassingen uit te brengen. Dat is bij veel fabrikanten anders. Ik verheug me op de uiteindelijke versie!
    De CD speler staat inmiddels werkeloos in het rek 🙂

    Beantwoorden
    • 14 november 2012 om 15:35
     Permalink

     Ha Jan, Voor mij gaat hetzelfde op, je mag mij inmiddels ook tot de fanclub van Damien rekenen…:-)

     Beantwoorden
     • 17 december 2012 om 00:07
      Permalink

      Deze posts had ik nog niet gezien. Ik zal de beta versie dan ook maar eens gaan testen. De DSD ondersteuning is toch ook echt wel een toegevoegde tov Amarra. Eerst mijn nieuwe dddac1794 maar eens in elkaar solderen…

 • 13 januari 2013 om 20:59
  Permalink

  De nieuwste versie heb ik getest en die is inderdaad beter. Verschil met Amarra is nu naar mijn idee verwaarloosbaar geworden. De slechte koppeling met iTunes heb ik kunnen oplossen. In iTunes staat er voor de afzonderlijke nummers een selectie vinkje welke bij mij maar voor een deel van de nummers stonden aangevinkt. Voor Amarra is dit geen probleem maar Audirvana raakt hierdoor helemaal de weg kwijt! Allemaal aangevinkt en Voila!

  Beantwoorden
 • 16 januari 2013 om 10:41
  Permalink

  Topprogramma dat Audirvana.
  Inderdaad af en toe een tikje en soms de weg kwijt.
  De keuze opnieuw maken lost het gelijk op.
  Voor bezitters van een oudere mac: het draait op snowleppard of hoger.

  Beantwoorden
 • Jan Deckers
  17 januari 2013 om 08:20
  Permalink

  Draai nu een tijdje met Audirvana en ik moet zeggen dat het probleemloos speelt. Wel heb ik de laatste versie erop staan. De harde schijf waar ook de high-rez op staat zit direct aan de Macbook maar zelfs veel files die draadloos van de NAS afkomen gaan eigenlijk prima!

  Beantwoorden
 • 01 oktober 2013 om 21:26
  Permalink

  Heb nu al een poosje audrivana plus 1.5.9 (laatste versie) in gebruik op mijn macbook pro 16 Gb met 512 Gb ssd. Ik ik kan alleen maar zeggen top programma. In een vergelijking met mijn Linn cd speler, komt het met standaard (apple) hardware heel dicht in de buurt. Ik ben nu eigenlijk op zoek naar een mooie dac, heb al eens gekeken naar de metrum octave en hex maar kan weinig vinden over deze combinatie. Oja streamen vanaf mijn NAS is ook geen enkel probleem. m.i is audrivana een toppertje voor een heel mooi prijsje

  Beantwoorden
  • 07 februari 2014 om 11:11
   Permalink

   Update: Sinds begin januari de trotse bezitter van een Metrum Acoustic Oktave MkII, was ik al enthousiast over Audirvana, nu met de Octave mkII gaat er een wereld open. Lucht, ruimte, rust , in de muziek, ongelooflijk gedetailleerd, prachtige sound stage. Minpuntje is dat de gebruikte hiface driver niet ondersteund wordt door OSX Mavericks en er terug moet gegaan worden naar versie OSX 10.8.x , en de direct mode niet beschikbaar is in de huidige hiface driver.

   Hier wordt aan gewerkt aldus M2Tech zie de website en Google maar even.
   Leverancier van de Octave MkII heeft nog geen reactie gegeven, maar ik verwacht tzt wel een update.

   Kortom prima stukje software, geweldige DAC en deze gecombineerd dan is is het genieten, genieten en nog eens genieten.

   Dick compliment met deze site: De projecten en reviews, informatie en tips ga zo door.

   Beantwoorden
 • 21 februari 2014 om 22:49
  Permalink

  Hoi Dick, bedankt voor je review. Ik wil gaag de overstap naar Audirvana / Mac maken maar twijvel aan de hardware om het goed te laten draaien. Is een Mac mini i5 dual core met 8GB voldoende of moet ik aan een i7 quad core met 16GB denken?

  Beantwoorden
 • 25 april 2014 om 00:54
  Permalink

  Dag Dick,

  Ik heb audirvana al een hele tijd en zoals beschreven werkt en klinkt het uitstekend. Kun je me een SA-CD speler met buizen aanraden. Ik ken eigenlijk alleen (van naam) de Magnat MCD 850 en de T+A D10 MKII. Ik heb een gewone CD-speler met buizen en dat is werkelijk top. Alleen de vioolklank al!!
  Dus nu ben ik op zoek naar een SA-CD speler met buizen.
  Ik hoop dat je tijd hebt om me hierin te raden.

  Alvast bedankt,

  Frans

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.