LuidsprekersRecensie

Audiovector X3 Super luidsprekersysteem

Wat meer power en controle

KT120 2Toch maar eens een push pull buizenbak er voor. MonoBill, met KT120 eindpitten. Deze versterker heb ik bewust uitgevoerd met hier en daar wat lokale tegenkoppeling en een paar dB over all tegenkoppeling. Dat zorgt voor een hogere dempingfactor. En dat merk je toch bij deze Audiovector X3 Super, het laag is nu ook zonder afstoppen van de poorten strakker, zelfs bijna even strak als de Hypex versterking me geeft, maar wel met een vleug meer warmte en typische buizengloed. Erg mooie combinatie, de MonoBill versterkerblokken met de X3 aan de speakerklemmen.

Toch nog even een andere leuke versterker geprobeerd, eentje die recent op de kop heb kunnen tikken. Een drie jaar oude Cambridge Audio P500 stereo eindversterker. Weliswaar niet meer in leverprogramma van de fabrikant, maar een heerlijk versterkertje. Ik heb ‘m voor heel weinig en in nieuw staat over kunnen nemen van een man die dacht dat hij destijds een geïntegreerde versterker had gekocht.

Ook niks mis mee…

_MG_4791Met het geluid is niet veel mis, een beetje puntiger dan met de buizenbakken, ook de Hypex versterkers hebben een smeuïger tophoog, maar verd… er is echt niet veel verkeerd aan wat hier hier voorgeschoteld krijg.

De Audiovector vormt weliswaar geen kritische belasting voor een versterker, hij houdt voor het strakste laag wel van enige demping vanuit de versterker (lees: een versterker met een lage uitgangsimpedantie, of hogere dempingfactor). Er is prima te leven met het wat aangezette laag met een kleine single ended versterker voor de X3, en misschien vinden sommigen dat juist wel een voordeel, zelf prefereer ik de X3 aangesloten op een versterker die ‘m wat strakker in de hand kan houden.

Meting

Audiovector X3 Super impedantiemetingDe impedantie en fasemeting laat een niet zo moeilijk aanstuurbare belasting zien. Rond 200 Hz ligt een plateau op 4 Ohm, waarbij de elektrische fase zich rond de 0 graden lijn bevind. De onderste bult van de typische Helmholtz kameel (iedere basreflex laat deze dubbele pieken zien, is wat meer gedempt. Het dal tussen de bulten ligt op 40 Hz, wat we aan mogen nemen als de poortresonantie. Hieronder zal de frequentiecurve met 12 dB/ octaaf af gaan vallen. Dat betekend toch een behoorlijke laagextensie dank zijn deze kastafstemming. Bij de metingen hoor en voel ik al duidelijk output uit de woofers vanaf ongeveer 35 Hz. En de metingen worden ook nog eens op een laag niveau gedaan.

Audiovector X3 Super  impedantiemeting poort afgestoptBij het afstoppen van de poort zal de laagafval behoorlijk sneller inzetten. Er zijn wat lichte rimpelingen zichtbaar tussen 140 en 800 Hz die op kastresonanties terug zijn te voeren. Te onschuldig om te noemen bijna. Hier zie je dat er maar één bult is, typisch voor een gesloten systeem. De systeemresonantie ligt nu op ongeveer 63 Hz. Zoals ik al ervaren had tijdens de luistersessies laat ook de impedantiemeting zien: de Audiovector X3 Super is geen moeilijk speakersteem om aan te sturen. Ook gezien het nette rendement van het systeem.

(klik weer op de plaatjes voor een grotere afbeelding)

Conclusie

Een goed presterend echte Audiovector speaker voor een nog redelijke prijs? Het kan dus blijkbaar. Zoals ik al eerder vertelde: het is akelig druk in deze prijsklasse met op het oog gelijkvormige luidsprekersystemen, en er zijn zeker speakers bij die er nog beter/ indrukwekkender uitzien. Maar er zullen er een behoorlijk aantal bij zijn die het in een 1 op 1 vergelijk af zullen moeten leggen tegen het geluid dat de Audiovector X3 tevoorschijn tovert. Dat durf ik wel te zeggen.

Ik kan eigenlijk maar één ding adviseren: ben je op zoek naar een mooi nieuw bovengemiddeld goed speakersysteem in deze prijsklasse? Vergeet niet de Audiovector te betrekken bij het onderzoek naar de speaker van je keus en ga zelf luisteren Ik heb begrepen dat ze inmiddels speelklaar staan in verschillende winkels. Besteed er eens een middag aan, ook als je niet echt op zoek bent naar wat nieuws, het is altijd een leerzame bezigheid. Warm aanbevolen!

Audiovector X3 Super prijs: 1499,00 euro (paar)

http://www.tophifi.nl/

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is in de eerste plaats een muziekliefhebber met een voorkeur voor de analoge weergave, zijn platenspeler, de tape en cassettedecks en (goed ontworpen) hoornluidsprekers. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media. Daarnaast schreef hij vele recensies voor de hi-fi bladen HVT en Vi-fi. Dick's adagio is: 'Een dag geen muziek is een dag niet geleefd'.

6 thoughts on “Audiovector X3 Super luidsprekersysteem

  • Beste Dick
    Met veel interesse heb ik je artikel van de Audiovector x3 gelezen
    Ik vraag mij af of ik deze zou kennen gebruiken met mijn Simply Italy 2 maal 12 watt buizen versterkertje van Unison ? Ik ben zeer beniewd!
    Vast hartelijk bedankt
    Groetjes Wim

    Beantwoorden
    • Ha Wim,

      Ik vermoed dat je buizenbakje geen probleem zal hebben om je de huiskamer vol muziek te spelen met de X3.

      Beantwoorden
      • Hoi Dick
        Ik ga binnenkort zeker eens luisteren
        Bedankt voor je advies
        Groetjes Wim

        Beantwoorden
  • goedendag, ik heb zelf de signature met de betere tweeter aangestuurd door een voor en eindversterker van audio avance a 160 versterker mijn vraag hoe kan ik het binnenwerk nog verbeteren voor nog meer speaker. mvg teun

    Beantwoorden
  • Ik heb deze boxen staan al sinds 2012. Ze bevallen me nog steeds uitstekend!

    Beantwoorden
  • Ik heb de nieuwe kleine qr1 en die spelen ook fantastisch. Zalig geluid uit zo’n klein kastje. Makkelijk te plaatsen. Mooie tweeter, stabiel strak laag. Heerlijk. En ze zien er fantastisch uit in high gloss black.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.