Audiovector X3 Super luidsprekersysteem
Cross over
Audiovector houdt er van om zo simpel mogelijke cross over filters te gebruiken. Bij de X3 Super is dat filter te vinden achterop het bordje van de aansluitterminals. Het is simpel op te tekenen vanaf het pcb’tje. We zien zowel voor de laagmiddensectie als voor de tweeter een 12 dB/octaaf filterhelling. Over de woofers is een RC netwerkje gezet om de van nature oplopende impedantie glad te strijken, noodzakelijk voor een juiste filterwerking. Weerstand R1 is een verzwakking voor de tweeter om de uitgangsniveau gelijk te maken aan dat van de woofers. Beide secties zijn in fase aangesloten.
De kwaliteit van de gebruikte componenten is gemiddeld. MKT condensatoren in de tweetersectie en het impedantiecompensatienetwerkje, een bipolaire condensator voor de parallel capaciteit in het wooferdeel. Voor L2 is een luchtspoeltje toegepast, voor L1, d
e seriespoel voor de woofer, een I-kern uit gestapeld trafoblik waarop de nodige wikkelingen zijn opgebracht. De spoel is daarna in een teerachtige substantie gedoopt om een rigide geheel te krijgen.
Ik lijk hier een beetje nieuwe trendy nieuwe methode te hebben gespot. Ik zag het recentelijk ook al gebruikt in zelfbouwkringen waar er positief over bericht werd. Normaal wordt hier een ferrietkern of nog mooier, een luchtspoel van dik koperdraad gebruikt.
Eerlijk gezegd ziet het er in mijn ogen allemaal een beetje povertjes uit voor een speakersysteem van deze prijs. Ik zou er niet van opkijken dat hier in de Signature versie betere kwaliteit wordt ingezet. Met name voor de seriecapaciteit (C1) van de tweeter, waar toch minimaal een Polypropyleen (MKP) type verwacht mag worden. Als dit speakersysteem een permanente plek in mijn huis zou krijgen zou de soldeerbout nog wel een keer opgewarmd worden voor een niet zo moeilijke upgrade. Zou ik meteen ook de vermaledijde faston klemmetje van de speakeraansluitingen halen en de draden er direct op solderen. Geeft een veel duurzamer verbinding.
Het blijft een typische audiofiele zaak: wel de mooiste speakerterminals verkopen, de ene klinkt nog beter dan de andere, terwijl er in het inwendige van de kasten lullige kwaliteit klemmetjes worden gebruikt voor de verbinding van de verschillende componenten met goedkope speakerbekabeling er aan. Helaas, helaas, ik kom dit zo vaak tegen… Wat niet ziet wat niet deert, lijkt het vaak…
Luisteren
Nieuw uit doos klinkt het aardig, maar nog wat aan de dunne kant. Mooi laten inweken dus. Overdag met de radio aan, als ik even uithuizig ben met de burn in signalen van de Monitor Audio CD. Binnen een paar dagen hebben we al een beter gebalanceerd plaatje, het hoog is mooi uitgesmooth, het laagfundament steviger.
En wat me vorige keer al op is gevallen bij de Audiovector C3 Signature, het geluid heeft weer dat losse, erg transparante. Ik ken dit wel van een elektrostaat, maar zo uitgesproken als ik hier weer hoor, dat is bijna uitzonderlijk. Het geluid staat ook kamerbreed, tot buiten de X3 zuiltjes.
Met de betere opname is een bijna holografische podium neer te zetten. Dat ik de weken na de installatie geen enkele neiging heb om de speakers naar één van de luisterruimted op de bovenverdieping te verplaatsen zegt eigenlijk alles: we hebben hier, ondanks de nog redelijk aantrekkelijke aanschafprijs met een klasbakje te doen. De som van het geheel is blijkbaar duidelijk beter dan de losse componenten waar ik hiervoor commentaar op heb.
Wisselende contacten
Wat ik uiteraard wel heb gedaan is versterkers wisselen. Van klasse D hoog vermogen tot buizenbakken klein en groter. Met de Klasse D versterker, opgebouwd met Hypex techniek is het domweg lekker luisteren. Ik zet er mijn buizenvoorversterker voor, wat grotendeels het altijd wat glazige karakter van de klasse-D versterking laat oplossen. En het is echt niet alleen Hypex die dit laat horen. De nieuwe generatie zou op dit vlak sterk verbetert zijn, maar die heb ik nog niet in huis gehad. Wel om gevraagd, maar nog zonder resultaat. Deze opzet heeft twee weken voor de X3 set gestaan.
Daarna moet de single ended 300B versterker in de vorm van de Little Ceasar het maar eens proberen. De X3 heeft meer dan voldoende rendement om de luisterruimte vol te spelen, zelfs met mijn Black Sabbath collectie. Het laag wordt nu wel ronder, soms een beetje hollig zelfs.
Het valt niet bij alle muziek op, maar ik heb nu duidelijk een minder strakke diepe weergave.
Ik heb toen het bekende recept maar gebruik en de reflexpoorten afgestopt (oei! sorry Ole, ik weet dat dit waarschijnlijk tegen je zere been is) en het probleem was opgelost. Ik lever eigenlijk niks in aan transparantie, wel is de altijd zegenende mooie vloeiende werking van een 300B SE versterker volop te horen. Deze combi, aangevuld met de B&W sub voor het echt diepe laag, is toch ook echt genieten.
Beste Dick
Met veel interesse heb ik je artikel van de Audiovector x3 gelezen
Ik vraag mij af of ik deze zou kennen gebruiken met mijn Simply Italy 2 maal 12 watt buizen versterkertje van Unison ? Ik ben zeer beniewd!
Vast hartelijk bedankt
Groetjes Wim
Ha Wim,
Ik vermoed dat je buizenbakje geen probleem zal hebben om je de huiskamer vol muziek te spelen met de X3.
Hoi Dick
Ik ga binnenkort zeker eens luisteren
Bedankt voor je advies
Groetjes Wim
goedendag, ik heb zelf de signature met de betere tweeter aangestuurd door een voor en eindversterker van audio avance a 160 versterker mijn vraag hoe kan ik het binnenwerk nog verbeteren voor nog meer speaker. mvg teun
Ik heb deze boxen staan al sinds 2012. Ze bevallen me nog steeds uitstekend!
Ik heb de nieuwe kleine qr1 en die spelen ook fantastisch. Zalig geluid uit zo’n klein kastje. Makkelijk te plaatsen. Mooie tweeter, stabiel strak laag. Heerlijk. En ze zien er fantastisch uit in high gloss black.